Uzan – Arthez Béarn (15,5 km)

vorigevolgende

Zaterdag 24 augustus 2019: Uzan – Arthez Béarn (15,5 km)

We hebben heerlijk geslapen in een super goed bed. Om zeven uur zaten we aan het ontbijt. Het ontbijt bestond uit geroosterd stokbrood en zelfgemaakte jam. De gastvrouw was echt heel aardig en gastvrij. Om kwart voor acht vertrokken we na afscheid te hebben genomen van onze gastvrouw.

We deden rustig aan vanwege Anja’s zere linker been en besloten om de komende paar dagen kortere etappes te gaan lopen. We hebben besloten om de ruim 45 km tussen Uzan en Navarrenx niet in twee maar drie dagen te doen. Ook wilden we een bezoekje aan de apotheek in Arthez Béarn brengen en te vragen of ze een middeltje hadden tegen de pijn in Anja’s linker onderbeen.

Het eerste deel van de etappe was behoorlijk vlak. Na twee kilometer haalden het Zwitsers stel ons weer in. Zij hadden in Larreule overnacht. We hebben nog twee kilometer samen gelopen. Daarna namen we afscheid van elkaar. We zouden elkaar waarschijnlijk niet meer zien omdat wij het even rustig aan moesten doen vanwege Anja’s zere linker been.

Onderweg op een rustplaats maakten we alvast een reservering voor de aankomende nacht. Dat viel niet mee. Pas het derde adres even voorbij Arthez Béarn had nog plek voor ons. We hadden anders nog altijd de mogelijkheid gehad om naar de camping van Arthez Béarn te gaan. Maar omdat het in de ochtenden steeds later licht en steeds vochtiger werd, hadden we daar niet meer zo veel zin in. Later bleek dat de gite d’étapes in Arthez Béarn een paar dagen dicht waren vanwege het dorpsfeest in dit weekend. Hier was dus ook al een dorpsfeest om het einde van de schoolvakantie periode te markeren.

Na deze reservering liepen we verder naar het dorpje Castillo wat bovenop een heuvel lag. We zijn het kerkje van Castillo even in geweest. Bij het uitkomen van dit kerkje ontmoetten we voor de eerste keer een Tsjechisch vriendenstel, André en Ivana. We zouden hen tot St Jean Pied de Port nog regelmatig ontmoeten en diepgaande gesprekken met hen hebben.

We daalden weer af vanuit het dorpje Castillo richting Arthez Béarn. Het was inmiddels weer echt heet en zweten geblazen. Even voor onze eindplaats maakte de route nog een ommetje langs een heel oud historisch kapel, chapelle de Caubin, dat je als pelgrim toch echt moest bezoeken. We deden het verder heel rustig aan omdat de apotheek dicht was tot half drie. We hebben daarom alle tijd genomen voor het bezoek aan de kapel en daarna de lunchpauze op de picknick banken tegenover de kapel.

Tegen een uur of één begonnen we aan de laatste paar vlakke kilometers tot het centrum van Arthez Béarn. We wilden daar op een terras koffiedrinken. Maar omdat al de terrassen in het teken stonden van het dorpsfeest, besloten we maar een bankje in het centrum te zoeken om daar een tijdje te wachten. Om half drie liepen we de apotheek binnen. We werden meteen goed geholpen. Dit soort blessures aan de onderbeen kwam veel voor bij pelgrims. Het was een typisch probleem van dagenlang lange afstanden lopen over asfaltwegen. We kregen een aanbeveling voor een zalfje, de zwelling te koelen met ijs en om het de komende paar dagen even wat rustiger aan te doen, hetgeen we al van plan waren te doen.

Na het bezoekje aan de apotheek was het nog een kleine twee kilometer lopen tot de gite d’étape. Het was volgeboekt en dus maar goed dat wij gereserveerd hadden. Er kwam ook nog iemand langs die niet geboekt had en naar een ander dorp werd gebracht. We hadden een kamer voor ons zelf, maar wel een gezamenlijk badkamer. Het zag er allemaal heel mooi uit.

We konden hier heerlijk buiten op het terras in de schaduw zitten en daarbij een drankje drinken. We hadden het geluk dat er al ijsblokjes in de vriezer van de gite d’étape waren. Die konden we gebruiken om de zwelling op Anja’s been te koelen. We hebben nog gezellig gepraat met de andere pelgrims uit Frankrijk en Duitsland. Later bleek ook dat André en Ivana hier verbleven in een apart verblijf in de tuin. De gastheer had de maaltijd voor ons bereid en we hebben gezellig gezamenlijk met hem gegeten.

vorigevolgende