De Panne – Dunkerque (19 km)

vorigevolgende

Zaterdag 4 september 2021: De Panne – Dunkerque (19 km)

In de ochtend hebben we in het hotel onszelf verzorgde ontbijt gegeten. Daarna gingen we weer op stap. Het weer viel wat tegen, bewolkt en nevelig. Pas veel later op de dag kwam de zon er door, maar warm was het geenszins. We gingen vanuit het hotel eerst over verharde kleine weggetjes tot vlakbij de GR wandelboom.

Vanaf de GR wandelboom was het nog zo’n 3,5 km tot de Franse grens. De paden waren bijna allemaal zanderig en mul met daarbij nog heel wat heuveltjes. Ja de Belgische Sahara oversteken ging niet vanzelf. Gelukkig had Anja een goede dag en ging het lopen door het mulle zand redelijk goed. Het was ook echt genieten van de mooie natuur.

Op een gegeven moment kwamen we bij de Franse grens. Hier verlieten we de GR5A en gingen we verder over de GR120. We konden hier de grens nog niet over maar moesten eerst over een zeer zanderig pad langs de grens op naar het strand. Het stond allemaal heel goed aangegeven met wit rood tekens.

Toen we bij de kust waren staken we op het strand de grens over. Er was niemand om te controleren, dus konden we gewoon doorlopen. De verklaring die je bij je moest hebben heeft nooit iemand gecontroleerd. Na enkele kilometers over het strand kwamen we in Bray Dunes. Ook hier waren allemaal flats langs het strand. Inmiddels was het 12:00 uur.

Na Bray Dunes volgden we de GR120 door een natuurgebied. Dat betekende nog meer zand, maar de route was mooi. We kwamen door het dorpje Zuydcoote. Daar passeerden we een bankje voor onze lunchpauze.

Na de lunch gingen we weer het duingebied gebied in. Hier waren weer zanderige stukken afgewisseld met stukken die beter te belopen waren. We kwamen al vrij snel weer op het strand.

Vervolgens liepen we enkele kilometers op het strand. We passeerden een heel aantal restanten van betonnen verdedigingswerken uit de tweede wereldoorlog. Aan de rand van Dunkerque gingen we de boulevard op. Daar hebben we meteen een bankje gepikt voor onze tweede lunchpauze.

Vanaf hier was het nog een uurtje lopen over de boulevard tot het eindpunt van onze etappe even voor het centrum van Duinkerken. We hadden hier een appartement gehuurd voor twee dagen. We waren na negen dagen lopen aan een rustdag toe. Bij het appartement hoorde ook nog in een binnenplaats waar je buiten kon zitten.

Het appartement was geheel ingericht volgens Anja’s smaak. We hebben zelf gekookt en de was met de hand gedaan.

vorigevolgende