GR120

Eerste etappe

GR120 De Panne – Le Tréport (2021)

De GR120 is een lange afstand wandelroute route in Frankrijk vanaf de grens met België tot het centrum van Le Tréport. Wij hebben de GR120 in zijn geheel gelopen van 4 september tot en met 21 september 2021. We hebben dat gedaan als onderdeel van onze wandeltocht van Breskens naar Le Havre.

Nadat we eerst tot Duinkerken langs het strand gelopen hebben ging de GR120 het binnenland in. Daarbij kwamen wij door twee prachtige oude vestingstadjes, Bergues en Gravelines. Vanaf Gravelines gingen we weer richting de kust en liepen we veelal door het duinengebied naar Calais.

Na Calais bereikten we al snel de eerste krijtrotsen afgewisseld met duinen en werd de route een stuk heuvelachtiger. De GR120 was vooral tussen Sangatte en Wimereux bijzonder mooi.

Vanaf Boulogne Sur Mer tot aan Cayeux Sur Mer ging de GR120 langs de Cote d’ Opal. Zandduinen en zeer brede stranden bij eb kenmerken deze kust. Ook kwamen we langs enkele baaien met unieke natuurgebieden. Vooral de honderden zeehonden, die we bij Berck gezien hebben, zijn diep in onze geheugens gegrift. Op dit gedeelte hebben we op een aantal plaatsen langer op het strand gelopen en minder door de duinen dan de officiële GR120 route.

Het laatste deel van de GR120 gaat weer langs de krijtrotsen en brengt je in Le Tréport, het eindpunt van de GR120.

Er is geen boekje van de GR120, maar de GR120 is op de meeste plaatsen prima gemarkeerd. Alleen op het laatste deel tussen Berck en Le Tréport zijn er stukken die nog niet gemarkeerd zijn. We waren toch in staat om de GR120 in zijn geheel te lopen aangezien de route op de Franse GR info site stond.

De indeling van onze etappes op de E9 – Kustpad hoofdpagina. Een excel bestand geeft onder andere de afstand, wanneer we ze gelopen hebben, waar we overnacht hebben en nog wat andere informatie, zoals supermarkten en restaurants. Ook hebben we de begin en eindpunten en de opstappunten voor het openbaar vervoer op het bijgevoegde kaartje rechts gezet.

De informatie op onze website is met zorg beschreven. We geven geen garantie dat deze informatie juist is en er kunnen geen rechten aan ontleend worden. Deze informatie mag niet gebruikt worden voor commerciële doeleinden.

Eerste etappe