GR5 Refuge de Moede Anterne – Le Brevent (10 km)

vorigevolgende

Vrijdag 8 juli 2016: Refuge de Moede Anterne – Le Brevent (10 km)

In de ochtend zijn we om kwart over zes opgestaan, want je kon vanaf half zeven tot kwart over zeven aan het ontbijt komen en je moest om 8:00 de refuge verlaten hebben. Wij waren al om half zeven aan het ontbijt, dat bestond uit cornflakes, melk, stokbrood (oud), jam en koffie. Na het ontbijt hebben we onze spullen ingepakt. We vertrokken om half acht. Het was opnieuw een warme en zonnige dag, zo’n dertig graden in het dal. We hebben op deze dag zo’n 800 meter omhoog gelopen en 800 meter naar beneden gelopen.

We liepen eerst naar beneden richting pont d’Arleve. Eerst was de weg nog breed, maar op een gegeven moment kwamen we op een smal paadje terecht. Hoe lager we kwamen, hoe uitbundiger de bloemen waren. Iets onder de 1600 meter passeerde we de brug over een kolkend riviertje. Daarna ging het rap omhoog. Het was een smal pad met diepe afgronden aan de zijkant. Maar het pad was wel goed begaanbaar. Het pad vlakte even af bij de Chalets d’Arleve, wat niet meer dan enkele ruïnes waren.

Na deze chalets begon het tweede deel van de klim richting de Col du Brevent. Aangezien we op de noordhelling zaten begon de sneeuw al vrij snel. Vanwege de vele sneeuwvelden raakte je soms even van het officiële pad af en moest je soms behoorlijk steil klauteren om weer op het pad terecht te komen. Dat was niet Anja’s meest favoriete deel van de wandeling. Net voor de top moesten we nog een groot sneeuwveld oversteken en het laatste deel ging in de sneeuw nog even steil omhoog naar het pad. Daar moesten we echt met kracht voetstappen in de sneeuw maken. Zo konden we stapje voor stapje vooruit komen totdat we bij het pad waren. Daar moest Gijs Anja nog even ter hulpe komen, zodat Anja ook de laatste barrière had overwonnen.

Op de Col du Brevent hadden we een zeer indrukwekkend uitzicht op de Mont Blanc.
Op de Col lag nog een dik pak sneeuw en het was nog 1,4 kilometer voornamelijk door sneeuw om de top van de Brevent te bereiken. Dit was bepaal niet een aantrekkelijk idee voor Anja en omdat Gijs dit gedeelte in 2010 al eens gelopen had samen met zijn jongste zoon, werd dit stuk aan Anja geschonken. We hebben wel een paar foto’s op de website bijgevoegd van de wandeling in 2010. In plaats van door te lopen naar de top van le Brevent, zijn wij naar beneden gegaan langs een behoorlijk steil rotsachtig pad naar Planpraz. Dat was ook niet zo prettig voor het lichaam van voornamelijk Anja. Bij Planpraz hebben we eerst een biertje gedronken en daarna met de kabelbaan naar Chamonix.

Vanuit Chamonix hadden we de trein naar les Houches genomen. Het was even discussiëren waar we zouden overnachten. Uiteindelijk werd het een hotel. Bij het informatie centrum verwezen ze ons naar een twee sterren hotel. Daar was nog plaats, maar slechts voor één nacht, terwijl we drie dagen in Les Houches wilden blijven. Aangezien de dag lang was geweest besloten we hier de eerste nacht door te brengen en de volgende dag eerst een nieuwe overnachtingsplek te zoeken voor de resterende twee dagen. In de avond zijn we nog 500 meter terug gelopen naar het dorp. We hebben daar werkelijk heerlijk gegeten bij een bistro met een Nederlandse bediende.

moede anterne - brevent (3)
moede anterne - brevent (16)
moede anterne - brevent (22)
moede anterne - brevent (24)
moede anterne - brevent (34)

vorigevolgende