GR5 Jura

Eerste etappe Jura

Verslag wandeling in de Jura van Brevilliers naar Nyon (12 – 16 mei en 2 – 14 augustus 2015)

In onze meivakantie in de hemelvaart week van 2015 hebben we een begin gemaakt met de GR5 route door de Jura. Wat betreft de overnachtingen hebben we gebruik gemaakt van twee hotels.

Omdat het nog vroeg in het jaar was besloten we nog niet te gaan kamperen, maar gebruik te maken van budget hotels. Ook hebben we in deze vakantie gebruik gemaakt van auto en fiets, omdat openbaar vervoer onvoldoende aanwezig is in dit gebied en omdat de overnachtingsplaatsen te ver van elkaar aflagen. Het gebruik hiervan wordt verder uitgelegd in de dagelijkse verslagen.

We zijn op 12 mei 2015 begonnen in Brevilliers en op 16 mei geëindigd in Goumois. We hadden Goumois uitgekozen als eindpunt omdat we hier wel met openbaar vervoer kunnen komen en wel via Zwitserland. Het is de bedoeling dat we in de zomer van 2015 het overige deel van de Jura lopen. Dan willen we wel weer met de rugzak trekken en onze lichtgewicht kampeerspullen meenemen.

De natuur was heel erg mooi, veel bloemen en de blaadjes waren nog maar net uit. Op een zeer koude regenachtige dag na was het verder prima wandelweer en een paar dagen zelfs heet.

Op 2 augustus zijn we verder gegaan met de Jura vanaf Goumois naar Nyon. Op 14 augustus hadden we dit gedeelte van ruim 200 km afgerond. We hebben dit gedeelte afgelegd met volle bepakking, inclusief kampeerspullen. We hadden vooraf niets gereserveerd, maar we hadden altijd de uitwijkmogelijkheid om wild te kamperen. Een keer bleek dat nodig te zijn. We hadden in andere verslagen gelezen dat we veel regen konden verwachten, maar dat viel nog al mee. We hadden over het algemeen droog, vrij zonnig en warm weer. Maar een paar dagen met regenachtig weer en een paar dagen met zware onweersbuien, maar dat was gelukkig niet tijdens de wandeling.
Het was best een aardige route. Inderdaad kwamen we heel veel koeien tegen! Maar we vonden de Vogezen mooier.

Eerste etappe Jura