GR5 Fontoy – Rombas (20 km)

vorigevolgende

Zaterdag 17 oktober 2015: GR5 Fontoy – Rombas (20 km)

Op vrijdag 16 oktober zijn we in de middag naar Fontoy gereden. Ons overnachtingsadres, chambre d’Hôtes lag enkele kilometers vanaf de GR5. Het was een prachtige kamer. We werden er gastvrij met koffie ontvangen. S’avonds zijn we met de auto naar een Italiaans restaurant in Knutange gereden voor een heerlijke pizza. Er was daar nog een ander Nederlands stel te gast voor een lang weekend. Vooral de vrouw sprak perfect Frans.

Na een prima nachtrust en een uitgebreid heerlijk ontbijt konden we versterkt aan de eerste etappe beginnen. We mochten daar de auto voor een week laten staan. Dat was heel aardig omdat de auto daar heel veilig stond. We vertrokken uiteindelijk tegen 10 uur. De gastvrouw wees ons op een alternatieve rustige weg terug naar Fontoy, maar die was wel een stukje verder, ruim 4 kilometer naar de GR5. Deze route is gemarkeerd op ons routekaartje.

De eerste wandeldag was een nevelige kille dag met een temperatuur ruim onder de 10 graden. Eerst was er een lichte motregen, net niet voldoende om onze regenbroeken aan te trekken, later werd het wel droog, maar zon was er niet. We hadden ons wel warm gekleed, thermo ondergoed, een T-shirt, lange broek, fleece trui en onze Goretex jacks. We hadden onze handschoenen ook meegenomen, maar dat was net niet nodig.

Nadat we in Fontoy op de GR5 kwamen, gingen we meteen flink omhoog door kleine straatjes en over een paar trappetjes. De route werd al snel onverhard. Bij een kapel hadden we een mooi uitzicht over Fontoy. Na deze kapel hebben we op deze dag niet veel heuvels meer gezien behalve dan de afdaling tegen het einde van de etappe. Daarna gingen we het bos in en liepen we over behoorlijk glibberige paden. We moesten een behoorlijk stuk dichtbij de autoweg lopen. Daarna werd het stil. In de bossen konden we genieten van de prachtige herfstkleuren. Deze waren dit jaar extra mooi vanwege de plots ingevallen kou van een week geleden.

Bij Neufchef hebben we op een picknick bank gezeten voor onze lunch. Wat waren we blij met onze zitmatjes. We kregen het wel koud, maar nadat we weer een stukje gelopen hadden was dat weer over. Voorbij Neufchef liepen we eerst een stuk door de velden, waarna we opnieuw een lang stuk door het bos liepen. We kwamen langs een jachthuis waar het heel druk was, maar gelukkig werd erop deze dag niet gejaagd. Over twee weken zou hier de jacht beginnen. Na dit jachthuis gingen we geleidelijk aan naar beneden naar Rosselange. Het dorp zag er niet mooi uit, maar gelukkig koos de route een mooi smal pad boven het dorp langs.
Het enige fraaie gebouw in Rosselange was het gemeentehuis. Voorbij dit gemeentehuis liepen we een paar kilometer langs een riviertje naar Rombas.

Daarna liepen we naar het centrum van Rombas waar onze volgende overnachtingsplaats was aan de GR5. Het was opnieuw een kamer bij een particulier, maar het was allemaal behoorlijk oud en toch wel uitgeleefd. We werden er wel heel gastvrij ontvangen. Gelukkig was het er warm, konden we een warme douche nemen en hebben we er prima geslapen. In de avond hebben we opnieuw bij een Italiaan gegeten een paar honderd meter vanaf ons overnachtingsadres, maar deze keer geen pizza. Onze gastvrouw had voor ons een reservering geregeld. Gijs had een prima maaltijd, maar die van Anja viel wat tegen.

fontoy - rombas (5)

Kapelletje boven Fontoy
fontoy - rombas (6)

Uitzicht over Fontoy vanuit kappelletje
fontoy - rombas (13)

We passeren Neufchef
fontoy - rombas (18)

Jachthuis tussen Neufchef en Rosselange
fontoy - rombas (23)

vorigevolgende