GR5 Refuge de l’Orgere – Modane (8 km)

vorigevolgende

Donderdag 25 augustus 2016: Refuge de l’Orgere – Modane (8 km)

In de ochtend stonden we iets voor half zeven op. Na ons ontbijt en de spullen ingepakt te hebben begonnen we om kwart voor acht met de etappe. Ook deze dag was het weer een zeer zonnige en hete dag en temperatuur in het dal ruim boven de dertig graden. Het was onze bedoeling dat we of de trein van even voor twaalf uur of twee uur in de middag haalden, want dan konden we op die dag nog weer terug bij onze auto in Contamines-Montjoie komen. Dit was een korte etappe, dus moest dat geen probleem zijn. Er stond twee en een half uur voor. Uiteindelijk deden we er drie en een half uur over, inclusief een paar pauzes en een stukje verkeerd te lopen, zodat we de eerste van de twee treinen nog ruim haalde. Dat viel uiteindelijk mee, want Anja zag toch wel op tegen de lange afdaling, waarvan de mensen zeiden dat deze echt steil was.

Aan het begin van de etappe verlieten we al snel weer de asfaltweg. Het liep wat naar beneden maar was totaal niet lastig. We liepen wel veel tussen de bomen. Er was dus niet al te veel te zien. Na een paar kilometer (punt 77 op de kaart in het GR5 boekje) kwamen we even bij een wat opener gedeelte. Daar stond een bordje dat de wit rode route links afging richting Modane. Wij sloegen dat pad in en het begon onmiddellijk heel steil te dalen. We vroegen ons af of dat wel goed was, want volgens onze kaart moesten we nog een tijdje op ongeveer dezelfde hoogte blijven lopen. Na zo’n 100 meter naar beneden gelopen te hebben ging Gijs even terug om te kijken en kwam tot de conclusie dat dit toch een ander pad is dat een lange tijd heel steil naar beneden zou gaan. Dus besloten we om dan toch maar even terug te gaan naar boven en daar de richting van Polset te nemen. Dat ging zelfs even nog weer wat omhoog. Al vrij snel kwamen we weer een bordje tegen, waarop “GR5” stond, dus waren we nu toch echt op het goede pad.

Net voor Polset begonnen we weer af te dalen, maar nu minder steil. We liepen hier wel weer even over een balkonpad met behoorlijk steile wanden. Bij Polset kwamen we op een bredere weg met enkele haarspeldbochten. Nadat we de D106 overgestoken waren kwamen we opnieuw langs een breed, langzaam afdalend en goed begaanbaar pad. We passeerden we nog een aantal huizen. Dit gedeelte was opener met af en toe mooie uitzichten en dus een stuk aantrekkelijker dan het steile pad naar beneden. Het was wel wat langer, maar dat was geen probleem. Anja was blij dat we deze route genomen hadden. Aan het einde van de huizen hebben we nog even een korte pauze genomen voordat we met het steilere deel van de afdaling begonnen. Maar deze afdaling viel alleszins mee, niet al te steil en niet al te veel stenen. Een stukje voordat we Modane inliepen, zagen we een mooi stukje gras in de schaduw. Daar hebben we ook nog even gezeten en wat gegeten en gedronken. Het laatste deel van de etappe was prima te doen. Het was wel heel heet en daarom deden we het maar rustig aan. In Modane aangekomen namen we de route naar het station. We waren daar nog prima op tijd voor de eerste trein, ruim een half uur voor vertrek. Daar zagen we opnieuw de Fransman en zijn moeder.

Het eerste gedeelte van de treinrit ging met de TGV, maar die deed zijn naam absoluut geen eer aan. Hij kon nergens snel rijden en vanwege spoorwerkzaamheden liepen we bovendien een vertraging op van 20 minuten. Het was bovendien erg druk en onrustig in de trein. Een paar Koreaanse jongeren hadden een paar plaatsen ingenomen zonder geldig kaartje. Uiteindelijk na veel discussiëren verlieten ze hun plaatsen, maar ook daarna heerste er nog onrust in de treincoupe. We waren blij dat we in Chambery konden uitstappen. We waren nog op tijd voor de volgende trein naar Annecy, want we hadden een half uur overstaptijd. Deze trein reed geheel volgens schema. In Annecy hadden we meer dan een uur overstaptijd. We hebben daarom net buiten het station een tijdje in een park op het zachte gras gezeten, heerlijk in de schaduw. Daarna zijn we met de trein naar St Gervais gereden. We mochten bij Sallanches in de buurt nog eenmaal de Mont Blanc in volle glorie zien. Helaas had deze trein ruim tien minuten vertraging en daardoor misten we onze geplande bus naar Contamines-Montjoie. Gelukkig ging er een uur later nog een. We hebben daarom van de gelegenheid gebruik gemaakt om op een terras vlakbij het station een kop thee te drinken.

Nadat we met de bus in Contamines-Montjoie aankwamen moesten we nog een stief kwartiertje naar de camping lopen, zodat we daar net rond zeven uur in de avond aankwamen. Daar vonden we onze auto in goede orde. We moesten drie Euro per dag betalen dat de auto hier gestald stond. We besloten om op deze avond alvast naar Annemasse te rijden en daar te overnachten in een hotel, zodat de rit naar huis de volgende dag iets korter zou zijn. Onderweg naar Annemasse hadden we eerst een Contamines-Montjoie nog een pizza gegeten. We mochten terugzien op een prachtige tocht en hierbij bijzonder mooi weer.

refuge-de-lorgere-modane-3
refuge-de-lorgere-modane-8
refuge-de-lorgere-modane-10
refuge-de-lorgere-modane-11
refuge-de-lorgere-modane-19

vorigevolgende