GR5 Chatenois – Ribeauvillé (20 km)

vorigevolgende

Dinsdag 29 juli 2014: GR5 Chatenois – Ribeauvillé (20 km)

De volgende ochtend was Gijs er al om 6:00 uur uit om de auto weg te brengen naar het eindpunt van de etappe in Ribeauvillé. Om half zeven vertrok hij vanaf Chatenois en hij was al weer ruim voor acht uur terug. Alhoewel de etappe zelf door de bergen ging was de route voor de fiets gemakkelijk, slechts enkele lichte heuvels.

Nadat Gijs weer terug was hebben we ontbeten. Het ontbijt in deze Gite d’Etappe was heel simpel, wit stokbrood met jam en een kop koffie erbij. We hebben tijdens het ontbijt twee personen ontmoet. Een persoon was Emiel uit Nijmegen op weg naar Rome. Het eerste gedeelte liep hij via de GR5. Hij was begonnen in Wasserbillig in Luxemburg en al vier weken onderweg. Chatenois was zijn eindpunt voor deze trip. De andere persoon was Annette uit Duitsland. Zij was op weg naar Santiago de Compostella en liep tijdens deze trip ook vier weken. Het was leuk om hun ervaringen te horen. Na ons ontbijt hebben we de boodschappen gedaan, lunchpakket gemaakt en zijn we vertrokken. Het was inmiddels al 11:00 uur.

Het was een regenachtige dag. Het begon al te regenen toen Gijs in de ochtend de auto wegbracht. Hij is ook in de regen teruggefietst naar Chatenois. Toen we gingen wandelen was het bijna droog, maar dat duurde niet lang. Daarna is het op een paar momenten na de hele dag niet droog geweest en de maximum temperatuur in het dal was maar 18 graden. We hebben daarom de hele dag in onze regenpakken gelopen.

We hebben eerst de kathedraal van Chatenois bezocht, een prachtig gebouw. Vanuit Chatenois (193 meter) ging het meteen omhoog, maar niet al te stijl. Na een uurtje lopen kwamen we een abri tegen waar we even droog konden zitten om onze lunch te eten. Na onze lunch zijn we verder omhoog gelopen naar het kasteel Koenigsbourg op de top van de berg (733 meter). Het kasteel was geheel gehuld in dichte mist. Het was er ontzettend druk. De bezoekers stonden tot een afstand van wel een kilometer vanaf het kasteel geparkeerd. De route liep langs het kasteel op, maar de route aanduiding was er niet al te duidelijk. We liepen met de meute mee richting kasteel en kwamen zo maar even binnen de poorten van het terrein zonder dat we een kaartje hadden en zonder dat iemand ons had gecontroleerd. We zijn toen toch maar weer naar buiten gegaan. En even verderop vonden we de route weer terug.

Vanaf het kasteel ging het weer naar beneden naar het dorpje Thannenkirch. Onderweg hebben we in een andere abri ons tweede gedeelte van de lunch gegeten. In Thannenkirch zijn we ook in de plaatselijke kerk geweest. In deze kerk was een unieke kruisweg van houtsnijwerk, gemaakt door een locale houtsnijwerker. Daarna ging het eerst weer omhoog en kwamen we wat verderop langs een paar kasteelruïnes. Deze waren nauwelijks zichtbaar vanwege de lage regenwolken. Bij een van de ruïnes liepen we tussen de muren door. Vanwege de dichte mist gaf dit toch wel een mooi spookachtig beeld. Het pad naar beneden naar Ribeauvillé was lastig en vermoeiend om te lopen. Het was op sommige stukken smal, behoorlijk stijl en erg rotsachtig. Dit was de enige keer dat Anja het aan het einde van de etappe helemaal gehad had. En toen liepen we in Ribeauvillé ook nog even fout waardoor we nog bijna een kilometer extra gelopen hadden. Uiteindelijk waren we pas om 19:00 uur bij de auto. We zijn meteen teruggereden naar Chatenois. Daarna zijn we uit eten gegaan bij de lokale pizzeria. Vanwege de slechte weersvooruitzichten voor de volgende dag hebben we toen besloten om de volgende dag Straatsburg te bezoeken en een dagje langer in Chatenois te blijven.

Chatenois – Ribeauvillé (1)
Chatenois – Ribeauvillé (11)
Chatenois – Ribeauvillé (12)
Chatenois – Ribeauvillé (18)
Chatenois – Ribeauvillé (19)
Chatenois – Ribeauvillé (21)

vorigevolgende