Eifelsteig

Eerste etappe

Verslag van onze wandeltocht langs de Eifelsteig (2 – 14 juli 2017 + 27 april – 4 mei 2018)

De Eifelsteig wordt aangemerkt als een van de mooiste wandelroutes in Duitsland. De Eifelsteig begint in Aachen Kornelimünster, eindigt in Trier en is 313 km lang. Wij liepen soms iets anders vanwege tijdelijke route verandering en suggesties van lokale inwoners voor een nog mooiere route. We hebben in totaal zo’n 325 km afgelegd. Het is inderdaad een mooie route door golvend heuvellandschap met een afwisseling van bos en open velden. Ook komt de route door een heel aantal mooie idyllische plaatsen. De Eifelsteig is heel goed gemarkeerd en loopt over goed begaanbare en onderhouden paden. Wel moet je soms goed opletten om niet een klein paadje te missen. Wat ons is opgevallen is dat de Eifelsteig liefelijker is dan bijvoorbeeld de GR5 door België en Luxemburg.

2 – 14 juli 2017 Aachen Kornelimünster – Gerolstein
We hebben van 2 – 14 juli 2017 het eerste gedeelte van de Eifelsteig van Aachen Kornelimünster naar Gerolstein gelopen, een afstand van 189 km. We hebben dit ter voorbereiding gedaan voor ons vervolg van de GR5 door de Alpen later in de zomer.
Anja was begin mei gevallen en moest eerst een aantal weken herstellen van deze val voordat ze weer lange wandeltochten kon maken. Deze tocht was een goede test of Anja lange wandeltochten met stijgen en dalen weer aankon. Na eerst enkele dagen wat korter gelopen te hebben bleek de oude vorm er weer aan te komen.

We zijn per trein naar Aachen gereisd en terug vanaf Gerolstein naar huis gereisd. Dat ging prima. We zijn op 30 juni naar Aachen gereisd. Aangezien het op zaterdag 1 juli erg slecht weer was zijn we een dag langer in Aachen gebleven. Daarna hebben we elke dag een korter of langer stuk gelopen.

We hebben de etappes naar eigen inzicht ingedeeld en regelmatig afgeweken van de voorgestelde etappes in het boekjes. Omdat we weer met de volledige bepakking, inclusief tent en slaapzak in de Alpen verder willen lopen, hebben we besloten om ook deze toch met volle bepakking te lopen. Er waren maar weinig campings langs de route. We hebben drie maal gekampeerd. De overige nachten verbleven we in hotels, bed and breakfast en appartementen, waarbij een paar heel bijzondere overnachtingsplaatsen waren. We hebben vooraf niets gereserveerd. We besloten per dag hoever we wilden gaan en reserveerden dan de overnachting. Dat lukte over het algemeen heel goed. Soms was het even puzzelen. Als booking.com aangaf dat er geen plaatsen meer beschikbaar waren belden we per telefoon naar het adres en dan bleek soms toch nog een plaats beschikbaar te zijn. Wel gebeurden het meerder malen dat een kleiner hotel of bed and breakfast een rustdag had, wat betekende dat je die nacht er niet kon overnachten. Dat is iets om goed in de gaten te houden.

27 april – 4 mei 2018: Gerolstein – Trier
We hebben van 27 april – 4 mei 2018 het tweede gedeelte van de Eifelsteig van Gerolstein naar Trier gelopen, een afstand van 136 km. We zijn met de auto naar Gerolstein gereden en hebben daar de auto geparkeerd op een parkeerterrein dicht bij het station. De kosten waren slechts 5 Euro voor 8 dagen. Van af het eindpunt in Trier zijn we met de trein teruggegaan naar Gerolstein. Dit is een goede verbinding. De treinrit duurde iets meer dan een uur.

We hebben de etappes wat aangepast. Er waren enkele etappes die we erg lang vonden. Daarnaast wilde we de eerste dag een korte etappe lopen omdat we pas na het middaguur aan deze etappe begonnen. Ook hebben we er voor gezorgd dat de laatste etappe niet al te lang was, zodat we op die dag in alle rust nog naar huis konden terugreizen. Aangezien we Trier al eens eerder bezocht hadden, hebben we geen tijd gereserveerd voor een stadsbezoek. Maar als je er niet eerder geweest bent is deze stad zeker een bezoek waard.

We hebben alle overnachtingen vooraf gereserveerd. Dit was wel nodig vanwege het feit dat veel Duitsers ook tijdens deze periode vrij waren. Ook waren er in een flink stuk maar zeer beperkte overnachtingsmogelijkheden, met name het gedeelte tussen Manderscheid en Kordel.

Overige informatie
Wat betreft inkopen doen van proviand is er maar een beperkt aantal supermarkten aanwezig langs de route. Bakkerijen waren er wel volop.

We hebben een sheet bijgevoegd met de plaatsen waar we proviand ingekocht hebben en waar we overnacht hebben.

overnachten eten en drinken

Het bijgevoegde kaartje met de gelopen route geeft aan hoe wij gelopen zijn en wijkt op een aantal plaatsen af van de officiële route zoals deze op het moment was dat we de route gelopen hebben.

Wat betreft de routebeschrijving hadden we zowel de Rother Wanderführer van de Eifelsteig als wel de Leporello Wanderkarte (schaal 1 op 25000) aangeschaft. Met name de Wanderkarte is belangrijk om aan te schaffen. De Wanderkarte is geheel geplastificeerd en kan dus goed tegen regen. De Wanderführer is ook best handig. Deze geeft naast de beschrijving van de route informatie over interessant punten langs de route en veel mogelijk overnachtingsplaatsen. Deze informatie kan natuurlijk ook elders op het internet gevonden worden.

Eerste etappe