GR5

Inleiding

Hier vindt u ons reisverslag en tips van onze GR5 tocht van Hoek van Holland naar Nice. We hebben deze in de periode van 2013 – 2018 gelopen.

Nadat we in 2012 het Pieterpad afgerond hadden stuitten we bij het eind punt op de GR5. Dit is de bekende langeafstandswandelroute van Hoek van Holland naar Nice. Daar kwam bij ons het idee op om dit te gaan lopen. We begrepen al snel dat de GR5 een veel grotere uitdaging was dan het Pieterpad, met name de GR5 in de Alpen trok ons wel aan.

2013


Veldwezelt - Moersdorf

Na een winter van voorbereidingen, inclusief het aanschaffen van de GR5 route beschrijvingen en een licht gewicht uitrusting, zijn we in 2013 begonnen met de GR5. In 2013 hebben we ruim 500 kilometer van de GR5 afgelegd. Begin juni hebben we het traject van Hoek van Holland naar Bergen op Zoom afgelegd. In juli hebben we het traject van Veldwezelt naar Moersdorf in Luxemburg gelopen. En in het najaar hebben we het traject van Bergen op Zoom naar Testelt in België gelopen.

2014

Veldwezelt - Moersdorf

In de meivakantie van 2014 hebben we de draad weer opgepakt en hebben we de GR5 route vanaf Moersdorf tot Fontoy afgelegd (125 km). In de zomervakantie van 2014 hebben we in de Vogezen gelopen vanaf Abreschviller tot Ballon d’Alsace (255 km). Het lukte net niet om de Vogezen helemaal af te krijgen, omdat we op tijd weer thuis moesten zijn. Het gedeelte tussen Fontoy en Abreschviller hebben we even overgeslagen en liepen we in een volgend jaar. De bedoeling was om dat dan in het voorjaar of najaar te doen. We wilden de zomerperiodes gebruiken om de hogere bergen te lopen. In de herfstvakantie van 2014 hebben we het resterende gedeelte in België tussen Testelt en Veldwezelt gelopen (117 km).

2015

In de hemelvaartsweek van 2015 hebben we het volgende stuk gelopen vanaf de Ballon d’Alsace tot Goumois (118 km). Het was erg mooi fris groen langs de weg. In de zomervakantie van 2015 hebben de van Goumois naar Lac de Bise gelopen (243 km) en in de herfstvakantie het gedeelte van Fontoy tot Liverdun (137 km). We hoorden dat heel weinig mensen in deze periode van het jaar een stuk van de GR5 lopen. Maar het was dit jaar echt de moeite waard vanwege de bijzonder mooi gekleurde bladeren aan de bomen.

2016

Veldwezelt - Moersdorf

In de meivakantie van 2016 hebben we het gat gedicht tussen Liverdun en Abreschviller (118 km). Dit was een mooie tijd van het jaar om dit gedeelte te lopen vanwege de bloeiende koolzaadvelden en de bloeiende bomen en uitkomende bladeren. In de eerste helft van juli hebben we de draad weer opgepakt in de Alpen. Dit was een mooie en flinke uitdaging. Er was dit jaar nog veel sneeuw. We hebben het gedeelte van Lac de Bise naar Contamines-Montjoie gelopen (106 km).

In de tweede helft van augustus hebben we het gedeelte van Contamines-Montjoie naar Modane (143 km) gelopen. Tijdens beide tochten in de Alpen hadden we uitzonderlijk mooi weer. Om aan het einde goed uit te komen hebben we van Tignes le Lac een stukje afgestoken via de GR55. De ronde via Val d’Isere, Col d’Iseran en Bessans zijn we van plan om in de toekomst nog eens te lopen.

2017


Veldwezelt - Moersdorf

In de zomer van 2017 hebben we in de tweede helft van augustus onze weg naar Nice vervolgd. We hebben in de deze vakantie het traject van Mondane naar Saint Etienne de Tinee gelopen (190 km). Het was weer een prachtige tocht. Ook dit jaar hadden we uitzonderlijk mooi weer in de Alpen. Vanwege het gebrek aan openbaar vervoer in Larche is het niet handig om daar te stoppen. Daarom wilde we tenminste Saint Etienne de Tinee bereiken. Dat is gelukt. Het kostte ons deze keer een hele dag reizen met het openbaar vervoer (bus en trein) om vanuit Saint Etienne de Tinee weer terug te gaan naar onze auto bij het beginpunt in Modane.

2018

Veldwezelt - Moersdorf

In de zomer van 2018 hebben we in het tweede deel van augustus de GR5 afgerond (186 km in totaal). Als eerste hebben het gedeelte in de Vanoise tussen Tignes en Entre Deux Eaux gelopen. We hadden dit in 2016 overgeslagen. In plaats daar van liepen we de GR55 tussen Tignes en Entre Deux Eaux, zodat we op tijd in Modane zouden aankomen voor onze terugreis naar huis. Het werd sterk afgeraden om langs chalets des Roches te lopen vanwege de sneeuw en een weggeslagen brug. Daarom zijn we door het dal van Bonneval sur Arc naar Bessans gelopen.


Veldwezelt - Moersdorf

Nadat we dit gedeelte in 5 dagen gelopen hadden zijn we naar Saint Etienne de Tinee gereisd. Vanaf deze plaats liepen we het laatste deel naar Nice in negen dagen. De route was dit jaar veel mooier dan in 2017 vanwege de vele bloemen en het groene gras. Toch hadden wij ook dit jaar weer heel veel geluk met het weer. In de 14 wandeldagen voelden we niet meer dan enkele druppels regen tijdens onze etappes.

Wandelverslagen per etappe

Hierbij de links naar de hoofdpagina’s van de wandelverslagen:

Hoek van Holland – Veldwezelt
Veldwezelt – Moersdorf
Moersdorf – Abreschviller
Vogezen
Jura
Alpen

Tenslotte

Wij hebben een spreadsheet bijgevoegd met informatie over overnachtingsplaatsen, winkels en horecamogelijkheden langs de GR5, waarvan wij gebruik hebben gemaakt. Dit is mogelijk interessant voor toekomstige GR5-lopers. Even nog een paar statistieken. We hebben de GR5 in 144 etappes gelopen, waarbij de kortste etappe slechts 5,5 km was en de langste 27 km. Wat betreft de overnachtingen langs de GR5, inclusief rustdagen, hebben we 50 nachten in een tentje geslapen, 46 nachten in een hotel, 41 nachten in een refuge of gite d’etape en 16 nachten in een bed and breakfast. Van de 50 nachten kamperen hebben we 3 nachten wild gekampeerd of zoals de Fransen het zeggen gebivakkeerd.

overnachten eten en drinken

De informatie op onze website is met zorg beschreven, maar we geven geen garantie dat deze informatie juist is en er kunnen geen rechten aan ontleend worden. Deze informatie mag niet gebruikt worden voor commerciële doeleinden.

Er is ook de mogelijkheid om een reactie en of vraag te sturen via onderstaand contactformulier over het verslag van onze tocht langs de GR5.

  Uw naam (verplicht)

  Uw e-mailadres (verplicht)

  Onderwerp

  Uw bericht

  Hoek van Holland – Veldwezelt

  11 thoughts on “GR5

  1. Hallo Gijs en Anja,
   Heel erg bedankt en fijn om jullie reisverslag te lezen en alllllle info die jullie erbij doen te gebruiken.
   Het is veel uitzoekwerk vooraf en jullie reisvefhaal helpt daar heel erg bij.
   Nogmaals super bedankt en succes verder in de alpen. Dat is een ander hoofdstuk begrijp ik uit jullie bevindingen!

  2. Hallo Petra,

   Bedankt voor je response. Veel succes met de voorbereidingen en veel wandelplezier. Wij gaan van de zomer verder in de Alpen.

   Groeten van Gijs en Anja

  3. Ik heb informatie over de gite in vinzier gevonden op http://www.vinzier.com.
   Het herbergement lijkt speciaal voor GR5 lopers. Maar ook ik heb hem alleen op internet gevonden na jullie informatie. Heel illustratief voor wat ons volgeng jaar te wachten staat. Bedankt voor alle tips (waar je op moeten letten omdat je anders makkelijk misloopt, dat andere kant van meer ook kan, overnachtingsmogelijkheden met tent en zonder en werkelijke wandeltijden).

  4. Hallo Annie, veel succes met de voor bereidingen. Inmiddels hebben we Modane bereikt. Het verslag en de foto’s komen binnenkort.

  5. Hallo Els, bedankt voor je reactie. We hebben jullie verslag ook gelezen om zo goed mogelijk voorbereid te zijn. Inmiddels hebben we Modane bereikt. Vanwege de tijd die we hadden hebben we dat gedaan door gebruik te maken van de GR55 vanaf Tignes le Lac en vanaf Refuge d’Entre Deux Eaux weer verder te gaan langs de GR5. Het rondje via Val d’Isere, col d’Iseran en Bessans zijn we van plan om een keer in een van de komende haren te lopen. Het verslag van dit gedeelte komt binnenkort.

  6. Hoi Anja en Gijs,
   Goed verslag. In een adem uitgelezen. Wij weten wat er nog te wachten staat voor jullie. Wij hebben het gered, het gaat jullie volgend jaar zeker lukken.

  7. Hoi Ed en Wil,
   Bedankt voor jullie complimenten en de aanmoediging. Inmiddels heeft Anja al maatregelen genomen tegen het voetprobleem. De inlegzooltjes zijn binnen en lijken goed te passen.

  8. Ha Anja en Gijs
   Ben diep onder de indruk van jullie prachtige reisverslagen.
   wij lopen al jaren op de Gr 5 en hadden deze al eerder willen afsluiten.
   Er was een jaar dat we niet verder konden in Samoens vanwege dat de hutten vol zaten
   In 2016 lag er teveel sneeuw op het traject wat we wilden gaan lopen
   in 2017 ging het prima en zijn we gestart in Samoens en geeindigd in Modane .
   In 2018 moesten we de tocht in Larche beeindigen nadat manlief Jos op zijn schouder was gevallen .
   Dit jaar hoopte we echt de finish te bereiken in Nice ,begonnen in Larche , tot aan Saint-Sauveur -sur -Tinee.
   het was extreem warm nu en door klachten van een heatstroke heb ik helaas moeten stoppen ..
   Maar…volgend jaar komen we terug en ga ik net als jullie een duik nemen in zee ! Dank voor leuke verslagen en nog veel wandelplezier ! Met vriendelijke wandelgroet Ellen

  9. Hoi Ellen, dank je wel voor je reactie. We wensen jullie veel succes en wandelplezier met het voltooien van de GR5.
   Groeten van Anja en Gijs

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *