Bercianos del Real Camino – Reliegos (20 km)

vorigevolgende

Zaterdag 21 september 2019: Bercianos del Real Camino – Reliegos (20 km)

Tegen half zeven stonden we op. We sliepen boven, maar hoorden dat er beneden al veel leven in de brouwerij was van pelgrims die al vroeg wilden vertrekken vanaf Bercianos del Real Camino. Na een stevig ontbijt met tortilla en koffie vertrokken we iets na half acht. Er was net licht genoeg om zonder lamp te lopen. Deze dag was er niet veel van de zonsopkomst, want het was bewolkt. Het laatste deel van de etappe ging het regenen. In de ochtend was het 15 graden maar de temperatuur liep nauwelijks op.

We hadden het plaatsje Bercianos del Real Camino al weer snel verlaten. Wat volgde was een zeer saaie etappe over een steenslag pad dat langs een stille asfaltweg liep. Aan de zuidkant van dit pad was een bomenrij in een verder bijna geheel kaal landschap. Slechts een paar keer kwamen we even door een bosje. Dat was ongeveer de hele etappe hetzelfde totdat het veranderde op de laatste paar kilometers van de etappe. Het was erg vlak, vaak net zo vlak als de Nederlandse polder, maar dan nog veel leger.

Helaas had Anja deze dag weer meer last van haar linker voet en dat begon op deze dag al snel. Gelukkig was de etappe niet al te lang en zouden we over twee dagen een rustdag hebben in Leon. Na zeven en een halve kilometer kwamen we in het eerste en enige dorpje El Burgo Ranero, dat we op deze etappe tegen zouden komen. Daar hebben we koffie gedronken. In het restaurant ontmoetten we John en Debby uit de VS Rhode Island weer, die we ook al gesproken hadden in onze overnachtingsplek.

Daarna was het nog twaalf en een halve kilometer lopen in een leeg land. Toen we er enkele van afgelegd hadden, kwamen we langs een picknick plaats. Daar aten we alvast wat brood om zo de regen voor te zijn, want de lucht werd steeds dreigender en de buienradar beloofde niet veel goeds. Toen we weer liepen begon het al vrij snel te regenen, eerst een paar spetters regen, maar later meer. Voordat we al te nat waren deden we de regenkleding aan.

We kwamen nog langs een overdekte pelgrims picknickbank waar het dringen was met pelgrims die ook even droog wilden zitten. We spraken hier een groep Spaanse pelgrims die maar enkele dagen liepen, deze keer tot Leon. Pas in de laatste twee kilometer ging het harder regenen. Toen veranderde het landschap. Het was hier woest, wat meer heuvels, af en toe wat bomen en verder leeg.

Onze overnachtingsplek was aan het begin van Reliegos, waar we al voor twee uur aankwamen. We liepen eerst nog even een supermarktje in, waar een heerlijke broodje voor ons bereid werd tegen een lage prijs. Daarna liepen we door naar het hostel. We hadden een mooie kamer voor ons tweeën met eigen badkamer. Deze keer hadden we twee aparte bedden en geen tweepersoonsbed.

Nadat we ons eerst gedoucht hadden en een klein wasje gedaan hadden, hebben we een tijdje in de zitruimte gezeten en daar een kop thee gedronken en ons broodje gegeten. We hadden een uitgebreid telefonisch gesprek met onze oudste zoon Paul, die op deze dag 34 jaar geworden is. In de avond hebben we in dit verblijf een pelgrim menu genomen. We hadden tijdens het eten een uitgebreid gesprek gehad met het Duitse echtpaar dat we vanaf Hornillos steeds tegenkwamen. Ieder van hen had eigen kinderen. Hun kinderen waren iets jonger dan onze kinderen. De overige vijf gasten aan tafel waren Franse pelgrims waarmee het wat lastiger was om een gesprek aan te gaan.

vorigevolgende