Castrojeriz – Fromista (25,5 km)

vorigevolgende

Dinsdag 17 september 2019: Castrojeriz – Fromista (25,5 km)

Het was toch wel weer lekker om zo met z’n tweeën in een eigen kamer te slapen in het hostal in Castrojeriz. Het harde Spaanse rolkussen was even vervelend voor Anja. Daarom hadden we het kampeerkussen uit de rugzak gehaald en opgeblazen om daarop te slapen. Om zeven uur hebben ontbeten we in het restaurant van de hostal. We konden zelf kiezen wat we wilden voor ons ontbijt. Daarna zijn we weer bij het krieken van de dag vertrokken.

Het was nog niet helemaal licht. In half schemer liepen we Castrojeriz uit. Aanvankelijk was het vlak, maar na een paar kilometer volgde een klim van ruim honderd meter. Het was lang niet zo zwaar als menigeen dacht en zei. We hadden een schitterende terugblik op de opgaande zon achter de heuvel bij Castrojeriz. Na de klim volgde een vlak stuk, gevolgd door even een steile afdaling, maar het was allemaal niet lastig.

Toen we weer beneden waren volgde er een lang vlak stuk tot het eerste kleine gehucht San Nicolas met een heel oude herberg. We gingen op het bankje voor deze oude herberg zitten om even uit te rusten. Op dat moment was er ook een Nederlands stel uit Hoofddorp. We groetten elkaar even, maar later zouden we elkaar nog een aantal keren tegenkomen en in Santiago de Compostela hadden we nog een laatste ontmoeting met hun in het pelgrimshuis van de Lage Landen.

Na deze pauze staken we een riviertje over via een oude Romeinse brug. Twee kilometer verder kwamen we in het volgende dorpje, Itero de la Vega. Aan het begin van het dorpje stond iemand te folderen voor het tweede restaurant met tuin. Toen we bij het eerste restaurant in het dorp kwamen was het daar erg druk, dus daarom besloten we dan maar het tweede restaurant te proberen. Toen we daar aankwamen werden we door het restaurant heen naar de tuin geleid. Dat was inderdaad een heel leuk zitje, waar we het echtpaar uit Hoofddorp ook nog even spraken.

Vanwege de drukte duurde het even voordat we de koffie met wat erbij hadden, dus mondde dit uit in een redelijk lange pauze. Daarna liepen we weer verder naar het volgende dorpje. Anja had niet zo’n goede dag vanwege een verkoudheidje. Tegen één uur waren we bij het dorpje Boadilla del Camino. Aan begin van het dorpje was een picknicktafel, waar we gerust en wat gegeten hebben.

Vanaf Boadilla del Camino was het nog ruim zes kilometer tot ons eindpunt in Fromista. De route was op dit gedeelte van de etappe zeer vlak. We liepen eerst door enkele velden en daarna een heel eind langs het jaagpad van een kanaal. Ook hier kwamen we de drie Japanse vrouwen weer tegen. Ze zouden ook deze dag weer in hetzelfde hostal verblijven als wij. Het was inmiddels behoorlijk warm geworden, zo’n 28 graden en er was niet al te veel beschutting tegen de zon.

Net voor de ingang van het dorp Fromista verlieten we het jaagpad en vervolgden we onze weg richting het centrum. We kwamen langs de supermarkt, maar die was op dat moment dicht vanwege de middagpauze. We hadden een hele mooie kamer in een bijna nieuwe hostal met eigen badkamer. Eerst deden we onze dagelijkse klusjes en later is Gijs nog even naar de supermarkt geweest om proviand voor de volgende dag te kopen. Verder hebben we het rustig aangedaan.

Tegen zeven uur zijn we gaan eten. Het was erg druk bij het restaurant en daarom moesten we toch wel een tijdje wachten. Ook wat betreft het menu was lang niet alles meer beschikbaar. Uiteindelijk hebben we toch nog lekker gegeten op het terras.

vorigevolgende