GR5 Thann – Belacker (13 km)

vorigevolgende

Donderdag 7 augustus 2014: GR5 Thann – Belacker (13 km)

Het gedeelte van de GR5 vanaf Thann naar Giromagny is een uitdaging als je het met auto en fiets aan beginpunt en eindpunt wil organiseren. Uiteindelijk hebben we besloten om eerst naar Belacker te lopen en vanaf dat punt 300 meter af te dalen (2,5 km lopen) richting Rimbach, waar we de auto een paar kilometer ten noordoosten van Rimbach konden parkeren.

Gijs was in de ochtend weer vroeg wakker. Het was zwaar bewolkt maar droog. Om 6:30 uur vertrok hij met de auto naar Rimbach, een tocht van 26 km. Nadat hij de auto geparkeerd had is hij met de fiets teruggereden. Het was een behoorlijk pittige fietstocht met een paar flinke bulten van 200 meter stijging. Ook begon het al snel te regenen, eerst nog niet al te hard, maar tegen het einde van de fietstocht was het een stromende regen. Voordat hij terugging naar de Gite d’Etappe heeft hij eerst nog vers brood bij de supermarkt gehaald.

Nadat we ontbeten hadden was het weer droog en begon de zon te schijnen. De rest van de dag was het prima wandelweer met zon en stapelwolken, 25 graden in het dal en 20 graden in de bergen. Pas nadat we weer terugwaren in Thann vielen er weer enkele buien.

De etappe van Thann naar Belacker was niet al te lang, maar was wel een flinke klim. We begonnen op 340 meter hoogte en ons hoogste punt was 1180 meter. Vanaf de Gite d’Etappe was het 100 meter lopen naar de GR5. Vanaf daar ging het meteen omhoog. We verlieten Thann al snel. Eerst liepen we een heel stuk door het bos. Net voor col du Hundsruecken was er een even een wat lastiger stuk. Het pad was soms even behoorlijk steil en we moesten een steil rotsachtig stuk passeren, waarop soms kabels aanwezig waren waar je aan kon vasthouden en waar op andere plekken een reling langs het pad geplaatst was.

De Col du Hundsruecken was het enige drukke punt op deze dag. Verder zijn we niet veel wandelaars tegengekomen. Daar hebben we onze lunch gegeten. Daarna liepen we verder omhoog, eerst nog door het bos, maar verderop kwamen er steeds meer over bergweiden met fraaie uitzichten. Nadat we Vogelstein, het hoogste punt, gepasseerd waren, daalden we af naar Belacker. Net voorbij Belacker verlieten we de GR5 en zijn we via een vrij steile afdaling richting Rimbach naar de auto toe gelopen. Dat ging via een gemarkeerde route die Gijs in de ochtend al gezien had.

Daarna zijn we teruggereden, hebben we onze boodschappen gedaan, gedoucht, gekookt en gegeten. Het was deze avond erg stil want we waren de enige gasten. Eerst was het de bedoeling om vrijdag al naar huis te rijden. Op deze avond hebben we besloten om ook de volgende dag nog een etappe te lopen, zodat we GR5 route door de Vogezen dan bijna afhebben en we nog een dag van mooi weer konden genieten. Het enige wat dan nog overblijft is de afdaling van de Ballon d’Alsace naar Giromagny.

Thann - Belacker (1)
Thann - Belacker (5)
Thann - Belacker (7)
Thann - Belacker (11)
Thann - Belacker (12)

vorigevolgende