GR5 Ancy sur Moselle – Gorze (8,5 km)

vorigevolgende

Dinsdag 20 oktober 2015: GR5 Ancy sur Moselle – Gorze (8,5 km)

Na een prima nachtrust in een heerlijk bed en tot in de details verzorgde kamer werd het ontbijt geserveerd in hun eigen woonkamer. Ook dat was tot in de details verzorgd, inclusief fruit van eigen grond hoger op in de heuvels. De vier katten, die ook aanwezig waren probeerden ook eten te komen bietsen. We moesten ze regelmatig op de grond zetten.

Aangezien we deze dag maar een hele korte etappe moesten lopen en niet al te vroeg wilden aankomen hebben we rustig aangedaan. Na ons ontbijt hebben we eerst nog een kaartspelletje gedaan. We zijn tegen 11 uur vertrokken. Er was prachtig weer met behoorlijk wat zon en niet zo koud meer. We hebben eerst nog een uitstapje gedaan naar Ancy Sur Moselle. De kerk was dicht, maar het kerkhof achter de kerk was open. Daar bevonden zich een aantal mooie graven. Daarna zijn we nog even via het oversteekje bij het treinstation naar de Moezel gelopen. Daar konden we genieten van de prachtige kleuren van de bladeren aan de bomen in de volle zon.

We zijn naar dit uitstapje teruggelopen naar Ancy en hebben daar geluncht op een picknickbank op een kinderspeelplaats in de volle zon en uit de wind. Dit was echt genieten. Het was inmiddels al na 13:00 uur voordat we aan onze etappe begonnen. Eerst moesten we een flink stuk omhoog. We hadden regelmatig mooie uitzichten. Daarna kwam er een vrij valk stuk door het bos. Halverwege bij het kruis Clement wilde Anja in de voetsporen van de heilige Clement treden, met dit verschil dat ze niet naar Metz wilden gaan, maar vanaf Metz het land in wilde gaan.

Na nog een stuk in het bos begon de afdaling tot een akker waar we een mooi uitzicht over Gorze hadden. We moesten om de akker heen lopen, eerst weer omhoog en daarna naar beneden. Ondanks dat we heel rustig aangedaan hadden waren we voor 16:00 uur in Gorze, een plaatsje van vergane glorie met vele bouwvallen. We hebben eerst de oude kerk bezocht en daarna nog een rondje door het stadje gelopen. We kwamen om 16:30 aan bij ons logeeradres. We hadden een zeer ruime kamer en badkamer in een heel oud pand, geheel ingericht in “koloniale” stijl. Na de douche en rust hebben we genoten van de kookkunsten van onze gastvrouw. We kregen een diner in drie gangen voorgeschoteld inclusief een fles wijn. Verder vertelde onze gastvrouw over haar kunstzinnige hobby als pottenbakker. Ook een deel van haar serviesgoed had ze zelf gemaakt.

ancy sur moselle - gorze (4)
ancy sur moselle - gorze (11)
ancy sur moselle - gorze (15)

Uitzicht over Ancy Sur Moselle
ancy sur moselle - gorze (19)

Anja in de voet(knie) sporen van de heilige Clement
ancy sur moselle - gorze (21)

Uitzicht op Gorze
ancy sur moselle - gorze (24)

Kerk in Gorze

vorigevolgende