GR5 Ardennen Veldwezelt – Moersdorf

Eerste etappe vanaf Veldwezelt

Verslag wandeling van GR5 Ardennen route: Veldwezelt (bij Maastricht) naar Moersdorf (30 juni – 19 juli 2013)

Veldwezelt - Moersdorf
In deze kleine drie weken hebben we de GR5 Ardennen route vanaf de brug bij Veldwezelt, vlakbij Maastricht naar Moersdorf in Luxemburg gelopen. Dit was een prachtig nogal heuvelachtig traject. We waren al enkele keren eerder in dit gebied geweest, maar door er door te wandelen kom je op andere plaatsen en beleef je de omgeving veel intensiever. Het was ook niet al te ver van huis en daarom ideaal om te ervaren of het ons ook beviel om met onze lichtgewicht kampeeruitrusting voor een langer periode van enkele weken door heuvelachtig terrein te lopen. Het gewicht van onze uitrusting zonder eten en drinken was ongeveer 7 kilo voor Anja en 13 kilo voor Gijs. In vergelijking met het Deltapad hebben we nog een paar dingen thuisgelaten. Anderzijds hebben we op deze tocht wel de waterzuiveraar meegenomen, die we op deze route niet hoefden te gebruiken.

We hebben deze wandeling met wandelstokken gelopen hetgeen ons zeer goed bevallen is. We kunnen iedereen aanraden om dat ook te doen, vooral als je met een rugzak door heuvelachtig terrein loopt. Je hebt een extra steuntje voor het stijgen en bij het dalen kun je de stokken gebruiken om jezelf af te remmen zodat je knieën ontzien worden en het geeft je extra zekerheid en stabiliteit, vooral bij lastiger terrein.

Ook hadden we twee gedroogde noodmaaltijden meegenomen, die we pas tegen het einde van de tocht gegeten hadden. Alhoewel aangegeven staat dat deze maaltijden voor twee personen zijn is het onze ervaring dat het iets te weinig is en daarom voegden we er 125 gram rijst aan toe. De verdere details van de uitrusting staan beschreven in een apart document.

Alhoewel, het soms best pittig was, is het ons goed bevallen om zo te wandelen. We beseffen wel dat er voorbij het midden van Luxemburg minder overnachtings mogelijkheden zullen zijn, met name in Noord Frankrijk tot de Vogezen. Dat gaan we het komende seizoen verder plannen.

Voor het ontbijt en de lunch aten we meestal brood of broodjes die we belegden met kaas of met zoet beleg dat we in klein kuipjes/potjes kochten. Op de dagen dat we zelf kookten aten we meestal iets met rijst en soms met pasta. Als we onze boodschappen vlakbij de camping konden doen kochten we vers vlees, wat snel gaar was, bijvoorbeeld kipfilet. Anders gebruikten we vlees of vis uit blik. Als het bij het boodschappen doen nog ver lopen was naar de camping, letten we ook extra op het gewicht.

Het weer in deze 3 weken was werkelijk perfect, ongekend mooi voor deze streek, slechts 1 dag met regen (wel heel veel) en alle andere dagen waren droog met over het algemeen heel veel zon en niet echt hoge temperaturen, in de eerste week meestal iets onder de 25 graden en in de tweede week over het algemeen ruim 25 graden. De laatste 4 dagen, voorbij Vianden begon het wel behoorlijk warm te worden, dicht tegen de 30 graden aan, maar we hadden het geluk dat we op deze dagen heel veel onder de bomen, in de schaduw, konden lopen. De week voordat we liepen had het heel veel geregend en de eerste week dat we thuis waren was er een heuse hittegolf, veel te heet voor deze tocht.

Veldwezelt - Moersdorf
De route van Veldwezelt naar Moersdorf was 268 km, wat betekende dat we gemiddeld per dag ruim 16 km van de route afgelegd hebben. Dit is exclusief de kilometers die we hebben gelopen om bij de overnachtingsplaatsen buiten de route te komen. We hebben zeventien dagen gelopen, twee rustdagen genomen en de laatste dag zijn we met het openbaar vervoer teruggereisd naar Nederland. De eerste dag hebben we in een hotel overnacht en de tweede dag in een Bed en Breakfast onderkomen, omdat er tot een stuk voorbij Visé geen camping was. De overige dagen hebben we gekampeerd. De eerste twee adressen hebben we vooraf gereserveerd. De campings hebben we niet vooraf gereserveerd, zodat we maximaal flexibel waren. Dit was nooit een probleem en dit is ons uitstekend bevallen. Op twee dagen hebben we zonder onze volledige bepakking gelopen.

We hebben de routebeschrijving en de kaartjes uit het wandelboekje gekopieerd op losse A4 velletjes, zodat we per dag de juiste velletjes in een waterdicht transparant hoesje konden doen, de routebeschrijving aan de ene kant en de kaartjes aan de andere kant, zodat we te allen tijde ook tijdens regen de informatie konden lezen. Tevens zorgde dit ook nog eens voor gewichtsbesparing omdat we alleen de bladzijden die we nodig hadden (dubbelzijdig) gekopieerd hebben en we aan het einde van iedere dag de blaadjes die we niet meer nodig hadden konden weggooien.

We hebben gedurende deze wandelweek elke dag een stukje uit de Hebreeën brief gelezen, die we gekopieerd hadden uit de Bijbel op een paar A4-tjes.

We hebben in een apart spreadsheet bijgehouden waar we overnacht hebben, boodschappen gedaan hebben, koffie en thee gedronken hebben en uit eten zijn geweest.

Eerste etappe vanaf Veldwezelt

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.