GR5 Mouthe – Chapelle des Bois (22,5 km)

vorigevolgende

Dinsdag 11 augustus 2015: Mouthe – Chapelle des Bois (22,5 km)

Na een prima nachtrust stonden we om half zeven op. Het was nog bijna helemaal bewolkt. We hadden dus geluk, want de tent was bijna niet nat en dat kwam goed uit omdat we de eerste dagen niet zouden gaan kamperen. We hebben ontbeten met muesli en daarna de tent opgebroken en de spullen ingepakt en om half negen waren we klaar voor vertrek.

We moesten eerst naar de supermarkt om onze proviand aan te vullen. Ons werd later op de dag verteld dat we dat de vorige avond hadden moeten doen om zo vroeger met de wandeling te starten in verband met onweer later in de middag. Maar ja, dat is gemakkelijker gezegd als gedaan, als je de vorige dag niet in de buurt van een supermarkt eindigt. Uiteindelijk waren we toch ruim voor het onweer binnen.

Eerst liepen we langs de Doubs richting Mouthe. We kwamen langs enkele mooie plekken. In het dorpje aangekomen gingen we eerst naar de supermarkt, die enkele honderden meters buiten de route lag. We hebben daar ook yoghurt en fruit gekocht wat we meteen op een bankje hebben opgegeten. We werden daar ook door een paar andere vakantiegasten aangesproken, want ja met twee grote rugzakken val je natuurlijk op.

Het was inmiddels tien uur toen we verder liepen het dorpje uit. Inmiddels was de zon er volop door en liep de temperatuur weer snel op naar zo’n ruim 25 graden. De etappe was deze dag niet al te bijzonder. Eerst hadden we een open gebied, dan een stuk bos en dan weer een open gebied naar Chaux Neuve. Een stukje voor dit dorp kwamen we een familie tegen die ook op trektocht was met een ezel, die een behoorlijk deel van de last moest dragen.

Net voor Chaux Neuve was een bankje. Daar hebben we geluncht met een mooi uitzicht op het dorpje. Na Chaux Neuve volgde er een klim die volop in de zon lag, dus was het behoorlijk zweten geblazen. Daarna ging het nog een stuk dwars door een weiland, waar af en toe wat schaduw was. Daarna kwamen we weer op een asfaltweg wat door het bos nog een stuk verder omhoog ging. Nadat we boven aangekomen waren werd het onverhard en gingen we geleidelijk aan naar beneden en soms even iets steiler. Sommige van de mountainbikers die de andere kant opgingen hadden soms wat moeite en liepen daarom maar met de fiets aan de hand. Enkele kilometers voor het einde van de etappe gingen we een smal paadje op, eerst door het bos en daarna meer open gebied, waar we nog even in de zon gezeten hebben.
Een stukje verder kwamen we bij de eerste boerderijen. Inmiddels begonnen er vrij plotseling flinke stapelwolken te ontstaan en verderop in de bergen hoorden we het eerste onweer. En hoe dichter we bij de Gite d’Etape kwamen hoe dreigender het werd. We kwamen daar om kwart over vijf aan. Er was nog ruim voldoende plaats. We kregen een kamer voor ons tweeën met een eigen badkamer.

Om een uur of zes toen Anja in de douche was barste de bui los, fel onweer en storm met zeer zware windstoten en stortregen. Hadden wij even geluk dat we op deze dag niet kampeerden. Maar de bui duurde niet al te lang en daarna werd het weer rustig.

Om half acht was de gezamenlijke maaltijd, de beste maaltijd tot nu toe in een Gite d’Etape. En wijn hoorde er gewoon bij! Er waren 18 mensen in totaal, bijna allemaal Fransen. Er was alleen een Duits gezin aan een aparte tafel. De man van dit gezin had vroeger de GR5 gelopen vandaar dat hij nu met zijn gezin naar de mooie plekken terugging. Verder was het gesprek aan de tafel niet al te gemakkelijk vanwege de taalbarrière. Na ons avondeten hebben we nog even gezeten en zijn daarna op tijd gaan slapen.

mouthe - chapelle des bois (2)
mouthe - chapelle des bois (6)
mouthe - chapelle des bois (16)
mouthe - chapelle des bois (19)
mouthe - chapelle des bois (20)

vorigevolgende