GR5 Moersdorf – Abreschviller

Eerste etappe vanaf Moersdorf

Verslag wandeling van het GR5 traject Moersdorf naar Abreschviller (26 april – 3 mei 2014, 17 – 23 oktober 2015 en 1 – 6 mei 2016)

Even een korte toevoeging. Inmiddels is de route tussen Remerschen (bij Schengen in Luxemburg) en Metz volledig gewijzigd en 50 km korter geworden. De GR5 loopt nu via de GR5F naar Metz.

In de meivakantie van 2014 zijn we over de GR5 van Moersdorf naar Fontoy gelopen, een afstand van 125 km. De natuur was heel mooi, pril lentegroen en veel bloesem. Aangezien de vooruitzichten van het weer niet al te best waren en Anja nog last heeft van de frozen shoulder en een peesontsteking in de andere bovenarm besloten we dit maal gebruik te maken van hotels en het openbaar vervoer om ons te verplaatsen tussen begin en eindpunt van de etappe. Dat ging heel goed in Luxemburg en was iets meer een uitdaging in Noord Frankrijk.

Ondanks de slechte weersvooruitzichten viel het weer ook deze maal zeer mee, slechts één dag was er behoorlijk wat regen en de overige dagen overdag niet meer dan een paar druppels.
Het lijkt er op dat het weer ons steeds gunstig gezind is als we weer een stuk van een langeafstandsroute lopen. Omdat we gehoord hadden dat Trier een leuke stad is, hadden we besloten om één van onze vakantiedagen te benutten om deze stad te bezoeken.

In de herfstvakantie van 2015 zijn we van Fontoy naar Liverdun gelopen, een afstand van 137 km. Het was tamelijk kil weer, niet al te veel zon maar gelukkig ook weinig regen. De herfstkleuren waren dit jaar bijzonder mooi. Na heel wat gezoek is het ons gelukt om voor elke nacht een overnachtingsplaats te vinden zonder met het openbaar vervoer te hoeven reizen. Het was een combinatie van chambre d’hotes, gite, herberg en hotels en een leuke ervaring om zoveel verschillende soorten adressen mee te maken.

Alhoewel de route vrij dicht langs druk bewoonde gebieden kwam, was de GR5 bijna overal heel erg rustig. En soms toch nog behoorlijk heuvelachtig en op andere stukken wat vlakker. Vanaf Ars Sur Moselle naar Liverdun hebben we geen winkels langs de route gezien, maar gelukkig hadden we voldoende brood en beleg meegenomen, zodat we de route vanaf Scy zonder boodschappen te doen konden afleggen.

In de mei vakantie van 2016 zijn we van Liverdun naar Abreschviller gelopen, een afstand van 116 km. Het was een prachtige wandelweek, veel zon en bijna geen regen. Het lentegroen was prachtig. We liepen door heel veel schitterende gele koolzaadvelden heen. Na behoorlijk wat gezoek konden we steeds overnachtingsplaatsen vinden. De grootste uitdaging was nog in de buurt van Gondrexange. We wilden deze keer niet kamperen en de gite d’etape in Landange was vol. Uiteindelijk hebben we via Airbnb een overnachtingsplaats in Gondrexange gevonden. Deze was vlakbij de route.

De overnachtingsadressen waren zeer divers en enkele waren echt een unieke belevenis. We hebben steeds bij de overnachtingsadressen gegeten omdat er nauwelijks restaurants langs de route waren. Ook was er een zeer beperkt aantal supermarkten langs de route voor de inkoop van brood, beleg en fruit voor onze lunches. We hebben op een tweetal plaatsen onze inkopen gedaan, namelijk in Custines en in Chateau Salins.

We hebben in een apart spreadsheet bijgehouden waar we overnacht hebben, boodschappen gedaan hebben, koffie en thee gedronken hebben en uit eten zijn geweest.

Eerste etappe vanaf Moersdorf