GR5 Etupes ZO – Villars les Blamont (19,5 km)

vorigevolgende

Woensdag 13 mei 2015: GR5 Etupes ZO – Villars les Blamont (19,5 km)

Dit was opnieuw een zonnige en warme dag (27 graden). Ondanks voorspelling was er nog nog geen onweer. Aan het begin en eind van de dag wel meer bewolking. Gijs is op deze dag al om 6:00 uur opgestaan. Hij heeft toen de auto weg gebracht naar het eindpunt en is met de fiets teruggereden naar Etupes over rustige kleine wegen. Het ging wel een paar keer even mis zodat hij nog wat extra klimmetjes kon maken. Iets na 8:00 uur was hij weer terug.
Daarna hebben we ontbeten, en zijn we rond 9:00 uur begonnen met de etappe. Eerst hebben we de 2,5 km naar de GR5 route gelopen (punt 8 in het Jura boekje). Daar hebben we midden in het bos de GR5 weer opgepakt. Het was meteen wel even zoeken bij punt 8 (daar moesten we namelijk niet het grote pad links maar een klein niet al te zichtbaar paadje iets scherper links nemen).

Na een paar kilometer bereikten we het dorpje Dasle. Daar liepen we weer een tijdje in de hete zon. Via een mooi klein landweggetje liepen we vanaf Dasle naar Vandoncourt. Nadat we dit dorp gepasseerd hadden kregen we weer de eerste echte heuvels en merkten we dat we het Jura gebied bereikt hadden. We passeerden hier het “Pont Sarrazin”, een rotsbrug gevormd door de natuur. Ook hier was weer een paar kilometer bos en daarna volgden er weer open velden voordat we het volgende dorp, Abbevilliers, bereikten. Na Abbevilliers liepen we het bos weer in en kwam er een lange maar niet al te lastige afdaling. Aan het einde van de afdaling zijn we het riviertje overgestoken (geen brug, maar gelukkig laag water). Daarna moesten we nog een stukje langs de oever van het riviertje lopen, soms half door het water.

Iets verderop hebben we bij het restaurant la Papeterie thee gedronken (het was er behoorlijk druk). Na onze theepauze vervolgden we onze weg, behoorlijk stijl omhoog richting de Zwitserse grens. Daarna hebben we een heel aantal kilometers over een grenspaadje gelopen, vaak met de ene been in Frankrijk en de andere been in Zwitserland. Dit paadje liep voornamelijk door het bos en was niet al te interessant. Het ging er wel behoorlijk op en neer. En soms was het paadje heel erg smal. Regelmatig op en neer.

Pas een aantal kilometers later verlieten we de grens. We moesten een weide met veel boterbloemen oversteken (nieuwsgierige koeien). Het was niet duidelijk waar we aan de overkant van de weide nu exact het pad weer konden vinden. Het was wel even zoeken voor dat we de juiste uitgang vonden. Het laatste stuk van de etappe liep naar beneden naar Villars les Blamont. Vandaar zijn we met de auto teruggereden naar Etupes. Deze avond hebben we in het hotel gedineerd en verder nog een tijdje buiten gezeten.

etupes - villars les blamont (1)
etupes - villars les blamont (7)
etupes - villars les blamont (17)
etupes - villars les blamont (20)
etupes - villars les blamont (27)

vorigevolgende