GR223

Eerste etappe

GR223 Berville – Mont Saint Michel (2022 – 2023)

Inleiding

De GR223 is een lange afstand wandelroute route in Frankrijk vanaf Berville naar Mont Saint Michel langs de kusten van Normandië en is ruim 650 kilometer lang.

GR223 Berville – Cherbourg

In de periode van 13 juni tot 2 juli 2022 hebben we het gedeelte van Berville naar Cherbourg gelopen. Dit was nadat we eerst vanaf Le Havre via de brug over de Seine in Tancarville naar Berville gelopen hadden. Dit gedeelte van de route ging eerst over een heuvelachtig parcours door het binnenland naar Honfleur. Honfleur is een schilderachtig oud stadje. Daarna volgde er nog een heuvelachtige parcours naar Deauville.

Vanaf Deauville liepen we enkele dagen tot aan Courseulles veelal dicht langs het strand. Dit was een vrij druk gebied met heel veel dorpen en steden. Daarna werd het rustiger. De stranden waren tot aan Courseulles voornamelijk zandstranden. Daarna werden zandstranden afgewisseld met rotskusten.

Vanaf Ouistreham kwamen we in het gebied waar de D-Day invasie van 1944 heeft plaatsgevonden. Eerst was het gebied waar de Canadezen geland waren en vervolgens waar de Engelsen geland waren en daarna waar de Amerikanen geland waren. De vele standbeelden en herdenkingsplaatsen van D-Day kenmerkten dit gebied. Het meest bijzonder vonden wij de Amerikaanse begraafplaats vlakbij Omaha Beach.

Na Grand Maisy boog de kustlijn naar het noorden af. Wij moest hier landinwaarts lopen via Carentan. Na Carentan kwamen de laatste invasie stranden bij Utah Beach. De GR223 maakt vanaf Utah Beach een ommetje via Saint Mère Eglise. Dat is een andere historische D-Day invasie plaats waar parachutisten gedropt waren om de weg vrij te maken voor de kustlanding op Utah Beach.

Via Montebourg gaat de GR223 weer naar de kust. We volgden to aan Cherbourg veelal de grillige kustlijn met afwisseling van rots en zandstranden. Dit was een mooie route om te lopen. Op het noordelijke gedeelte was het soms grote stukken zwaar lopen door los zand. Het laatste stuk vanaf Barfleur naar Cherbourg heeft bijna geen voorzieningen.

GR223 Cherbourg – Mont Saint Michel

In de periode van 25 mei tot 13 juni 2023 hebben we het gedeelte van Cherbourg naar Mont Saint Michel gelopen. We zijn op 24 mei van huis uit met de trein naar Cherbourg gereisd.

Nadat we Cherbourg en de voorsteden verlaten hadden kwamen we op een heel mooi deel van de GR223. Het aantal voorzieningen en overnachtingsmogelijkheden is over een afstand van 60 kilometer tot aan Siouville beperkt en ligt vaak meer dan een kilometer vanaf de GR223. Daarnaast was met name het gedeelte tussen Auderville en Herqueville een zwaar stuk om te lopen vanwege de vele soms behoorlijk steile klimmen en afdalingen. Een goede planning vooraf voor dit gedeelte van de route is aan te bevelen.

Vanaf Siouville loop je vaak door lage duinen of op zandstranden. Dit wordt afgewisseld met regelmatig stukjes rotskust. Verder wordt dit gedeelte gekenmerkt door de verschillende rivieren die hier in zee uitkomen met de daarbij behorende baaien, waar je steeds omheen moet lopen. Er zijn op dit gedeelte over het algemeen voldoende voorzieningen en veel meer overnachtingsmogelijkheden.

Speciaal aan te bevelen is het historisch stadje Granville met een mooi oud centrum, een grote abdij. Ook is dit de geboorte- en verblijfplaats van Christiaan Dior, een beroemde modeontwerper in de twintigste eeuw. Het museum Christiaan Dior en de daarbij behorende tuinen zijn zeker een bezoekje waard.

Het laatste gedeelte gaat om de baai van Mont Saint Michel heen en heeft weinig voorzieningen dichtbij de GR223. Mont Saint Michel is een beroemd en bijzonder rotseiland in Frankrijk en een prachtige plek om de voltooiing van de GR223 te vieren. Vanwege de enorme toeristische aantrekkingskracht zijn overnachtingsmogelijkheden dichtbij Mont Saint Michel een uitdaging en vaak erg duur.

Tenslotte

Op de E9 info pagina hebben we een link naar een excel bestand toegevoegd met een overzicht van al onze etappes. Deze informatie bevat onder andere de afstand van de etappe en wanneer we de etappe gelopen hebben. Daarnaast hebben we wat andere informatie toegevoegd, zoals overnachtingsadressen, supermarkten en restaurants.

De informatie op onze website is met zorg beschreven, maar we geven geen garantie dat deze informatie juist is en er kunnen geen rechten aan ontleend worden. Deze informatie mag niet gebruikt worden voor commerciële doeleinden.

Eerste etappe