GR5 Refuge de Rosuel – Tignes le Lac (15 km)

vorigevolgende GR5
volgende GR55

Vrijdag 19 augustus 2016: Refuge de Rosuel – Tignes le Lac (15 km)

We hadden een prima nachtrust. We stonden om kwart voor zeven op en de lucht was prachtig blauw. Om zeven uur zaten we aan het ontbijt. Het was het bekende recept, stokbrood met jam en koffie. Iets na 8 uur vertrokken we. Het was een prachtige zonnige dag met geen stapelwolkje aan de lucht. In het dal werd het 28 graden, maar in de bergen was het een stuk koeler, kortom een prachtige wandeldag. Wel kwamen er in de loop van de dag steeds meer sluierwolken overtrekken, een vooraankondiging van het slechte weer van de volgende dag. Op deze dag hadden we een flinke etappe in het vooruitzicht waar zes uur voor stond. Daarbij moesten we zo’n 1100 meter omhoog en 550 meter naar beneden lopen. We waren iets voor vijf uur in de middag in ons hotel. Dat was inclusief een behoorlijk aantal rustpauzes.

In het begin van de etappe moesten we meteen flink aan de bak, want het ging meteen flink omhoog. Gelukkig zat de zon nog lang achter de bergen en daardoor was het lekker fris, een heerlijke temperatuur om te klimmen. Het werd steeds woester. Na meer dan een uur lopen hadden we geen uitzicht meer op het dal waar we vandaan kwamen. Ook de bomen werden steeds lager. Na nog een half uurtje lopen werd het vlakker en liepen we inmiddels boven de boomgrens door woeste rotsachtige alpenweiden, wat het tempo wel wat verlaagde. We kwamen ook in de zon dus moesten we ons insmeren.

Een stukje verder kwamen we door een gebied met minder stenen. We liepen aan de oostrand van het dal, eerst nog dichtbij de rivier, maar op een gegeven moment gingen we weer verder omhoog langs de flanken van het dal. Het Lac de Plagne lieten we beneden ons liggen. We vonden hier een heel mooi plekje om een rustpauze te houden en daar het eerste deel van onze lunch te nuttigen. Het was hier een werkelijk schitterende majestueuze natuur. Dit was ons eerste stuk door het nationale park de “Vanoise”.

Een behoorlijk stukje verder, niet ver van de refuge “Col du Palet” passeerden we opnieuw een schitterend bergmeertje dat op een hoogte van ruim 2500 meter lag. Dat was een mooi punt om even te gaan zitten en te genieten van het uitzicht. Daarna was het nog een klein kwartiertje tot we tegen 13:00 uur bij de refuge kwamen. Het was tijd voor koffie op een heel zonnig terras. Er waren hier heel wat anderen die hetzelfde deden. Het werd hier weer behoorlijk druk langs de route. Er waren hier heel veel wandelaars die een dagtocht maakten vanaf Tignes le Lac. Hier zagen we ook een opschrift waarop stond dat het vanaf dit punt 12 dagen lopen is naar het meer van Geneve en 23 dagen naar Nice. Wij doen er wel wat langer over, maar het betekent wel dat we inmiddels tot op ruim een derde gevorderd zijn in de Alpen!

Daarna was het niet ver meer naar de Col du Palet die op een hoogte van 2652 lag, het hoogste punt tot nog toe op de GR5. Het was behoorlijk fris op de top met een stevig wind. Dus maar gauw een klein stukje doorlopen naar een meer beschut plekje. Daar namen we weer een rustpauze voor het tweede deel van onze lunch. Daarna hebben we alle tijd genomen om af te dalen naar Tignes le Lac. Vooral aan het begin was de afdaling gemakkelijk en soms was het weer even vlak. We passeerden hier een hele grote kudde schapen. Hier op het aller gemakkelijkste deel van de etappe, vlak en nauwelijks stenen, werd Anja afgeleid en lette even niet op. Ineens viel Anja pardoes op haar mond en hierbij ging er ook een tand door haar lip, waardoor ze behoorlijk bloedde. Een aardige voorbijganger die dat zag had meteen een pleister tevoorschijn gehaald, voordat Gijs de ehbo spullen uit zijn rugzak had gehaald. Gelukkig viel het uiteindelijk allemaal mee. Door de pleister stopte het bloeden. Anja had er nog wel een paar andere pijnlijke plekken aan overgehouden, maar ze kon gelukkig gewoon verder lopen.

Op een gegeven moment kregen we zicht op Tignes le Lac, een flinke wintersportplaats met grote flats rondom een meer. Het was niet het meest fraaie dorp, maar wel een praktische plaats om nog een dagje extra door te brengen vanwege de regen die er aankwam. Toen we bij het meer aankwamen hebben we even een half uurtje op een bankje gezeten om te genieten van het water en het mooie weer. Daarna zijn we doorgelopen naar het hotel dat we gereserveerd hadden. Die hadden we snel gevonden. Nadat we ons gedoucht hadden en nog wat gewassen hadden zijn we even Tignes le Lac ingelopen. Daarna zijn we terug gegaan naar ons hotel om daar te eten. We moesten wel een behoorlijk tijdje wachten totdat ze een tafel voor ons klaar gezet hadden. We namen het dagmenu en dat smaakte prima. De wijn was hier behoorlijk prijzig, dus lieten we dat deze keer daarom maar passeren. Na het eten hebben we nog even gezeten, een spelletje gedaan en daarna heerlijk geslapen in een prima bed.

refuge-de-rosuel-tignes-le-lac-12
refuge-de-rosuel-tignes-le-lac-20
refuge-de-rosuel-tignes-le-lac-24
refuge-de-rosuel-tignes-le-lac-28
refuge-de-rosuel-tignes-le-lac-42
refuge-de-rosuel-tignes-le-lac-56
refuge-de-rosuel-tignes-le-lac-59

vorigevolgende GR5
volgende GR55