Hornillos – Castrojeriz (20,5 km)

vorigevolgende

Maandag 16 september 2019: Hornillos – Castrojeriz (20,5 km)

Ondanks dat we in een volle zaal met tien personen waren en de meerderheid man was hebben we op deze kamer in de herberg van Hornillos goed geslapen, omdat er nauwelijks gesnurk was. Dat was anders dan in de vrouwen slaapzaal waar vier snurkers bleken te zijn, waarmee maar weer eens geloochenstraft werd dat alleen mannen snurkers zouden zijn.

We hebben rond zeven uur ontbeten met toast, koffie, jus en een plakje cake. Tegen kwart voor acht vertrokken min of meer gezamenlijk met een hele groep pelgrims. Het was inmiddels helemaal licht. Op deze dag hadden we een aardig mooie route. Het ging licht op en neer en grote stukken waren helemaal vlak. We konden dan ook goed doorlopen. Ook het wandel weer was prima, droog, vrij veel wolken en af toe zon en de temperatuur steeg van 14 graden in de ochtend tot 24 graden in de middag. Dat betekende dat we op deze dag weer eens in korte broek en T-shirt konden lopen.

We liepen de hele dag steeds in de buurt van drie nog vrij jonge Japanse vrouwen en vriendinnen, die ook in dezelfde herberg verbleven. Deze drie vrouwen woonden momenteel in Spanje en wilden vier dagen langs de Camino lopen vanaf Burgos tot Carrion de los Condes. Ze waren van plan om dan later het volgende stukje te lopen. De eerste helft van de etappe ging door heel eenzaam gebied met zeer uitgestrekte velden. Na zo’n zes kilometer gingen we even een stukje naar beneden door een dal. Daar passeerden we San Bol, dat bestaat uit enkele bomen en een kleine herberg.

Net over de helft bereikten we het dorpje Hontanas. Dit dorpje lag in een dal en het doemde plotseling op toen we er nog maar een paar honderd meter vandaan waren. Dat was een mooi en verrassend gezicht. Bij de eerste herberg in Hontanas dronken we koffie met Spaanse appelkoek en een banaan erbij. We ontmoetten daar weer heel wat bekenden van de laatste wandeldagen. Na de koffie liepen we een paar honderd meter door naar de kerk. We zijn daar naar binnen gegaan. Anja heeft in deze kerk een ketting met kruis gekocht en meteen omgedaan.

Na deze pauze hervatten we de etappe. Het ging eerst weer wat omhoog het dal uit. We liepen daarna door het volgende dal naar San Anton. Daar was een mooie en merkwaardige ruïne, waarvan de muren nog overeind stonden. Dit waren nog de resten van een klooster en kerk uit de 14e/15e eeuw. Er hoort nog een heel verhaal bij, dat te ver voert om in dit verslag te vermelden. We hebben daar een pauze gehouden op een picknickbank binnen de muren van de ruïne. We zagen dat hier ook een herberg was gevestigd als min of meer onderdeel van de ruïne.

Wij moesten nog een uurtje doorlopen tot het volgende dorp, Castrojeriz, want daar hadden wij een kamer in een hostal gereserveerd. We gingen eerst naar de supermarkt voordat deze in de middag enkele uren dichtging. Daarna doorgelopen naar het hostal waar wij overnachtten. Wij hadden een mooie kamer voor ons tweeën met privé badkamer. Wij hebben heerlijk gerust en wat later zijn we nog even door het dorp gelopen.

In de avond hebben we in ons hostal gegeten, nog een paar andere pelgrims gesproken en verder heerlijk gerelaxed.

vorigevolgende