GR5 Banneux – Spa (20 km)

vorigevolgende

Vrijdag 5 juli 2013: Banneux – Spa (20 km)

Het was rustig in de nacht, dus hebben we goed geslapen. We zijn in de ochtend vroeg opgestaan. Anja was er ook al om 7:00 uur uit. We hebben de spullen meteen ingepakt. Om 8:00 uur hadden we de camping al verlaten. Het was vandaag prima wandelweer, eerst veel wolken en later meer zon en de temperatuur liep op tot tegen de 25 graden. Het was een zware wandeling, een lange afstand, veel heuvels en ook nog eens veel modderige stukken. Gelukkig hadden we hoge bergschoenen aan zodat we de voeten droog hebben kunnen houden.

We wilden niet terug naar Banneux lopen maar via een pad binnendoor de route weer oppikken. We kozen eerst een pad tegenover de camping, maar dat liep helaas na ongeveer 200 meter dood. Dus moesten we weer terug en liepen we eerst nog een stukje naar het zuiden tot vlakbij de drukke weg. Daar kozen we het pad links. Via dit pad kwamen we na ongeveer 500 meter terug op de GR 5. Toen we net weer op de GR 5 waren hebben we eerst de wafels gegeten. Na ruim 4 km wandelen hebben we broodjes gegeten op een bankje bij een kerk in Becco. Ze waren daar met een hoogwerker bezig om het dak van de kerk te repareren. Vanaf dit punt was de route prachtig met mooie uitzichten, maar wel zwaar.

Een paar kilometer verder hebben we koffie gedronken in La Reid, waar we dezelfde wandelaar, die Rome liep, weer tegenkwamen. Hij had in de ochtend eerst brood proberen te kopen in Banneux, maar dat lukte niet. Uiteindelijk na 7 km was er hier in La Reid een bakker. We hebben samen koffie gedronken en een klein stukje samen opgelopen. Daarna ging hij alleen verder in een hoger tempo. Hij zou Spa overslaan en net voorbij punt 27 doorsteken richting punt 30. Zijn doel was om in de avond Stavelot te bereiken en daarna de volgende dag Vielsalm, waar hij dan de rest van het weekend samen met zijn vrouw zou doorbrengen.

Het was echt heuvel op, heuvel af en dan weer stukken door modder en soms waren de paden moeilijk begaanbaar vanwege de vele brandnetels en doornstruiken. Toen we met de afdaling na Spa begonnen had Anja het eigenlijk wel gehad. De afdaling was ook pittig en de vermoeidheid sloeg toe. We hebben dit laatste stuk regelmatig gerust. Uiteindelijk kwamen we toch nog ruim op tijd in Spa aan om boodschappen te doen bij de Match.

Maar daarna was het nog 2,5 km naar de camping en ook nog eens 100 meter omhoog. Uiteindelijk was het ons toch gelukt om deze etappe met succes af te ronden. Op de camping zei de gastvrouw dat dit het zwaarste stuk van de GR 5 in België en Luxemburg was. Achteraf gezien was volgens ons het stuk voor Vianden in Luxemburg nog zwaarder vanwege de vele stijle heuvels, maar daar liepen we kortere etappes en was de modder geheel opgedroogd. We hadden hier bij Spa een goede kampeerplaats gevonden voor twee nachten, want de volgende dag zouden we een rustdag nemen. Nadat we onze tent opgezet hadden, hebben we nog gekookt en een warme douche genomen.

FormatFactory090
FormatFactory092
FormatFactory096
FormatFactory098
FormatFactory099

vorigevolgende