Dag in Santiago de Compostela en thuisreis

vorigeeinde

Woensdag 9 oktober en donderdag 10 oktober 2019: Dag in Santiago de Compostela en thuisreis

De pelgrimstocht was voorbij, maar we wilden nog wel graag een compostela krijgen ter herinnering aan deze tocht. We hadden niet al te goed geslapen vanwege het late lawaai buiten. Om zeven uur zijn we opgestaan. We liepen eerst naar het pelgrimskantoor om een nummertje te trekken voor het afhalen van onze compostela aan de balie van het pelgrims kantoor. Om acht uur ging het pelgrims kantoor open, maar wij stonden er al om half acht in de rij om een nummertje te trekken. We bleken nummer 111 en 112 in de rij te zijn. Er werden maximaal 1250 compostela’s per dag uitgegeven.

Nadat wij even na 8 uur ons nummertje hadden zijn we teruggelopen naar ons hotel voor het ontbijt. We konden via een app volgen welk nummer aan de beurt was. Het ging niet snel. Na het ontbijt waren er nog zeker 50 voor ons, maar we zijn toch maar teruggelopen naar het pelgrimskantoor. Onderweg keken we nog af en toe even in de etalages van de winkels.

Toen wij weer in het pelgrimskantoor waren ging het sneller omdat er vanaf 9:00 uur meer balies open bleken te zijn. Rond half tien waren we aan de beurt. Ieder van ons moest naar een andere balie. Er was nog even een discussie over hoe lang de route van Nyon naar Santiago de Compostela was. Uiteindelijk hebben ze 1930 kilometer opgeschreven. Vanwege alle veranderingen en varianten is de afstand natuurlijk ook enigszins variabel. Nadat we alle dag verslagen op een rij hadden gezet bleek het uiteindelijk ruim 1935 kilometer te zijn geweest. Wij kregen allebei een speciale pluim voor de prestatie die wij geleverd hadden.

Tijdens dit proces zijn we in het pelgrimskantoor nog enkele bekenden tegengekomen. Het was leuk om nog een laatste ontmoeting te hebben voordat we terug naar Nederland gingen. Daarna hebben we onze souvenirs gekocht. We zijn in de winkel van het pelgrimskantoor geweest en ook in de souvenir winkels. Uiteindelijk hebben we de meeste souvenirs in het pelgrimskantoor gekocht.

Daarna zijn we nog even naar de huiskamer van de Lage Landen geweest. Daar hadden we een paar leuke gesprekken. Het bleek ook dat de man die wij er ontmoetten een begeleider voor kernbewoners was geweest voor de stichting Timon. Onze oudste zoon is met zijn vrouw enkele jaren kernbewoner in Enschede geweest, net nadat de Roombeek locatie overgegaan was van de stichting Timon naar de stichting Manna. Daarom hadden onze kinderen uiteindelijk deze man toch net niet ontmoet.

Om 12 uur was er een mis voor aangekomen pelgrims. Deze mis was niet in de kathedraal vanwege de restauratie, maar in een ander kerkgebouw. Ons werd aangeraden om er vroeg te zijn, omdat het er erg vol zou worden. Wij waren er al om half twaalf zodat wij een goede zitplaats hadden. Al ruim voor 12:00 uur zat de kerk stampvol. Er waren heel veel mensen die moesten staan. We zagen tijdens deze mis nog een paar bekenden. Deze mis was een mooie afronding van onze pelgrimstocht.

In de middag hebben we vlakbij de kathedraal geluncht. We hebben nog een keer Paella, een typisch Spaans gerecht, gegeten. We zijn nog even naar het plein bij de kathedraal gegaan. Het was er reuze gezellig en prachtig weer met een heerlijk zonnetje. Op onze dag van aankomst was het niet zo gezellig vanwege het matige weer. We hebben daarom nog een tijdje op het plein gezeten om te genieten van de aankomende pelgrims die binnengehaald werden.

Na dit bezoek aan het plein voor de kathedraal zijn we naar de supermarkt geweest om eten te kopen voor de avond en de volgende ochtend. Verder hebben we rustig aangedaan. We gingen op tijd naar bed, maar we hebben niet goed geslapen vanwege het lawaai buiten dat tot twaalf uur doorging. Om half vier in de nacht stonden we op en om vier uur gingen we met de taxi naar het vliegveld van Santiago de Compostela.

Op het vliegveld zagen we nog enkele bekende pelgrims. Om zeven uur vertrok onze directe vlucht en om half tien waren we op Schiphol. Daarna gingen we met de trein en stadsbus naar huis, waar we iets voor twaalf uur aankwamen. Onze rugzak was niet gesealed maar was gelukkig toch goed overgekomen. Het was toch wel vreemd om weer thuis te komen na zo’n lange tocht.

Onze kinderen hadden een spandoek op het voorraam van ons huis geplakt om ons welkom te heten. Ze hadden het vorige weekend samen met hun kinderen een prachtige slinger gemaakt en in de kamer gehangen. Dat was een hele leuke thuiskomst.

vorigeeinde