GR5 Col de Voza – Contamines Montjoie (11 km)

vorigevolgende

Maandag 11 juli 2016: Col de Voza – Contamines Montjoie (11 km)

Op deze dag zijn we opnieuw om 6:00 uur in de ochtend opgestaan. De weersvooruitzichten waren dat er later op de dag onweer zou komen. Daarom wilden we vroeg beginnen. We hadden de vorige dag zelf ons ontbijt gekocht in de supermarkt. Dat hebben we in onze hotelkamer opgegeten. Daar was hier ook een prima gelegenheid voor, want onze kamer had een volledig ingerichte keuken. Iets na 7:00 uur hadden we ons ontbijt op en onze spullen ingepakt en vertrokken we. We gingen naar de kabelbaan, die ons naar het punt Bellevue op 1800 meter hoogte bracht. We hadden namelijk twee dagen geleden al tot de Col de Voza gelopen, dus konden we het op deze dag tot een niet al te lange wandeling beperken met de bedoeling om zo voor het onweer binnen te zijn.

Iets voor 8:00 uur waren we boven en om 8:30 uur op de Col de Voza na een afdaling van 150 meter. Het was al behoorlijk warm en ook heiig en aanvankelijk ook zonnig. Op de col de Voza startten we met de volgende etappe richting Contamines Montjoie. We volgden een brede weg die soms behoorlijk steil naar beneden ging. Eerst passeerden we Fioux, waar we langs een Refuge kwamen. Deze Refuge had ook een prachtig kampeerveldje waar je voor 5 Euro kon bivakkeren. Wij liepen verder naar beneden. We passeerden al snel het volgende dorpje, Bionassay. We hebben het plaatselijke kapelletje nog op de foto genomen. Daarna daalden we nog verder af door het bos om daar een riviertje over te steken over een hangbrug.
Na dat riviertje moesten we even flink aan de bak op een steil pad naar boven om een kleine 100 meter te klimmen. Daar bereikten we een bredere weg, die geleidelijk aan naar beneden liep naar het volgende dorpje, le Champel.

In le Champel werden we even in verwarring gebracht en werden we een andere kant opgestuurd dan dat beschreven was in het boekje. Toen we na een paar honderd meter zagen dat het pad weer omhoog ging, besloten we terug te gaan en toch maar de route te volgen zoals die in het boekje beschreven was. Niet veel verder zagen we dat dit goed was, want we kwamen al weer snel de wit-rood tekens tegen. Toen we le Champel uitliepen ging het steil naar beneden naar het volgende dorpje la Villette. Inmiddels hadden we op deze dag al zo’n 800 meter afgedaald en begon Anja dit behoorlijk te voelen. Verder was het ook nog eens heel drukkend, bijna 30 graden en een heel vochtige lucht. Na la Villette kwamen we al snel in het volgende dorpje la Gruvaz, waar we nog even moesten klimmen om daarna af te dalen richting Tresse. Daar staken we de weg en de rivier over. Hier vonden we een plekje in het gras in de schaduw om even te rusten en de inwendige mens te versterken. Vanaf dit punt was het nog ruim 3 kilometer langzaam omhoog langs de rivier op richting Contamines-Monjoie.
De lucht begon inmiddels te betrekken, maar het bleef droog, zodat we in deze wandelperiode van 10 dagen geen enkele regen onderweg gehad hadden, wat toch wel uniek was.

Aangezien de weersvooruitzichten voor de komende drie dagen slecht was, besloten we om naar huis te gaan, omdat het volgende deel van de GR5 een tocht van vier dagen in de bergen is naar Landry, wat we niet halverwege konden onderbreken. Gijs moest de volgende maandag weer werken. We waren om 14:30 in Contamines-Montjoie. Iets na 15:00 uur namen we de bus en daarna de trein naar Annemasse en vandaar de bus terug naar Thonon-les-Bains, waar onze auto geparkeerd stond. We waren daar rond 18:30 en hebben daar de nacht doorgebracht in het Ibis hotel. We zijn in het hotel gebleven om te eten omdat de lucht zwart werd. Het viel uiteindelijk mee en daarom konden we na het eten nog even genieten van de ondergaande zon over het meer van Geneve. De volgende dag zijn we weer naar huis gereden, aanvankelijk door zware regens, dus werd onze beslissing om naar huis te gaan bevestigd.

col de voza - contamines (3)
col de voza - contamines (4)
col de voza - contamines (5)
col de voza - contamines (8)
col de voza - contamines (12)
col de voza - contamines (19)

vorigevolgende