Ponferrada – Villafranca del Bierzo (24,5 km)

vorigevolgende

Zondag 29 september 2019: Ponferrada – Villafranca del Bierzo (24,5 km)

Anja heeft prima geslapen in ons appartement in Ponferrada. Gijs werd echter om half drie wakker door de nachtbrakers van de kamer naast ons. Na aankomst waren ze nog een tijdje behoorlijk luidruchtig en duidelijk dronken. Gijs was blij dat ze Anja niet wakker gemaakt hadden.

In de ochtend bleek dat ze nog een vriend hadden meegenomen, want die was zijn roes aan het uitslapen in de leefruimte met de mond wagenwijd open. Verder hadden ze in de nacht gerookt en een enorme puinhoop achtergelaten in de gezamenlijke keuken. We waren van plan om in de keuken te ontbijten, maar dat was helaas nu niet mogelijk. We vonden de situatie onprettig en hebben daarom maar gauw iets in ons eigen kamer gegeten. Daarna zijn we zo snel mogelijk weggegaan. We hadden op zich een prima kamer maar de procedure rond de sleutel en de nachtelijke verstoring verpestte het.

Om half acht waren we al op pad. Het was nog helemaal donker. Gelukkig hadden we eerst straatverlichting zodat dit geen probleem was. Het werd al vrij snel lichter en het was het begin van een prachtige zonnige wandeldag. In de ochtend was het zo’n vijf graden maar dat liep op tot vijfentwintig graden in de middag.

Na vijf kilometer lopen kwamen we langs een restaurant met overdekt terras. Daar hebben we koffie gedronken en een ontbijt genomen. We hadden hier nog een paar gesprekken met andere pelgrims. Over rustige verharde wegen passeerden we verschillende dorpjes. In het wat grotere dorp Camponaraya moesten we een stuk langs een wat drukkere weg lopen.

Nadat we de autosnelweg gekruist hadden liepen we weer over rustigere wegen en paden naar het volgende wat grotere plaatsje, Cacabelos. Vanaf Cacabelos liepen we een tijdje langs een drukkere weg. Bij het volgende kleine dorpje Pieros was een picknickplaats waar we gepauzeerd en wat gegeten hebben. Even na Pieros maakte de Camino nog een ommetje door de wijngaarden. Het was hier bepaald niet vlak, want we moesten over verschillende heuvels en soms waren de paden even behoorlijk steenachtig. Het was wel veruit het mooiste stuk van de etappe.

We kwamen nog door het oude dorpje Valtville de Arriba. Daarna kwamen we opnieuw door heel veel wijngaarden. We zagen boven op een heuvel een speciaal gevormde boom door de wind, die we op de foto moesten nemen. We genoten van de omgeving en dat zagen medepelgrims, die ons aanboden om ons ook gezamenlijk in deze prachtige omgeving op de foto te zetten.

Wat verderop lieten we een boer met een kar vol druiven die net geoogst waren voorgaan. Hij gaf aan dat we een tros druiven van de kar mochten pakken. Gijs pakte een kleine tros, maar dat vond hij niet goed genoeg. Hij kwam van zijn tractor af en liet ons de handen ophouden. Hij was heel gul en gaf ons vier mooie trossen heerlijke zoete druiven en deed zo een goede daad voor twee pelgrims. We zagen dit als een knipoog na onze problemen van de afgelopen dag in Ponferrada.

Vanaf dit punt was het niet zo ver meer tot het eindpunt van de etappe, een klooster in Villafranca del Bierzo. Daar kregen we een zeer ruime kamer met eigen badkamer. Na de dagelijkse douche hebben we heerlijk gegeten van de gekregen druiven. In de avond hebben we een pelgrims menu gegeten in de kloostergang. Alhoewel bijna alle tafels gereserveerd waren, bleef het rustig en waren er toch niet veel eters. Het was leuk om tijdens een pelgrimstocht ook eens in een klooster te verblijven en te eten.

vorigevolgende