GR16

Eerste etappe

Verslag wandeling GR16 (2018 – ….)

De GR16 loopt tussen Arlon in België en Monthermé in Frankrijk. Wij hebben de route vanaf Monthermé naar Arlon gelopen, in tegenovergestelde richting zoals deze beschreven is in het boekje.

De Semois/Semoy is een van de mooiste rivieren van België en Noord Frankrijk. Deze rivier heeft ontelbare kronkels en loopt heel geleidelijk aan af. Dat is ideaal om lange stukken met een kano te varen, wat inderdaad veel gedaan werd. Ze ontspringt bij Arlon. In de zacht golvende Gaume verandert de Semois van een beek in een rivier en vloeit ze rustig slingerend door groene weiden, op weg naar het harde Ardennenmassief. Als de Semois die Ardennen bereikt, even na Jamoigne, begint haar loop aan een enorm slingerwerk rond de harde leisteenbergen, wild stromend in vele meanders, diep in het landschap uitgesleten. Na ontelbare bochten en kronkels verandert haar naam aan de Franse grens in Semoy. Wat verder vloeit het Semoywater in de Maas te Monthermé.

De afstand tussen Arlon en Monthermé is slechts 82 km. De Semois doet er echter 270 km over! De GR16 doet er 209 kilometer over. Totdat de rivier de Ardennen bereikt is de GR16 redelijk vlak, maar hoe verder je richting Monthermé loopt hoe heuvelachtiger en steiler het wordt. Met name het gedeelte tussen Bouillon en Monthermé bevat vele steile hellingen die wat betreft steilte niet onderdoen voor de Alpen. Vanzelfsprekend zijn de beklimmingen hier veel korter. Maar de beklimmingen en afdalingen volgen elkaar in rap tempo op en dat wordt regelmatig beloont met fantastische uitzichten. Dit gedeelte was voor ons ideaal trainingsgebied om ons voor te bereiden op het laatste gedeelte van de GR5, want we hopen later dit jaar Nice te bereiken. We besloten daarom om in Monthermé te beginnen om zoveel mogelijk heuvels tegen te komen.

In een behoorlijke hete week van 30 juni tot 6 juli 2018 hebben we het gedeelte tussen Monthermé en Auby-sur-Semois gelopen, dat is bijna 100 kilometer van de GR16 plus nog heel wat extra kilometers om bij onze overnachtingsplaatsen te komen en bij het openbaar vervoer te komen. We hebben dit gedeelte met volle bepakking inclusief kampeerspullen afgelegd. Op zaterdagochtend zijn we vanaf Nederland naar Givet gereden. Daar hebben we onze auto voor een week geparkeerd op Place Mehul. We zijn vanaf hier met de trein naar Monthermé gereden. En vanaf het station was het anderhalve kilometer lopen naar de route. Op vrijdag 6 juli hebben we na het einde van onze etappe in Auby-sur-Semois nog bijna 9 km gelopen naar het station in Bertrix. Vanaf Bertrix hebben we de trein naar Dinant genomen en vanaf Dinant de bus naar Givet.

We hebben informatie over onze overnachtingen, restaurants en supermarkten bijgevoegd. Die vindt u hier.

We hebben het boekje besteld bij de Belgische wandel organisatie “Grote Routepaden”. Ook een interessant website voor meer details over de route is deze.

Eerste etappe