GR5 Ballon d’Alsace – Evette-Salbert (22,5 km)

vorigevolgende

Zondag 10 mei 2015: GR5 Ballon d’Alsace – Evette-Salbert (22,5 km)

Na een winterstop zijn we in 2015 verder gegaan met de GR5. Op zaterdag 9 mei zijn we met de auto van Nederland naar Evette-Salbert gereden, inmiddels al een dagje rijden vanaf Nederland. Op google maps hadden we een B&B gevonden in Evette-Salbert tegen een schappelijke prijs bij een gastvrije man die alleen woont in een mooi huis op een mooie plek. We werden bij aankomst meteen op een biertje getrakteerd. Zijn adres staat in onze lijst van overnachtingen.

Op zaterdagavond zijn we nog even naar het centrum van Belfort gereden, een mooie oude stad. Daar hebben we in het centrum een heerlijke pizza gegeten.

Op zondag hebben we de eerste etappe gelopen, meteen een flinke afstand. Het weer was schitterend, vrij zonnig en een maximum temperatuur van iets boven de 20 graden. Na ons ontbijt zijn we met de auto naar de Ballon d’Alsace gereden, waar we net voor 10 uur met onze etappe begonnen. Nadat we op de parkeerplaats nog even onze lunch klaargemaakt hadden zijn vanaf de boerderij Ballon d’Alsace vertrokken om de GR5 te vervolgen waar we in 2014 gestopt waren.

Eerst liepen we nog een tijdje in de buurt van de top over geaccidenteerd terrein met afwisselend bos en open stukken en regelmatig prachtige uitzichten. Ook waren de bladeren nog maar net aan de bomen zodat alles er prachtig fris groen uitzag. We hebben daar heel wat foto’s gemaakt. Na enkele kilometers begon de afdaling, voornamelijk door het bos. Het ging telkens een stukje naar beneden en dan een gedeelte waar het weer ongeveer vlak was of soms zelfs even omhoog ging.

Rond 14:00 uur kwamen we Giromagny binnen. De route was inmiddels daar wat veranderd en we liepen nu langs het relais, een mogelijke overnachtingsplaats in Giromagny. Nadat we Giromagny verlaten hadden werd het een stuk vlakker, soms nog wel enkele kleine heuvels.
We bleven de rode rechthoekjes volgen die in de Vogezen steeds onze richting aangaven, maar dat ging net voor Chaux even goed fout. Daarom belandden we behoorlijk ver vanaf de GR5 en besloten toen maar onze eigen weg naar Evette-Salbert te volgen, waar we net voor dit dorpje weer op de GR5 kwamen, die nu weer met het bekende rood-wit gemerkt was. Daardoor hebben we de route tussen de meren gemist. Achteraf bleek dat je voorbij Giromagny niet meer de rode rechthoekjes moest volgen.

Nadat we weer bij ons bed and breakfast overnachtingsplaats aangekomen waren, moest Gijs de auto nog met de fiets op halen. Dat was een flinke afstand van bijna 30 km en een stevige klim van 700 meter omhoog. Uiteindelijk was hij bijna drie uur weg voordat hij weer terug was, inmiddels te laat om nog uit eten te gaan. Daarom hebben we nog maar iets van ons meegenomen proviand gegeten.

ballon d alsace - evette-salbert (12)
ballon d alsace - evette-salbert (13)
ballon d alsace - evette-salbert (19)
ballon d alsace - evette-salbert (26)
ballon d alsace - evette-salbert (27)
ballon d alsace - evette-salbert (28)

vorigevolgende