Pelgrimstocht Santiago de Compostela

Pelgrimstocht naar Santiago de Compostela

Inleiding


Veldwezelt - Moersdorf

Gijs ging in 2019 met pensioen. We wilden als overgang naar onze nieuwe levensfase een pelgrimstocht naar Santiago de Compostela maken. We zagen deze tocht als een mooie manier om het werkzame leven af te sluiten en tijd te nemen om na te denken over onze toekomst. Op 26 juni 2019 zijn we vertrokken vanaf Nyon in Zwitserland. De tocht was ongeveer 1935 kilometer. We namen onze tijd en hadden geen vaste einddatum. Op 8 oktober 2019 kwamen we in Santiago de Compostela aan. We reisden op 10 oktober terug naar huis.

Je zult je afvragen waarom vanaf Nyon. De reden was dat we al een aantal jaren veel gewandeld hadden. Inmiddels hadden we onder andere de GR5 vanaf Hoek van Holland naar Nice al helemaal gelopen. De GR5 passeerde ook Nyon in Zwitserland. Nyon ligt aan het meer van Geneve, 30 kilometer noordoostelijk van Geneve. Als we vanaf hier de route naar Santiago de Compostela zouden lopen, kunnen we zeggen dat we vanaf huis naar Santiago de Compostela gelopen hebben. Dat is zoals het officieel hoort. Het andere voordeel van deze route was dat wij over de mooiste pelgrims route van Frankrijk kwamen, die over de GR65 – Via Podiensis vanaf Geneve naar de grens met Spanje voert

Onze pelgrimsroute naar Santiago de Compostela

Veldwezelt - Moersdorf

We begonnen met de 30 km vanaf Nyon naar Geneve over de Via Jacobi. Vanaf Geneve namen we de GR65 – Via Podiensis door Frankrijk over een afstand van ongeveer 1100 kilometer. De route loopt onder andere via het Central Massif en het Lot gebied naar Saint-Jean-Pied-de-Port. We passeren hierbij historische plaatsen zoals Le Puy, Figeac, Cahors en Condom. Vanaf Saint-Jean-Pied-de-Port liepen we de Camino Frances naar Santiago de Compostela. De Camino Frances is de bekendste maar ook veruit de drukste pelgrims route naar Santiago de Compostela.

Veldwezelt - Moersdorf

Aan de zijkant zie je een kaartje hoe we gelopen hebben. Dit kaartje geeft per etappe een aantal punten waar we langs gekomen zijn. Het bevat niet alle details, want die zijn aan verandering onderhevig. Verder zouden we willen opmerken dat de route heel goed aangegeven staat door wit rood tekens in Frankrijk en gele pijlen in Spanje.
Indien onze overnachtingsadressen niet aan de route lagen en samenvielen met het eindpunt van de etappe, dan staan ze ook op het kaartje aangegeven.

Additionele informatie

Wat betreft onze overnachtingen was het in Frankrijk een afwisseling van kamperen, gite d’etapes en hotels. Soms hebben we ook gebruik gemaakt van chambre d’hôtes. Net voordat we Spanje bereikten hebben we de tent en nog wat kampeerspullen per post naar huis gestuurd. In Spanje hebben we zowel in Albergues, hostals, pensions als hotels overnacht en een paar maal in een bed and breakfast gelegenheid.

We hebben een extra pagina toegevoegd die nadere informatie geeft over de route, de boekjes die we gebruikt hebben en de website die we gebruikt hebben voor onze overnachtingsadressen. Ook kun je daar een overzicht vinden van al onze overnachtingsadressen.

Gedetailleerd reisverslag

Veldwezelt - Moersdorf

Tijdens onze tocht naar Santiago de Compostela hadden we een blog bijgehouden voor onze familie en vrienden. We stuurden ongeveer één bericht per week. Deze berichten kun je onder het kopje blog vinden. Dit is geen gedetailleerd dag per dag reisverslag maar gaf per week aan hoe onze vorderingen waren en wat onze belangrijkste belevenissen waren tijdens deze week.

We hebben ook een gedetailleerd reisverslag gemaakt voor iedere dag. Voor iedere dag hebben we ook een aantal foto’s bijgevoegd. Dit kun je vinden in de tabs “GR65 – Via Gebennensis” (Nyon – Le Puy), “GR65 – Via Podiensis” (Le Puy – St Jean Pied de Port) en de “Camino Frances” (St Jean Pied de Port – Santiago de Compostela).

De informatie op onze website is met zorg beschreven, maar we geven geen garantie dat deze informatie juist is en er kunnen geen rechten aan ontleend worden. Deze informatie mag niet gebruikt worden voor commerciële doeleinden.

Er is ook de mogelijkheid om een reactie en of vraag te sturen via onderstaand contactformulier over ons verslag van de pelgrimstocht naar Santiago de Compostela.

  Uw naam (verplicht)

  Uw e-mailadres (verplicht)

  Onderwerp

  Uw bericht

  GR65 – Via Gebennensis Nyon – Le Puy

  GR65 – Via Podiensis Le Puy – St Jean Pied de Port

  Camino Frances St Jean Pied de Port – Santiago de Compostela