GR5 Vogezen

Eerste etappe Vogezen

Verslag wandeling in de Vogezen van Abreschviller naar Brevilliers (20 juli – 8 augustus 2014 en 10 – 11 mei 2015)

In de zomer van 2014 hebben we de GR5 route door de Vogezen gelopen. Wat betreft de overnachtingen hebben we op vier verschillende campings gestaan, en in twee verschillende Gite d’Etappes en één berghut overnacht. Wat betreft het plannen van de overnachtingen hebben we gebruik gemaakt van een website met veel handige informatie: www.gr5.mnei.nl/Schirmeck-Fesches.htm. Alleen de Gite d’Etappe in Chatenois stond niet op deze lijst. Deze lag aan de route.

En ook de overnachting in Evette-Salbert in een Chambre d’Hotes, Le Clos Fougeret http://closfougeret.fr, stond niet op de lijst. Dit adres lag 800 meter vanaf de route en was het enige adres wat we in deze buurt konden vinden. Het waren wel prima overnachtingsadressen.

De informatie op onze website is met zorg beschreven, maar we geven geen garantie dat deze informatie juist is en er kunnen geen rechten aan ontleend worden. Het onze aanbeveling dat wandelaars altijd het informatieboekje met bijbehorende kaartjes aanschaffen.

We besloten om in onze zomervakantie de GR5 route door de Vogezen te lopen en het stuk tussen Fontoy en de Vogezen op een later tijdstip te doen in een kortere vakantie in het voorjaar of najaar. De reden is dat we in de verslagen lazen dat er zo rond 1 mei vaak nog sneeuw in de hoge Vogezen ligt en daardoor sommige stukken van de route dan nog moeilijk begaanbaar zijn. Daarom leek het ons een goed idee om deze route in de zomer te lopen.

Aangezien Anja in 2014 last had van twee frozen shoulders kon ze geen rugzak dragen. We hebben daarom een alternatief plan bedacht om toch verder te kunnen gaan met de GR5. We hebben in deze vakantie gebruik gemaakt van auto en fiets. Het gebruik hiervan wordt verder uitgelegd in de dagelijkse verslagen.

We zijn op 20 juli begonnen in Abreschviller en op 8 augustus geëindigd net over de top van de Ballon D’Alsace, de laatste hoge berg in de Vogezen. Het enige wat van de Vogezen overblijft is de afdaling naar Giromagny, dat is nog zo’n 12 km. Omdat we op zaterdag 9 augustus rond het middaguur thuis wilden zijn hebben we besloten om dit stukje toch over te laten voor het volgende jaar.

De route door de Vogezen is erg mooi, met name het tweede gedeelte vanaf Ribeauvillé. Veel bossen, maar ook veel mooie uitzichten en ook veel interessante plaatsen onderweg. Er waren maar heel weinig geasfalteerde stukken. Het was voor het grootste deel stijgen en dalen met weinig echte vlakke gedeelten. De route was wel pittig, maar nergens echt moeilijk. Er waren wel enkele steen en rotsachtige stukken waar het lopen ongemakkelijk was waardoor je maar langzaam vooruit kwam. Die hebben we in onze verslagen vermeld. We hebben in deze periode 17 dagen gewandeld, in totaal ruim 250 km, dat is gemiddeld 15 km per dag. Op dagen dat we van de ene naar de andere camping gingen kozen we bewust voor een kortere etappe, vanwege de tijd die we kwijt waren om onze spullen af te breken en in te pakken en later op de dag weer op te bouwen en uit te pakken.

In tegenstelling tot de voorafgaande gedeelten van de GR5 hebben we in de Vogezen veel regen gehad. Drie dagen hebben we in het geheel niet gelopen vanwege de langdurige regen, soms gepaard gaande met onweer, waarbij de bergen bijna geheel gehuld gingen in de wolken. Op een van deze dagen hebben we een bezoek gebracht aan Straatsburg, wat zeer de moeite waard was. Twee wandeldagen hebben we bijna de hele dag in de regen gelopen. Op de overige dagen waren er ook vaak buien, maar hadden we het geluk dat die bijna altijd na het einde van onze etappe of vroeg in de ochtend vielen. We zorgden er op die dagen voor dat we redelijk op tijd op het eindpunt aankwamen, in principe voor 16:00 uur in de middag om de kans dat we in onweer terecht kwamen te verkleinen. De temperaturen waren prima voor het wandelen, in het dal vaak rond de 25 graden en in de bergen meestal tegen de 20 graden en soms wat koeler. Echte hete en koude dagen hebben we niet gehad.

In mei 2015 hebben we in de week dat hemelvaart viel, het restant van de Vogezen afgerond en een begin gemaakt met de Jura. Verschillende boekjes geven een verschillend eindpunt van de GR5 door de Vogezen en het beginpunt van de route door de Jura. Ook wij hebben daar onze eigen mouw aangepast. Voor ons hebben we dit punt bij Brevilliers gelegd. Dat was voor ons nog twee dagen wandelen vanaf de Ballon d’Alsace, beide dagen met prachtig zonnig weer.

Eerste etappe Vogezen