Le Puy en Velay rustdagen

vorigevolgende

Zondag 21 en maandag 22 juli 2019: Le Puy en Velay rustdagen

Na dertien dagen aan één stuk door te lopen hadden we nu even een rustdag. Le Puy is een bijzondere stad met name voor pelgrims, dus een perfecte plaats om een rustdag te nemen.

Toch zijn we op zondagochtend om zes uur opgestaan, want we wilden de mis in de kathedraal voor de uitzegening van pelgrims bezoeken. We wilden dat niet doen op de dag dat we weer zouden gaan wandelen, omdat er net weer een extreme hittegolf aanbrak en we daarom zo vroeg mogelijk wilden vertrekken. De mis voor de uitzegening van pelgrims begon om zeven uur. Op deze zondagochtend waren er ongeveer 150 pelgrims. We stonden versteld van het grote aantal. Er waren geen andere Nederlanders. We waren ook één van de zeer weinigen die in een keer helemaal naar Santiago wilden lopen.

Aan het einde van de mis was er de eucharistieviering en de uitzegening. Omdat wij niet Rooms Katholiek waren deden we niet mee aan de eucharistieviering, maar kregen we toch de zegen mee. Ook konden we een gebedskaartje voor onszelf invullen en er één uitnemen van een andere pelgrim, voor wie we tijdens onze pelgrimstocht konden bidden. Wij hebben dit ook gedaan.

Aan het einde van de dienst kregen we een klein hangertje met een schelp en de zwarte dame (Madonna). We hebben hier ook afscheid genomen van Elfriede. Ze ging na deze mis weer naar huis. Daarna ging de trap vanuit de kathedraal open, zodat je via de afdaling over de trap aan de pelgrimstocht kon beginnen. Wij hebben de eerste paar honderd meter gelopen en we zijn daarna weer teruggelopen naar ons hotel.

In het hotel hebben we heerlijk ontbeten. Daarna hebben we een paar boodschapjes gedaan. Later in de ochtend zijn we begonnen met onze toeristische ronde door Le Puy. Het was een indrukwekkende oude stad op een heuvel. We zijn even in het pelgrimshuis geweest en hebben daar koffie gedronken. Daarna hebben we de kathedraal uitgebreid bekeken.

Na het bezoek aan de kathedraal zijn we doorgelopen naar de kapel Sint Michel, die op een hoge rots stond, 80 meter boven de omgeving. We moesten een trap op van meer dan 250 treden. In de hitte van ruim 30 graden zijn we omhoog gelopen. Er was in de kapel veel aandacht voor bescherming door engelen, ook wanneer je in een tent verblijft. Dat was toch wel heel bijzonder gezien wat we een week eerder meegemaakt hadden.

Na dit bezoek zijn we weer terug gelopen naar ons hotel en hebben we verder rustig aangedaan. In de avond hebben we nog pizza gegeten vlak naast ons hotel.

Later op zondagavond begon Anja last te krijgen van haar ingewanden. In de nacht naar maandag kreeg Anja heel veel last van diarree. Ook kreeg Anja erge rugpijn. We concludeerden al snel dat dit een voedselvergiftiging was en kwam door de rauwe tartaar van zaterdagavond. Daarom besloten we op maandagochtend niet te gaan wandelen maar nog een extra dag te blijven in Le Puy. We hebben toen het hotel voor een extra nacht gereserveerd en hebben ook de reservering in Montbonnet een dag vooruit geschoven. Dat was verder geen probleem.

Na eerst een tijd rust genomen te hebben besloten we tegen het einde van de ochtend naar het pelgrimshuis te gaan. Het kostte Anja heel veel moeite om er te komen. We hebben alle tijd genomen in het pelgrimshuis. We hebben een heel aantal verhalen gehoord van pelgrims. Er was veel herkenning. De verhalen wekten met name bij Anja emoties op. Op de terugweg naar het hotel ging het al weer wat beter met Anja. De rest van de dag hebben we verder rustig aangedaan.

vorigevolgende