GR5 Col de Bassachaux – Refuge de Chardonierre (17 km)

vorigevolgende

Maandag 4 juli 2016: Col de Bassachaux – Refuge de Chardonierre (17 km)

We werden de volgende dag om zes uur wakker. De lucht was strak blauw en de zon scheen al op de tent. We hebben rustig buiten ontbeten op de picknicktafel die vlak bij onze tent stond. Ook al waren we op 1800 meter hoogte het was met de zon al niet meer koud. We hebben onze tent nog even laten drogen voordat we deze afgebroken hebben, zodat deze al behoorlijk droog was met het inpakken. Tegen 9 uur vertrokken we. Het werd een prachtige zonnige dag met nauwelijks wolken en een temperatuur van tegen de 30 graden in het dal.

Met het wandelen hadden we het meteen warm. We namen bij het restaurant even het verkeerde pad dat steil omhoog ging. Maar we kwamen er al heel snel achter dat dit niet goed was. In plaats daarvan moesten we een brede weg volgen die maar heel geleidelijk omhoog ging. Na een paar kilometer lopen werd het pad smaller en ging het wat meer omhoog naar de Col de Chesery, wat op bijna 2000 meter hoogte ligt. Onderweg kwamen we heel wat mountainbikers tegen die eerst met de kabelbaan omhoog gingen, om zich daarna met hoge snelheden over smalle bergpaadjes naar beneden te rijden.

Op de Col de Chesery gingen we Zwitserland in. Er was hier geen duidelijke landsgrens. Even verderop passeerden we de Refuge de Chesery. Daar hebben we op het terras koffie gedronken. We hadden hier uitzicht op een meertje met nog veel sneeuw en ijs aan de randen.
Het officiële GR5 pad liep rechts om het meer, maar dat hadden we niet genomen omdat daar nog erg veel sneeuw lag. Er was ook een pad links om het meer, wat wel geheel sneeuwvrij was. Hier kwamen we de eerste keer boven de 2000 meter. Na de Col des Portes-de- l’Hiver ging het meteen weer snel naar beneden. We passeerden hier vele skiliften en afdalingsroutes voor ski’s. Na de afdaling werd het eerst een stuk vlakker en liepen we een heel stuk door Alpenweiden. Hier werd het minder toeristisch. Bij de la Pisa volgde opnieuw een behoorlijke afdaling over een smal pad.

Na de lange dag van gisteren en de hitte ging het vandaag iets minder met Anja. Het begon erop te lijken dat we daarom wat laat zouden aankomen bij de Refuge de la Golese, maar we hadden niets gereserveerd en er waren ook alternatieve mogelijkheden om eerder te overnachten. Na een flinke klim bereikten we iets na drie uur de Col de la Cou. Daar gingen we Frankrijk weer in. De top hier was 1910 meter. Vanaf hier ging het flink naar beneden, maar het was goed te doen. Aangezien het toch weer aardig goed ging besloten we om door te lopen naar de Refuge de la Golese. Maar ongeveer een uur voordat we daar waren kozen we per ongeluk het verkeerde pad. We hadden ergens linksaf een klein paadje in moeten gaan, maar dat hadden gemist. Dus volgende we de brede weg verder naar beneden en plotseling kwamen we bij de Refuge de Chardonniere uit. Nu we hier toch waren besloten we maar om hier te overnachten. De etappe van morgen naar Samoens was toch niet zo lang. Er was hier een heerlijke douche, zodat we ons weer helemaal konden opfrissen. Dat was natuurlijk extra lekker na het nachtje wild kamperen. Er was hier een slaapzaal met stapelbedden op drie niveau’s met wel heel weinig ruimte tussen de verschillende niveau’s. Dat vond Anja met haar toch wel iets claustrofobische neigingen natuurlijk helemaal geweldig ?!?!?!?

Nadat we buiten op het terras nog van een heerlijk biertje genoten hadden, stond de avondmaaltijd voor ons gereed. Het was voor een Refuge een prima maaltijd, ruim voldoende, met ook nog eens twee gangen aan het eind (kaas en dessert). We ontmoetten hier een Nederlandse man die heel lange afstanden per dag liep en heel weinig bij zich had. Hij had de etappes die wij in twee dagen gelopen hadden in een dag afgelegd. Het grappige was dat hij het overnachtingsadres in Vinzier op onze website gevonden had, want dat was nergens anders op internet te vinden. Wij waren in het afgelopen jaar ook per ongeluk tegen dit adres aangelopen. Hij wilde ook de komende dagen dit soort lange afstanden afleggen. We zijn eigenlijk wel benieuwd of hem dat uiteindelijk gelukt is.

Na het avondeten hebben we eerst nog een spelletje gedaan en zijn daarna naar bed gegaan toen het donker begon te worden.

bassachaux - chardonniere (2)
bassachaux - chardonniere (7)
bassachaux - chardonniere (8)
bassachaux - chardonniere (9)
bassachaux - chardonniere (11)

vorigevolgende