Le Crotoy – Brighton (27 km)

vorigevolgende

Maandag 20 september 2021: Le Crotoy – Brighton (27 km)

Op zondag 19 september hadden we een rustdag. De bezienswaardigheden van Le Crotoy hadden we de vorige dag al bekeken, inclusief een bezoekje aan de kerk die prachtige gebrandschilderde ramen had en nog vele andere mooie ornamenten in de kerk.

We stonden vroeg op want we hadden op deze dag een lange etappe voor de boeg. We hebben eerst ontbeten en daarna het appartement schoongemaakt. Daarna zijn we vertrokken. We gingen eerst langs de bakker, voordat we de GR120 weer oppakten.

Het had in de nacht wat geregend, maar in de ochtend was het gelukkig weer droog. Op deze dag moesten we helemaal om de baai van de Somme heenlopen. Ook was er in onze volgende overnachtingsplaats geen restaurant en geen supermarkt. We besloten daarom halverwege in Saint Valery Sur Somme de etappe te gaan lunchen in een restaurant.

Vanaf de bakker liepen we Le Crotoy uit langs de havens richting de dijk. Op de dijk was een prima pad om op te wandelen met mooi uitzicht naar beide kanten. De baai was één groot waddengebied.

Nadat we de dijk afgelopen hadden kwamen we bij een vrij drukke weg. We moesten deze weg enkele kilometers volgen. Er was gelukkig een fietspad naast deze weg. Vervolgens gingen we verder over een graspad door het natuurgebied gebied van de baai. We hebben hier verschillende schaapskuddes gezien.

Het graspad kwam uit bij een spoor. Langs het spoor liep een smal pad wat we enkele kilometers gevolgd hebben. Op het einde werd de begroeiing steeds hoger en werd het meer een struinpad. Dat bracht ons dicht bij de plaats Saint Valery Sur Somme.

Toen we de plaats binnen liepen, kwam er net een toeristische stoomtrein aan, met vele vakantiegangers in de trein. Wij hebben even naar een goed restaurant gezocht en gevonden. Maar de plek buiten waar wij mochten zitten was wel de minst mooie plek. Tijdens het eten begon hét zo af en toe een beetje te motregenen. De lunch was heerlijk.

Na de lunch kwam er echt een stevige bui, dus moesten onze regenjassen aan. Toen het echt hard begon te regenen ging hebben we even onder een grote boom geschuild. Het was gelukkig al snel weer droog.

We kwamen al snel weer op onverharde paden, met aanvankelijk nog wat stenen. Later werden het lange rechte graspaden. Over het algemeen waren ze prima te belopen. Nadat we na een aantal kilometers weer op de verharde weg kwamen bereikten we bij een echt toeristisch trekpleister, Le Houndel. Je had hier een mooi uitzicht over de baai.

Vervolgens gingen we weer een duinpad op. Er was hier gelukkig weinig mul zand, maar wel veel stenen. Het was een prachtige kust om langs te lopen. De wadden waren zeer uitgestrekt en de natuur in het duingebied heel mooi. Even voor Brighton verlieten we de route om naar onze overnachtingsplaats in Brighton te gaan. De kamer viel ons mee. We hebben in de avond brood gegeten.

vorigevolgende