Iratzxe – Torres del Rio (26 km)

vorigevolgende

Vrijdag 6 september 2019: Iratzxe – Torres del Rio (26 km)

Het was heerlijk rustig op de camping en de bedden waren gelukkig aardig goed. Zoals we gewend waren stonden we weer vroeg op. We hebben onze spullen ingepakt en ontbeten in ons huisje, maar helaas zonder koffie. Om half acht waren we alweer op pad. Anja’s voet was beter als de vorige dag. Aanvankelijk ging de camino nog verder omhoog.

In het eerst plaatsje, Azqueta, hebben we meteen koffie gedronken. Want zonder koffie kan Anja niet lekker lopen. In dat restaurant ontmoetten we de twee Nederlandse vrienden weer. Tijdens deze koffiepauze ontving één van hen een slecht bericht over een goede kennis, bij wie zojuist borstkanker was geconstateerd. En gezien nog andere problemen in hun familie, besloten ze om vervroegd naar Nederland terug te keren vanaf Logrono, dat is nog één dag lopen na deze wandeldag.

Na de koffie liepen we door naar het volgende dorpje, eerst wat naar beneden en daarna verder omhoog. Monjardin was een mooi dorpje met een mooie kerk. We zijn hier niet gestopt, maar doorgelopen. Na dit dorpje ging het eerst stevig naar beneden. Daarna volgde er een veel vlakker stuk. Het ging eerst vlak langs de autoweg, maar later gelukkig een stuk er vandaan. Het was een behoorlijk tippel voordat we het volgende plaatsje, Los Arcos, bereikten.

Los Arcos was een echt arm en oud plaatsje. Er waren wel veel overnachtingsmogelijkheden voor pelgrims. In het centrum wilden wij even de kerk bezoeken. Maar helaas deze ging net voor onze neus dicht. Vanaf hier was het nog 8 kilometer naar het eindpunt. Het eerste stuk was behoorlijk vlak. Tegen het einde ging het nog wat op en neer. Onderweg hebben we nog een keer gerust.

Aan het einde van de etappe gingen we eerst omhoog naar Sansol, wat we al kilometers van te voren zagen liggen. Sansol was een klein plaatsje waar we zo doorheen waren. Daarna ging het meteen even flink naar beneden en weer wat omhoog naar het plaatsje Torres del Rio, waar wij verbleven.

Wij hadden in Torres del Rio een kamer voor ons zelf geboekt met eigen badkamer. Het was even wat gedoe bij het inchecken omdat ze ons paspoort inclusief BSN nummer wilden kopiëren. Maar dat stonden wij niet toe. We hadden ons BSN nummer afgeplakt. Uiteindelijk accepteerden ze dat. We hadden een mooie grote kamer. Het bleek achteraf precies aan de goede kant van het gebouw, zodat we niet veel meekregen van een luidruchtig feest dat bijna de hele nacht doorging. In de avond hebben we hier ook een pelgrimsmaal gegeten. Na de hoofdmaaltijd ging Anja met één van de twee Nederlandse vrienden nog even naar buiten al dansend achter de muziek aan.

vorigevolgende