A Rua – Santiago de Compostela (22,5 km)

vorigevolgende

Dinsdag 8 oktober 2019: A Rua – Santiago de Compostela (22,5 km)

Dit was de dag van de laatste etappe vanaf A Rua naar Santiago de Compostela en zou er een einde komen aan een bijna eeuwigdurende pelgrimstocht. Na een goede nachtrust zijn we om zeven uur opgestaan, hebben we onze spullen ingepakt en hebben we ontbeten in een restaurant 200 meter verder op, waar we de vorige avond ook gegeten hadden.

We hebben daar twee Nederlandse vrouwen ontmoet. De ene vrouw had het plan om wandeltochten langs de Camino te gaan organiseren voor mensen die de Camino willen gaan lopen en wat hulp hierbij op prijs stellen. De andere vrouw was het proefkonijn voor een eerste tocht. We hebben aan het begin van de etappe een stukje met hen opgelopen.

Iets na kwart over acht verlieten we A Rua. Het was inmiddels voldoende licht om te gaan lopen zonder lamp. Het was heel zacht, bewolkt en nevelig en op een paar miezerspetters na was het droog. De etappe begon gemakkelijk. Op een gegeven moment begon het iets meer te regenen. Daarom deden we onze regenjassen maar aan. Het was wel warm in de regenkleding en dus zweten geblazen, vooral toen we een behoorlijk stukje omhoog moesten.

Op een gegeven moment kwamen de twee Nieuw Zeelandse stellen weer langs, die we de laatste dagen al regelmatig ontmoet hadden. We liepen weer een stukje met hen mee, maar het ging eigenlijk te hard voor Anja op een behoorlijk steenachtig pad. Dat was dus niet goed voor Anja’s linkervoet en dat moest ze op de laatste kilometers bekopen. Op een gegeven stopten de Nieuwzeelanders voor een koffie pauze. Dat was nog te vroeg voor ons, dus liepen wij met z’n tweeën verder.

In een volgend dorpje was er weer een restaurant, maar het was veel te druk. Wel hebben we in de ernaast gelegen kerk even een stempel gehaald. Dan gingen we maar weer verder zonder koffie. Nu duurde het heel lang voordat er een volgend restaurant kwam voor onze koffie pauze. We liepen eerst om het vliegveld heen. Op een gegeven moment begonnen ook onze magen te rammelen en bij Lavacolla zagen we dat een supermarkt op 100 meter van de route lag. Daar zijn we toen heen gelopen.

In dit supermarktje konden we niet alleen eten kopen voor onze lunch, maar ook koffie krijgen. Inmiddels was het harder gaan regenen, maar gelukkig stonden er buiten de supermarkt een paar stoeltjes met een tafeltje onder de luifel uit de regen. Dat was perfect voor de koffie en lunch pauze. Deze plek bleek ook nog eens aan de Camino te liggen. In plaats van dat we even iets extra’s zouden moeten lopen hadden we een short cut gemaakt. Na de pauze hebben we onze regenbroeken ook maar aangetrokken omdat het harder bleef regenen.

Vanaf ons rustpunt kregen we nog een laatste behoorlijke helling te verwerken. Wat was het hier druk met pelgrims. Binnen enkele kilometers waren we al weer in het volgende dorpje. Het ging hier niet goed met Anja’s linkervoet, want deze was nu pijnlijker dan we tot nog toe meegemaakt hadden en we moesten nog vijf kilometer tot de kathedraal. Ondanks de zere linkervoet van Anja waren we toch vast van plan om ons niet te laten stoppen en de Camino deze dag toch uit te lopen. We rustten daarom maar even op een muurtje.

Na deze rustpauze volgde er een afdaling. Vooral het laatste deel van de afdaling was heel erg vervelend voor Anja’s zere voet omdat het geplaveid was met zeer oneffen stenen. Anderhalve kilometer na de vorige rustpauze ging het echt niet meer met de linker voet. Gelukkig was er een paar honderd meter verder een restaurant, waar we konden rusten en wat drinken. We vroegen hier om de tweede stempel van de dag, maar helaas ze hadden geen stempel. Inmiddels was het droog geworden en hebben we onze regenkleding uitgedaan en konden we de Camino toch nog eindigen met wat beter weer.

Het restaurant was aan het begin van Santiago de Compostela binnen. Vanaf dit restaurant ging het bijna voortdurend over een oneffen voetpad met grote stenen. Er was hier niet veel te zien en erg armoedig. Dit was weer een uitdaging voor Anja’s zere linker voet. Deze ongemakken maken deze dag toch nog tot een echte pelgrimstocht, want een pelgrimstocht behoort eigenlijk met pijn en moeite te gaan. Ruim een kilometer verderop namen we nog maar een rustpauze, want hier was weer een bankje waar we even konden zitten.

Na deze pauze lukte het ons om de laatste twee en een halve kilometer in één keer uit te lopen. De voetpaden langs de weg werden gelukkig weer wat minder oneffen. De laatste honderden meters van de Camino gingen door de binnenstad. Daar kwamen we het Nederlands stel uit Hoofddorp tegen, dat eerder deze dag ook aangekomen was.

We eindigden op een groot plein bij de kathedraal en de monster pelgrimstocht vanaf Nyon in Zwitserland was volbracht. We hadden ons in al die tijd nooit laten vervoeren en onze bagage ook nooit laten vervoeren, we hebben alles per voet gedaan. Helaas, de trap naar de kathedraal was afgesloten met een groot hek ervoor en de kathedraal stond in de steigers. We hebben daar een foto laten maken van ons tweeën. Was dit het nu. We waren even teleurgesteld.

Daarna zijn we doorgelopen naar de huiskamer van de Lage Landen in het pelgrims kantoor. Onderweg kwamen we Cat en Pack de Amerikaanse wandelvrienden met trail-namen tegen en hebben nog even een gesprekje met hen gehad. Ook zij waren eerder deze dag aangekomen. We werden in de huiskamer van de Lage Landen gastvrij ontvangen. We kregen thee met daarbij een oer-Hollandse stroopwafel en drop! Ook kregen we daar ons laatste stempel in ons pelgrimspaspoort. Na een tijdje met de vrijwilligers in de huiskamer gesproken te hebben, zijn we doorgelopen naar ons hotel.

We hebben eerst een douche genomen en daarna zijn we naar de kathedraal gelopen. Aan de andere kant van de kathedraal konden we wel naar binnen. Ook van binnen was de kathedraal helaas in restauratie en grotendeels ingepakt. Er was een Jacobus beeld wat je mocht omarmen. De pelgrims stonden er voor in de rij om dit te doen. Wij vonden dit vreemd en hebben dat niet gedaan. Na dit bezoekje aan de kathedraal zijn we nog uit eten geweest.

vorigevolgende