Roncesvalles – Bizkaretta (12 km)

vorigevolgende

Zondag 1 september 2019: Roncesvalles – Bizkaretta (12 km)

Het was een niet al te rustige nacht in de warme bedompte kamers van de overflow. We hebben daarom ook niet al te goed geslapen. Al voor zes uur was het een drukte van belang. Sommige gingen al heel vroeg weg voor de rat race naar de volgende verblijfplaats in Zubiri. Ook daar zouden waarschijnlijk niet genoeg bedden zijn in de goedkope publieke herbergen. We hoorden later dat er heel wat pelgrims met de taxi bijna 20 km verder moesten voor een overnachtingsplaats.

Wij deden niet mee aan de rat race. Wij hadden de vorige avond al besloten om een korte etappe te doen en hadden een kamer geboekt in een pension in Bizkaretta. We hebben eerst onze spullen ingepakt. We konden hier niet ontbijten, maar we hadden gelukkig nog wat proviand bij ons. Dat hebben we buiten op een bankje opgegeten. Daarna gingen we om half acht op pas. Het was net licht en nog mistig door de laaghangende wolken. Later brak de zon door, maar het was veel koeler, nog geen 20 graden.

Na drie kilometer bereikten we het eerste dorpje Auritz. We hebben daar koffie gedronken in het eerste restaurant. Het was hier heel erg duur, meer dan tweemaal zo duur als in de rest van Spanje. Sommigen namen daar ook ontbijt omdat er niets te krijgen was in Roncesvalles als je geen reservering vooraf had gemaakt voor een plaats in een restaurant. Ook dat ontbijt was hier schreeuwend duur. Het waren echte afzetters, die misbruik maakten van de situatie dat pelgrims niets konden krijgen in Roncesvalles. Ons advies is om dit eerste restaurant voorbij te gaan en dan een volgende in te gaan. Zulke afzetters zijn we overigens niet meer tegengekomen op de camino.

We kwamen ook langs een mooi kerkje, maar die was helaas niet open. We liepen door naar het volgende dorpje, Espinal. De Camino ging hier behoorlijk op en neer. In Espinal was een supermarktje. We hebben daar brood en een Spaanse koek gekocht. De koek hebben we meteen gegeten. Dat gaf ons weer nieuwe energie. Nadat we onze wandeling weer hadden hervat kwamen we twee Canadese vriendinnen tegen. Die kenden elkaar via de lokale kerk. We hadden een leuk gesprek met hun en ook later zijn wij hun nog een aantal keren tegengekomen. Wat verderop kwamen we langs prachtige zwarte bramen. Daar hebben we heerlijk van gesmuld.

Verzadigd met bramen gingen we weer op pad. Het ging behoorlijk op en neer over wat ongelijk bestrate paden. We liepen door tot we bijna op ons eindpunt waren. Daar stond een bankje heerlijk in de zon, kortom een prima plek voor onze lunch. . We ontmoetten hier ook de twee Slovenen die we de vorige avond al gesproken hadden. Ze bleken op dezelfde plek in Bizkaretta te verblijven.

Na onze lunchpauze zijn we nog even doorgelopen naar een terras aan het begin van Bizkaretta voor een kop thee. We moesten namelijk nog wat tijd doden, omdat we pas vanaf twee uur in ons kamer konden. Wij kwamen er even na twee uur aan. We hadden een prachtige schone kamer en een badkamer voor onszelf. Wat was dat een verademing.

We kregen in de avond een heerlijk maaltijd. We aten gezamenlijk met één van de Slovenen en nog twee Italiaanse vrouwen. Deze twee vrouwen kwamen pas laat aan en waren die dag begonnen bij de berghut Orisson, dat was dus een flinke tippel.
Toen het donker werd zijn we gaan slapen. Het bed was heerlijk, dus ideaal om bij te komen van de overnachting van de vorige nacht en ter voorbereiding voor de lange etappe die ons de volgende dag te wachten stond.

vorigevolgende