Conques – Livinhac le Haut (24 km)

vorigevolgende

Zaterdag 3 augustus 2019: Conques – Livinhac le Haut (24 km)

We hadden een kamer voor ons zelf en het was heerlijk rustig. Daardoor hebben we heel goed kunnen slapen. We zijn even voor zes uur opgestaan toen het nog donker was. Op de benedenverdieping was een keuken en grote recreatiezaal waar we konden ontbijten en koffie zetten. Daarna zijn we rond zeven uur vertrokken voor onze etappe. Het was een warme zonnige dag van zo’n 32 graden voor een pittige etappe, maar in de ochtend gelukkig eerst nog koel. We hadden nog geen reservering gemaakt. Het plan was om eerst naar Decazeville lopen en daar te besluiten of we nog door zouden lopen naar Livinhac le Haut.

We moesten meteen flink aan de bak. Eerst ging het in het stadje Conques steil naar beneden over kasseien naar de rivier toe. Nadat we deze overgestoken waren ging het vrijwel meteen steil omhoog. Het laatste deel van de klim van 400 meter omhoog was gemakkelijker. De klim ging veelal door het bos, maar aan het einde van de klim kwamen we in open velden terecht. Op de klim passeerden we Mike uit de Verenigde Staten die behoorlijk wat moeite had met de steilte van de klim. Halverwege de klim kwamen we langs een kappelletje St Foy, wat genoemd was naar een 13 jarige martelaar.

Na deze klim werd het gelukkig een tijdje een stuk vlakker, maar ook weer niet helemaal vlak. We liepen hier enkele kilometers door open velden naar Noailhac. Hier ging het even flink naar beneden het dorp in. Hier hebben we nog even wat proviand gekocht in een heel klein winkeltje voor onze eerste lunchstop. Toen we het dorpje weer verlieten, ging het meteen weer flink omhoog naar de hoogvlakte.

Net voordat we de top bereikt hadden zagen we een mooi plekje in het gras om te gaan zitten voor onze eerste lunchpauze. Hier passeerden heel wat pelgrims gedurende onze lunchpauze. Als we nog een paar honderd meter hadden doorgelopen hadden we op een picknick bank kunnen zitten, maar ja dat weet je ook niet.

Nadat we het laatste stukje van de klim achter de rug hadden volgde er een vrij vlak stuk en daarna de afdaling naar Decazeville. Tijdens dit gedeelte van de etappe hebben we een heel gesprek gehad met Mike uit de Verenigde Staten. Hij had ons weer ingehaald nadat hij de eerste klim overwonnen had. Hij had net als Gijs ook in de Telecom business gezeten, maar hij is nu al enkele jaren met pensioen.

In Decazeville namen we het besluit om nog wat verder te gaan tot Livinhac Le Haut, zodat we de volgende dag naar Figeac zouden kunnen lopen. We hebben eerst in Decazeville boodschappen gedaan onze tweede lunchpauze en het avondeten. Daarna hebben we uitgebreid geluncht op een bankje in Decazeville.

Rond drie uur zijn we begonnen met onze laatste kilometers naar Livinhac le Haut. Die waren bepaald niet gemakkelijk. Het was heet en er was nauwelijks schaduw. We moesten zo’n 150 meter stevig omhoog in de verzengende zon. Net voor Livinhac le Haut doken we het bos in daar kregen we nog eens een vrij vervelende steile en nogal steenachtige afdaling. We hebben regelmatig even gerust op dit laatste gedeelte en ook nog in een kerkje gekeken.

Toen we aan het begin van het dorpje Livinhac le Haut waren, zijn we meteen naar de camping doorgelopen. Ondanks wat de naam suggereerde was deze camping bepaald niet belle. We hebben de tent op een beschut plekje opgezet. Het was nogal harde ondergrond, maar gelukkig mochten we de hamer van een campinggast lenen om de haringen in de grond te krijgen. We hebben op één van de picknickbanken aan het begin van de camping gekookt en gegeten.

vorigevolgende