Santiago info: hulp bij het plannen van de pelgrimstocht
Inleiding
Op deze pagina, Santiago info, vindt u de informatie over onze pelgrimstocht naar Santiago. Wat u in de volgende paragrafen kunt vinden is informatie rondom de route, informatie over overnachtingen, onze paklijst en overige voorbereidingen. Wij zijn vanaf einde 2018 bezig geweest met alle voorbereidingen voor deze tocht.
Route Informatie
In Frankrijk hebben we de GR65 gevolgd en zijn daar maar op een paar plaatsen van afgeweken. We hebben de vier boekjes via FFRandonnée web winkel besteld. Dat ging prima.
In Spanje hebben we een Rother wandelgids besteld bij “de Zwerver” web winkel.
Alle routes zijn goed tot zeer goed gemarkeerd: Route 4 en schelp in Zwitserland, wit-rood in Frankrijk en gele pijlen in Spanje.
Etappe overzicht
Een overzicht van onze etappes, overnachtingen en waar we de warme maaltijd gebruikt hebben staat in het volgende document hier.
Wat betreft het plannen van onze overnachtingen hebben we de overnachtingen in Zwitserland geboekt via booking.com. Voor het gedeelte van Geneve naar Le Puy hebben we gebruikt gemaakt van de adressen in het GR65 boekje. En vanaf Le Puy hebben we voor de overnachtingsadressen gebruik gemaakt van de website gronze.com. Voor Le Puy naar St Jean Pied de Port de volgende link: overnachtingsadressen via podiensis. Voor de Camino Frances deze link: overnachtingsadressen camino frances. Kampeeradressen in Frankrijk hebben we gevonden via de website allecampings in Frankrijk: campings in Frankrijk.
Reserveren van overnachtingsadressen
Wat betreft reserveringen deden we het als volgt in Frankrijk. Indien we niet op een camping overnachtten reserveerden we de overnachting meestal één dag van te voren of op de dag zelf als we wisten hoe ver we die dag zouden komen. In enkele plaatsen waar beperkte overnachtingsmogelijkheden waren, reserveerden we meestal een paar dagen van te voren. Ook al omdat we ook nog eens onze tent bij ons hadden, hadden wij geen problemen met overnachtingen. Alleen gebeurde het ons éénmaal op een vrij hete dag, dat we ruim vijf kilometer verder moesten lopen dan we van plan waren. We hoorden van onze gastheren en gastdames, dat mei, juni en september drukkere maanden waren. Je moest in deze maanden overnachtingen zeker enkele dagen van te voren boeken.
We kwamen er al snel achter dat het in Spanje in september en begin oktober erg druk was op de camino. Heel wat pelgrims vertelden ons dat er heel wat overnachtingsplekken in het begin van de middag al volliepen. Als je dan later kwam en je niets geboekt had, moest je een taxi nemen naar een plaats verderop. Wij waren niet de snelsten en wilden in de ochtend ook niet in het donker met een lamp lopen. Daarom waren de publieke herbergen voor ons in de meeste gevallen geen optie, omdat je die niet kon reserveren.
Wij boekten in Spanje meestal 2 tot 4 dagen van te voren. We hielden er dan rekening mee hoe we ons op dat moment voelden. Met deze insteek is het ons gelukt om altijd een overnachtingsplek te regelen, zodat we nooit met een taxi naar elders gebracht hoefden te worden. Wat ons ook op viel is dat de goedkopere tweepersoonskamers meestal eerder vol waren dan de grotere slaapzalen, alhoewel deze vanzelfsprekend wat duurder waren.
Onze paklijst en overige voorbereidingen
Allereerst zijn we lid geworden van het Nederlandse Genootschap van Sint Jacob. We hebben ons aangemeld via de website: santiago.nl. Op deze website staat heel veel interessante informatie. We hebben via dit genootschap twee credentials (pelgrims paspoorten) aangeschaft voor onze stempels en het bewijs dat we pelgrims zijn. Verder hebben we op onze rugzakken een lichtgewicht stoffen schelp genaaid.
Daarnaast hebben we vooraf getraind door veel te wandelen en door in de sportschool onze spieren te versterken, met name core (buik- en rugspieren) en de knieën. Ook hebben we enkele weken voor vertrek vier dagen met volle bepakking door de duinen gelopen langs het Nederlandse kustpad. We hebben toen het traject van Scheveningen naar Haarlem gedaan en we hebben de drie nachten gekampeerd.
Wat betreft onze bepakking hebben we een volledig lichtgewicht uitrusting. In Frankrijk hadden we gezamenlijk ongeveer 21-22 kilo bepakking, inclusief tent en kookgerei. Proviand en water kwamen hier nog bovenop, maar dit gewicht was vanzelfsprekend variabel. Hier vindt u onze paklijst. Net voordat we Spanje ingingen hebben we in Navarrenx de tent, de kookspullen en de zonnelader per post teruggestuurd naar Nederland. Daardoor hadden we in Spanje ongeveer vier kilo minder bagage.
Verder hebben ter voorbereiding nog een paar boeken gelezen over de pelgrimstocht naar Santiago. Hiervan zijn er velen op de markt te verkrijgen.