GR5 Refuge de Cuchet – Entre Deux Eaux (15 km)

vorigevolgende

Zondag 19 augustus 2018: GR5 Refuge de Cuchet – Entre Deux Eaux (15 km)

We waren vroeg naar bed en vroeg op en hadden redelijk geslapen. Om kwart over zeven gingen we weg. Volgens het boekje was het 5 uur lopen naar de refuge Plan du Lac en daarna nog een half uur naar Entre Deux Eaux. Het was op deze dag prachtig zonnig weer met ’s middags wel wat wolken maar geen regen, kortom een heerlijke wandeldag. Ook op deze dag ging het erg goed met de voeten van Anja, dus besloten we dat Anja ook in de rest van de GR5 met de lage wandelschoenen gaat lopen.

Het eerste deel ging nog wat naar beneden, maar niet al te steil. Het ging hier heel vlot. De zon was er nog niet en het was nog wel wat kil. Na het eerste gemakkelijke stuk volgde er een steile klim van 400 meter omhoog, maar niet lastig. Het kostte ons een uurtje. Het ging eerst door het bos. Op een gegeven moment bij la Turra kwamen we in de buurt van de boomgrens en werd het opener. Vanaf dit punt werd het veel vlakker, maar meest nog wat omhoog. Het was hier prachtig wandelen. Wat ons opviel was dat er tussen de 2400 en 2500 meter hoogte nauwelijks insecten waren, terwijl er een paar honderd meter lager het vol leven was met sprinkhanen, vlinders en krekels.

Het was een behoorlijk stukje lopen op deze hoogte. Op een gegeven moment kwamen we bij la Femma op een bredere weg. Vanaf hier ging het geleidelijk aan wat naar beneden tot de parkeerplaats Bellecombe. Wat was het hier druk en ook op het pad vanaf deze parkeerplaats tot de Refuge Plan du Lac. Dit gedeelte was wel een van de mooiste stukken van de etappe. Eerst kwamen we langs hele fraaie rotspartijen, daarna passeerden we een meer. Bij de refuge hebben we koffie gedronken plus tarte myrtille. Dit hadden we wel verdiend omdat het rondje door de Vanoise nu bijna af was.

We hebben het vanaf de refuge tot het eindpunt zeer rustig aangedaan, om zo niet te lang op de bus te hoeven wachten. Want de bus ging pas tegen half drie. We kwamen nog langs een kapelletje waar verder niet veel te zien was. De afdaling was heel goed te doen. Het eindpunt was bij de pont de la Renaudière. Daar waren we twee jaar eerder ook langs gekomen toen we van refuge Entre Deux Eaux naar refuge l’Arpont gelopen hadden. Daar hebben we nog een half uurtje langs de kant van de weg gezeten. De bus ging eerst naar parkeerplaats Bellecombe, daar moesten we in een andere grotere bus stappen. De afdaling van Bellecombe naar Termignon was niet prettig. De bus was groot, de wegen waren smal met veel haarspeldbochten, de afgronden waren steil en er was veel verkeer langs de weg. Vanaf de bushalte was het slechts een paar honderd meter lopen naar de auto, die nog keurig ongeschonden op de parkeerplaats stond.

Nu restte ons nog het stuk van Saint Etienne de Tinee naar Nice. Het was nog vroeg. Daarom besloten we alvast een stukje richting Saint Etienne de Tinee te rijden en in Briancon te overnachten. We namen vanaf Modane de tunnel naar Italië. Dat bleek een dure grap te zijn van ruim 44 Euro. Nadat we een stukje door Italie gereden hadden kwamen we weer bij Montgenèvre Frankrijk binnen en vanaf hier was het niet ver meer naar Briancon, waar we in het centrum een hotelletje geboekt hadden. Daar namen we meteen een heerlijke douche om het zweet en stof van twee dagen af te wassen, want de vorige nacht was er geen douche. Daarna hebben we nog een lekkere pizza gegeten en heerlijk op een terras gezeten.

vorigevolgende