GR5 Alpen

Eerste etappe Alpen

Verslag van de GR5 Alpen trektocht van Thonon les Bains naar Nice (16, 18 augustus 2015, 1 – 11 juli 2016, 14 – 25 augustus 2016, 12 – 27 augustus 2017, 14 – 29 augustus 2018)

16-18 augustus 2015: Thonon les Bains – Lac de Bise

De GR5 Alpen route was de grootste uitdaging van de GR5. Daar zijn we in onze zomervakantie van 2015 mee begonnen. We hebben vanaf Thonon les Bains naar Lac de Bise gelopen. Na de tweede etappe besloten we om nu niet verder te gaan omdat de afdalingen in de Alpen heel lastig waren voor Anja, alhoewel het klimmen prima ging. Het was ook een lange etappe en door de regen waren de paden ook nog eens erg glibberig.

In de herfst en winter van 2015/2016 hebben we erover nagedacht hoe we verder zouden gaan. We hadden ondervonden dat de Alpen een hele uitdaging voor Anja waren. Ze zijn van een hele andere orde dan de Vogezen en de Jura. We namen uiteindelijk het besluit om de komende zomer toch verder te gaan met de GR5 Alpen route. Dat vereiste wel een goede voorbereiding. Anja is naar de fysiotherapeut gegaan voor een programma om haar spieren te versterken, zodat de afdalingen beter zouden gaan. Dat had ook een positief effect op de problemen die Anja had met haar heupen en schouders. Ook Gijs is actief bezig geweest om de spieren te versterken om zo de knieën beter te beschermen en het dragen van een zware rugzak te vergemakkelijken. Eind juni 2016 waren we er weer klaar voor.

1-11 juli 2016: Lac de Bise – Contamines-Montjoie
We hebben vanaf 1 juli tot en met 11 juli het gedeelte van Lac de Bise naar Contamines-Montjoie gelopen. Dit was een afstand van 108 km en heel wat hoogtemeters. Het ging beter met de afdalingen, maar het zal nooit het favoriete onderdeel van Anja worden. We hebben prachtig zomerweer getroffen. We hebben enorm genoten van de overweldigende natuur. Dit was tot nog toe absoluut het mooiste gedeelte van de GR5.

Supermarkten om eten te kopen waren in dit gebied nog geen probleem. Wel waren de kleine supermarkten in dit gebied (Proxi en Sherpa) heel erg duur. We hoorden van de lokale mensen dat de prijzen in de vakantietijd extra verhoogd worden. Een paar keer kwamen we een grotere supermarkt tegen. Die waren veel goedkoper. Wat betreft de overnachtingen hadden we vooraf niets gereserveerd, maar op elk punt waar we wilden verblijven was er ruimte beschikbaar. Op een punt hebben we wild gekampeerd omdat daar helemaal niets beschikbaar was.

14-25 augustus 2016: Contamines-Montjoie – Modane

Aan het einde van de zomer van 2016 hebben van 14 augustus tot en met 25 augustus weer een stuk van de GR5 Alpen route gelopen. Opnieuw genoten we van de prachtige en overweldigende natutuur. We pakten de draad weer op bij Contamines-Montjoie. We zijn met de auto naar de camping Le Pontet gereden. Op deze camping konden we de auto voor 3 euro per nacht parkeren. Dat was beter dan de auto voor twee weken op een publieke parkeerplaats achter te laten.

In deze periode zijn we eerst in 6 dagen naar Tignes le Lac gelopen. Daar hebben we een rustdag genomen, omdat het een dag slecht weer was. Vanaf Tignes le Lac zijn we daarna in 5 dagen naar Modane gelopen, een totaal van 138 km en weer heel wat hoogtemeters. Omdat we beperkt tijd hadden besloten we in Tignes le Lac via de GR55 een doorsteek te maken, zodat we konden eindigen in Modane. De ronde via de Col d’Iseran en Bessans hebben we overgelaten voor een volgend jaar. Behalve de ene regendag in Tignes le Lac was het werkelijk perfect weer om in de bergen te wandelen.

De route was overal goed te doen met maar een paar hele kleine stukjes die wat lastiger waren. Wat betreft de overnachtingen hadden we geen enkel probleem. Het eerste gedeelte hadden we niets gereserveerd en het tweede gedeelte vanaf Bellentre heel kort van te voren. Ook refuges reserveren via het internet is tegenwoordig heel gemakkelijk. De overnachtingsplaatsen waren soms goed gevuld, maar nergens helemaal vol. We hebben meest in refuges overnacht en op twee plaatsen in een hotel (Montchavin en Tignes le Lac).

Wat betreft de afstanden tussen overnachtingsplaatsen was het allemaal heel goed te doen. Het was nooit meer dan 6 uur lopen volgens het boekje. Wat betreft eten hebben we altijd de demi-pension in een refuge genomen. We hebben vaak nog een picknick pakket meegenomen vanaf de refuge. Er waren nauwelijks winkels onderweg (alleen in Montchavin en in Tignes le Lac). Zo’n picknick pakket bestaat over het algemeen uit een bakje koude pasta, een stuk brood met kaas of een belegd broodje, soms een appel, soms een bakje yoghurt, een stukje cake, een mueslibar of iets dergelijks en soms nog een andere verrassing. Wij hadden daarnaast nog onze eigen mueslibars en gedroogde vruchten. Daarmee hadden we wat betreft eten geen enkel probleem onderweg.

Vanaf Modane zijn we met de trein via Chambery en Annecy terug gereden naar St Gervais en vanaf dat punt met de bus terug naar Contamines-Montjoie. Daar deden we ruim een halve dag over.

Samenvattend zijn we in 2016 een heel stuk gevorderd met de GR5 Alpen gedeelte, bijna 250 km. Na de beginmoeilijkheden van 2015 liep het nu allemaal prima. We hebben genoten van de prachtige route. Het weer werkte erg mee. Op de 21 dagen die we gelopen hebben in de Alpen hebben we geen enkele keer onze regenspullen aan hoeven te trekken, wat toch wel heel bijzonder was.

12 -27 augustus 2017: Modane – Saint Etienne de Tinee

In 2017 hebben we alleen aan de einde van de zomer gelopen van 12 tot 27 augustus. Aanvankelijk was het plan om ook een stuk te doen in de eerste helft van juli. Maar omdat Anja begin mei lelijk gevallen was zat er dit jaar niet in. Ook in augustus was het even afwachten of het zou gaan, maar gelukkig het viel allemaal mee. We wilden graag minimaal bij Saint Etienne zien te komen vanwege de zeer beperkte openbaar vervoer mogelijkheden tussen Briancon and Sainte Etienne de Tinee en niet stoppen bij Larche. Ook betekende dat we alleen deze keer een lange reis tussen het eindpunt en beginpunt zouden moeten maken om weer bij de auto terug te komen. Aan het einde van de laatste etappe zijn we ’s middags met de bus vanaf Saint Etienne de Tinee naar Nice gereisd (duurde ruim 2 uur) en de volgende dag met de trein van Nice naar Modane (duurde bijna 9 uur).

We zijn vanuit huis met de auto naar de camping van Modane gereden tijdens een wat regenachtige kille dag. De camping eigenaar vond het goed dat we de auto daar voor een paar weken achterlieten. Dat kostte 3 Euro per nacht.

We zijn in deze periode van Modane naar Saint Etienne de Tinee gelopen, zo’n 190 kilometer en meer dan 10,000 hoogtemeters. Onderweg hadden we een paar dagen rustig aangedaan rondom Briancon en een rustdag genomen in Larche voor de zwaarste etappe van deze tocht. Net zoals in 2016 bleek deze dag toevallig samen te vallen met een wisselvallige dag met enkele pittige regen en onweersbuien. Ook deze keer konden we de hele tocht zonder regenkleding lopen, dus hadden we die opnieuw voor niets meegezeuld. We hadden niets vooraf gereserveerd, maar op de meeste plekken was er voldoende plaats voor ons. We hadden als uitwijkmogelijkheid altijd nog de tent die we ook deze keer weer meegenomen hadden. Dit bleek op een paar plaatsen wel noodzakelijk te zijn om dat de gite/refuge volzat.

Er waren heel weinig supermarkten onderweg. We hebben er geen gezien tussen Chateau Queyras en Saint Etienne de Tinee. We hadden in Chateau Queyras (richting Ville Vieille) nog wat inkopen gedaan en verder vaak gebruik gemaakt om een picknick pakker vanuit de gite mee te nemen voor tussen de middag. Wel was er een paar keer nog een heel beperkte winkel met brood en nog wat blikjes met voedsel, maar veel meer was er niet.

Wat betreft de afstanden tussen de etappes was dit over het algemeen goed te doen. Wel was de etappe van Ceillac naar La Barge een hele kluif voor een dag en met name de etappe van Larche naar Bousieyas was een flinke uitdaging voor met name Anja. Maar het is uiteindelijk allemaal weer op zijn pootjes terechtgekomen.

14 – 19 augustus 2018: Tignes le Lac – Entre Deux Eaux

In 2018 hebben we de draad weer opgepakt. We hadden besloten om in de Vanoise toch de gehele route te lopen. In 2016 hadden we vanwege de tijd die we hadden vanaf Tignes le Lac de GR5 afgesneden via de GR55. We wilden toch de gehele GR5 gelopen hebben.

We hebben op 12 augustus vanaf huis naar Modane gereden en daar de auto achtergelaten vlakbij het station op een parkeerplaats aan de overkant van de rivier. Op 13 augustus zijn we met de trein en bus naar Tignes le Lac gereisd. Vanaf 14 augustus tot en met 19 augustus hebben we het gedeelte tussen Tignes le Lac en Entre Deux Eaux gelopen, een afstand van 62 km. Vanwege de vele sneeuw van de afgelopen winter, waren er op een paar plekken nog problemen, waardoor we genoodzaakt waren om de route wat aan te passen, details staan in het verslag per dag. Op 17 augustus hebben we een rustdag genomen in Bessans mede vanwege het minder mooie weer op deze dag. We hebben deze dag gebruikt om de rugzak van Anja te repareren, andere schoenen voor Anja vanuit de auto te halen en de auto te verplaatsen naar Termignon. Op 18 en 19 augustus hebben we het gedeelte tussen Bessans en Entre Deux Eaux gelopen en zijn daarna vanaf Entre Deux Eaux met de bus naar Termignon gereisd, deze gaat regelmatig in het hoogseizoen.

Inkopen doen voor onze proviand was geen probleem op dit gedeelte van de route. Alleen moesten we een extra dag eten meenemen voor het gedeelte tussen Bessans en Entre Deux Eaux, omdat de Refuge de Cuchet onbemand was.

21– 29 augustus 2018: Saint Etienne de Tinee – Nice

Nadat we de ronde in de Vanoise voltooid hadden zijn we met de auto vanaf Termignon naar Saint Etienne de Tinee gereisd, waar we op 20 augustus aankwamen.

Op 21 augustus vertrokken we voor het laatste deel van de GR5. Dat hebben we in 9 dagen gelopen. Het was een afstand van 121 km. We hadden prima weer om te lopen, steeds droog tijdens de wandelingen en gelukkig niet al te heet. De enkele buien die er waren, kwamen pas over nadat wij ons eindpunt van de dag bereikt hadden.

Van de negen etappes die we liepen was er maar één echt pittig, dat was de etappe van Roya naar Refuge de Longon, 20 km en zo’n 1350m stijgen plus 1000m dalen. De overige etappes waren niet al te zwaar. In eerdere verslagen zagen we dat het lastig was om een goede overnachtingsplaats te vinden in Saint Sauveur de Tinee, maar dat probleem is er niet meer. Er is sinds kort een prachtige gite d’etape geopend in het centrum van het dorp.
Op het gedeelte tussen Saint Dalmas de Valdeblore en Utelle hebben we halverwege bij de col d’Andrion wild gekampeerd, want deze afstand was voor ons te ver om in één dag te lopen. We vonden een prima plekje in het bos uit het zicht van de weg. Een paar kilometer voor deze col is er net voorbij het gehucht les Granges een waterbron, waar je water kunt tappen. Dat is trouwens het enige waterpunt tussen Saint Dalmas de Valdeblore en Utelle.

In Nice zijn we doorgelopen tot het strand, wat wij beschouwden als het echte eindpunt van de GR5. In 2013 hadden we een weddenschap afgesloten dat Gijs kopje onder zou gaan in de Middelandse zee, als het Anja zou lukken om Nice te bereiken. Dus Gijs moest nu echt kopje onder, wat hij dan ook gedaan heeft. Op 30 augustus hebben we nog een dag in Nice doorgebracht. Op 31 augustus zijn we met de bus teruggereisd naar Saint Etienne de Tinee waar we de auto achtergelaten hadden. Daarna zijn we terug naar Nederland gereden.

Wat de proviand betreft was het wel belangrijk om dit goed te plannen. Tot Saint Dalmas de Valdeblore is het geen probleem omdat je ook in de overnachtingsplaats in Roya en Refuge de Longon een lunchpakket kunt bestellen. Vanaf Saint Dalmas de Valdeblore tot Levens zul je zoveel mogelijk je eigen proviand moeten meenemen. De epicerie in Utelle is beperkt open wat betekende dat wij daar niet in de gelegenheid waren om daar iets te kopen. Ook restaurant openingstijden in Utelle kan een probleem zijn. Vanaf Levens is er weer voldoende gelegenheid om proviand te kopen.

Eerste etappe Alpen