Samos – Rente (20,5 km)

vorigevolgende

Donderdag 3 oktober 2019: Samos – Rente (20,5 km)

Ondanks dat het huis vrij gehorig was sliepen we toch nog redelijk goed. Als je er in de nacht even uit moest dan kraakte en piepte alles. Nadat we opgestaan waren, hebben we ontbeten in de keuken van het pension met onze eigen proviand uit de rugzak. Iets na acht uur toen het voldoende licht was zijn we vertrokken. We wilden namelijk niet in het donker langs een drukke weg lopen, want dat vonden we veel te gevaarlijk.

Het was weer een prachtige wandel dag. Eerst was het nog behoorlijk koud, maar in de loop van de ochtend werd het zonnig en lekker warm, ruim twintig graden. In de middag kwamen er wel meer wolken. Onze etappe begon langs een vrij drukke weg. We kwamen nog langs enkele leuke standbeelden.

Na ruim drie kilometer lopen namen we de officiële route in noordelijk richting. We liepen hier over mooie, stille en enigszins heuvelachtige weggetjes en paadjes. We zagen hier niet al te veel pelgrims. De meesten leken toch de short cut genomen te hebben vanaf Triacastela naar Sarria.

Nadat we zo’n acht kilometer gelopen hadden was het tijd voor een pauze. We kwamen langs een overnachtingsplek met restaurant. Het restaurant had geen prijzen. Alles was hier donativo, hetgeen betekende dat je zelf kon bepalen wat je ervoor over had. Tijdens onze pauze hadden we een gesprekje met een vrouw uit Wales.

Een paar kilometer voorbij deze rustpauze kwamen we op het punt waar de route vanaf Samos weer samenkwam met de short cut. Het was hier meteen een heel stuk drukker. Vanaf hier was het nog enkele kilometers naar Sarria. Dit gedeelte was een stuk minder aantrekkelijk. Net voordat we Sarria inliepen hebben we geluncht op picknickplaats.

In Sarria zagen we heel veel pelgrims en heel veel overnachtingsplekken. Wij hoorden van anderen dat ze hier vanuit één trein zo’n zeventig nieuwe pelgrims zagen uitstappen die hier hun Camino zouden beginnen. Uiteindelijk om aan het einde van de Camino in Santiago de Compostela een compostela te bemachtigen hoefde je slechts de laatste honderd kilometer van de Camino te lopen. Hier in Sarria was het nog 115 kilometer naar Santiago de Compostela.

Aan het einde van Sarria zijn we een museum in gelopen. Daar waren hele aparte kunstwerken. De linker voet van Anja begon weer erg op te spelen. Een vrij steile afdaling over een zeer oneffen aangelegde weg met grote stenen deed daar geen goed aan. Maar gelukkig hoefden we niet zo veel kilometers meer, zodat we het rustig aan konden doen.

Nadat we eerst over een vrij vlak stuk gelopen hadden kwamen we op een half verharde weg die heuvel op ging. Aan de kant van deze weg stonden hele grillige oude boomstammen. Even voor het dorpje Vilei hadden we nog een laatste rustpauze. Na deze pauze waren we al snel in Vilei. Daar kwamen we langs een herberg, waar we enkele bekenden op het terras zagen zitten, onder andere Cat en Pack uit de Verenigde Staten, die we de vorige dag in Samos ontmoet hadden.

Wij moesten nog ruim een kilometer verder naar het volgende dorp Rente. Het was een heel vervallen dorpje. We vroegen ons af of hier echt een herberg was. Maar gelukkig aan het einde van Rente was onze verblijfplaats. Het was een heel stille plek, waar ook nog enkele andere pelgrims verbleven. Wij hadden een ruime klassieke kamer met eigen badkamer. In de avond konden we daar ook eten. Er werd ons een heerlijke maaltijd voorgeschoteld en alles voor een hele schappelijke prijs.

vorigevolgende