GR5 Bonneval sur Arc – Bessans (9 km)

vorigevolgende

Donderdag 16 augustus 2018: GR 5 Bonneval sur Arc – Bessans (9 km)

De kwaliteit van de meeste matrassen was niet best. Aangezien er niet veel gasten waren, konden wij de beste matrassen uitkiezen. We vonden nog een paar redelijke matrassen, waardoor we toch nog goed konden slapen. We besloten dat we het advies van de vrouwelijke gast ter harte te nemen en de route door het dal te kiezen. Zij bleek achteraf onze reddende engel te zijn, want later op de dag zagen we net voorbij Villaron gele waarschuwingsborden waarop sterk werd afgeraden om de route via chalet des Roches te nemen. Ook ontmoetten we een paar dagen later iemand, die in vallei la Lenta een lokale inwoner ontmoet had die met klem had afgeraden om deze route te nemen.

Dat betekende dat we het in de ochtend heel rustig aan konden doen. Er stond voor de alternatieve route via de GR5E slechts twee en een half uur en we konden pas vanaf vier uur in de middag bij onze volgende overnachtingsplaats terecht. Het weer was prima om te wandelen, pas laat in de middag kwamen de buien toen we al lang op de plaats van bestemming waren. De route was heel gemakkelijk. We gingen eerst door het schilderachtige oude centrum van Bonneval. Daarna liepen we min of meer langs de rivier op richting Bessans.

Op een gegeven moment kruisten we een mooi stroompje vanuit de bergen. Daar hebben we een tijdje heerlijk gezeten. Uiteindelijk was het hier ook nog hooggebergte, zo’n 1800 meter boven de zeespiegel. We hebben heel rustig gelopen naar Villaron. Daar zagen we een mooi grasveldje om op te zitten voor onze lunch. We hebben hier ook onze tent laten drogen, want die was nog nat van de overnachting bij Val d’Isère. We hebben hier minstens een uur gerust. In Villaron besloten we nog een stukje omhoog te gaan (ruim 100 meter) naar de GR5. Daar zagen we de gele waarschuwingsborden dat je sterk afgeraden werd om langs chalet des Roches te lopen. We liepen hier door schitterende bloemenvelden en hadden een mooi uitzicht op Bessans.

Na deze klim ging het meteen weer naar beneden. We staken een bedding van een rivier over die eerder helemaal uit zijn voegen was getreden met een enorme ravage aan zand en stenen tot gevolg. Ze waren het aan het opruimen. We moesten over enkele zandhopen klimmen om zo onze weg te vervolgen. Niet veel later bereikten we het centrum van Bessans.

We waren nog vroeg en hebben daarom op een terras zeer ruim de tijd genomen voor een kopje thee. Daarna gingen we nog even naar het kerkje en de kapel die wat hoger stonden. Daar hebben we ook nog een tijdje op een bankje gezeten om zo nog wat tijd te doden. Uiteindelijk konden we naar onze overnachtingsplaats, de gite d’etape. We hadden een kamer en badkamer voor ons zelf. Dat was een luxe. We hebben ook in de gite d’etape gegeten. Ook daar hadden we een tafeltje voor ons zelf. We besloten om hier nog een dag langer te blijven vanwege het verwachte slechtere weer op vrijdag.

vorigevolgende