Port en Bessin – Omaha Beach (17 km)

vorigevolgende

Woensdag 22 juni 2022: Port en Bessin – Omaha Beach (17 km)

We hadden een niet al te goed bed en matige hoofdkussens. Het ontbijt was redelijk. Na ons vertrek hebben we eerst boodschappen gedaan voor 2 lunches. Want er zouden tot Grand Maisy geen gelegenheden meer zijn om boodschappen te doen. We zijn daarna begonnen met een bijzondere etappe. Het was perfect wandelweer, zonnig en ruim 20 graden. Er was wel een stevige wind.

Het ging meteen stevig omhoog, maar omdat de heuvels hier niet al te hoog zijn duurde dit maar kort. Daarna volgde er een lang vlak stuk. Bij het plaatsje Villiers sur Port volgden we een mooi pad. Even verder kwamen we langs een kerk uit de twaalfde eeuw, dat een ruïne bleek te zijn. Muren en toren waren nog een beetje intact, maar het dak was er niet meer en de spits van de toren was afgebroken.

Verderop was er even verharde weg, daarna weer onverharde paden. Bij Cabourg en Les Bateaux kwamen we even in de bewoonde wereld. We moesten hier ook even naar beneden en meteen weer omhoog.

Daarna hadden we weer stille weggetjes, die vaak onverhard waren. Ruim een kilometer voorbij Les Bateaux was er een mooi bankje voor onze lunch. Even verder ging het kort zeer stijl naar beneden, toch even een uitdaging.

Daarna liepen we weer door velden tot dichtbij WN60. Daar gingen we een bosje in en een stukje naar beneden en even later weer omhoog en kort daarna nogmaals naar beneden en omhoog.

Toen bereikte de Amerikaanse begraafplaats. Wij zijn er in geweest. Deze begraafplaats was bijzonder indrukwekkend. Zoveel graven en alles prachtig onderhouden met eerbetoon aan de gevallenen. Ook was er een prachtige vijver. Op de muren van een aantal gebouwen werd tot in detail uitgelegd hoe de strijd in 1944 Normandië verliep.

Na dit bezoek zijn we om de begraafplaats heen naar Omaha Beach gelopen. Onderweg was er nog een gedenksteen op de plek waar de Amerikanen op 6 juni als eerste de hoogvlakte bereikt hadden. Daarna liepen we nog even een stukje over mooi graspad met uitzicht over zee. Er volgde een lange trap naar beneden tot dicht bij de kust. Op het laatst zijn we nog even langs de kust gelopen tot het eindpunt van etappe. Ook daar waren een aantal gedenkmonumenten.

Het hotel was vlakbij. We hebben daar ook gegeten. In de avond zijn we nog naar het strand geweest om te genieten van de prachtige zonsondergang.

vorigevolgende