Camino Frances

Eerste etappe vanaf St Jean Pied de Port

Reisverslag Camino Frances St Jean Pied de Port – Santiago de Compostela

Achtergrond


Veldwezelt - Moersdorf

Het derde en laatste deel van onze pelgrimstocht ging over de Camino Frances van St Jean Pied de Port naar Santiago de Compostela. Deze pelgrimsroute is de meest bekende en veruit drukste pelgrimsroute in Spanje. Wij zijn op 31 augustus 2019 vertrokken vanaf St Jean Pied de Port en we kwamen op 8 oktober 2019 aan in Santiago de Compostela. De afstand van dit gedeelte bedraagt bijna 800 kilometer.

Heel veel pelgrims starten hun pelgrimstocht in St Jean Pied de Port. Het was hier een enorme drukte. De meeste pelgrims die we tegenkwamen deden elk jaar een stukje van de Camino, bijvoorbeeld een tocht van een week of tien dagen per jaar. Er waren ook veel pelgrims die alleen het gedeelte (een afstand van ruim 100 kilometer) van Sarria naar Santiago de Compostela liepen. Dit was voldoende voor het verkrijgen van een compostela, dat is een oorkonde die aangeeft dat je de tocht gelopen hebt.

Onze pelgrimstocht in 2019

Wij waren al op 26 juni 2019 met onze pelgrimstocht begonnen in Nyon. De Camino Frances was het laatste deel van onze pelgrimstocht naar Santiago de Compostela. Er waren maar heel weinig individuele pelgrims die net zo’n grote afstand of een nog langer afstand deden dan wij. Echtparen die zo’n grote afstand liepen zijn wij niet tegengekomen. Als wij ons verhaal vertelden aan andere pelgrims waren ze zeer onder de indruk van onze tocht. We werden bemoedigd met “BRAVO” of er werd ons gevraagd “Can I take a picture of you?”

Veldwezelt - Moersdorf

Zoals wij het ervaren hebben kun je de Camino Frances als volgt delen indelen:
1. St Jean Pied de Port naar Pamplona. Dit is de tocht door de Pyreneeën inclusief de afdaling naar Pamplona.
2. Pamplona naar Burgos. Dit stuk van de route gaat door licht heuvelachtig gebied. Het is een afwisseling van uitgestrekte landerijen met daarnaast ook woester gebied. Er zijn in dit gebied ook heel veel wijngaarden.
3. Burgos naar Leon. Dit is een uitgestrekt vlak gebied op een hoogte van ongeveer 800 meter. Je loopt hier door een kaal gebied met zeer uitgestrekte landerijen en maar een klein aantal plaatsen.
4. Leon naar Santiago. Dit gebied is bergachtiger, maar toch niet erg moeilijk om te lopen. Hoe dichter je bij Santiago de Compostela je komt, hoe groener het wordt en hoe meer bomen er zijn op dit traject.

Hoogtepunten en reisverslag van onze pelgrimstocht


Veldwezelt - Moersdorf

Hoogtepunten voor ons waren de oversteek over de Pyreneeën, het bezoek aan de kathedraal van Burgos en het leggen van een steentje op Cruz de Ferro en natuurlijk de vele ontmoetingen met pelgrims uit de hele wereld. Er was vanzelfsprekend nog veel meer te beleven op de Camino Frances. De aankomst in Santiago de Compostela viel ons zwaar tegen, onder andere vanwege de grootscheepse renovatie van de kathedraal, waardoor er weinig van de kathedraal te zien was.

In het menu aan de rechterkant vind je een link naar alle etappes op dit stuk van onze pelgrimstocht.

Eerste etappe vanaf St Jean Pied de Port