Woldendorp – Delfzijl (20,5 km)

vorigevolgende

Zaterdag 19 september 2020: Woldendorp – Delfzijl (20,5 km)

In een prachtig lang weekend in september hebben we weer drie etappes van het Kustpad gelopen. Ook deze keer hebben we de fietsen weer meegenomen. Dit weekend was onze overnachtingsplaats in Delfzijl. Op zaterdag ochtend zijn we eerst naar het hotel in Delfzijl gereden. De kamer was al vrij en dus konden we ons meteen installeren. We hebben de fietsen bij het hotel achtergelaten. Daarna zijn we doorgereden naar het beginpunt van onze wandeling. Dit lag een paar kilometer buiten Woldendorp aan de dijk van de Dollard. Daar vonden we een plekje om onze auto te parkeren.

We gingen meteen de dijk op. Deze dijk volgden we voor bijna zeven kilometer totdat we in Termunterzijl aankwamen. Deze was prima te belopen. De ondergrond was gras en het was gelukkig niet al te ongelijk. We hadden steeds prachtig uitzicht over het waddengebied. Na zo’n vier kilometer kwamen we bij het zeehonden uitzichtpunt. Helaas was deze gesloten vanwege corona. We moesten hier even de dijk af en wat verder mochten we er weer op. We keken even terug en zagen een stukje terug een aantal zeehonden op het strand liggen. Dat was toch wel uniek, alhoewel we er niet heel dichtbij konden.

Even voorbij dit punt zagen we meteen een mooi bankje voor onze lunchpauze. Daarna ging het verder richting Termunterzijl. Daar gingen we de dijk af het dorp in. De route liep langs mooie paadjes en langs de kerk door het dorp heen. Even verder kwamen we in Termunten. Daar gingen we een brug over met een kunstwerk op de muur aan de rand van de weg. Niet veel verder gingen we de dijk weer op. We liepen langs het monument van het verdwenen dorp Oterdum. Daar was een bankje voor onze tweede lunchpauze.

Na deze tweede pauze bereikten we het minst mooie deel van de etappe. We moesten helaas een heel aantal kilometers door een industriegebied lopen totdat we Delfzijl bereikten. Halverwege dit gedeelte kwamen we door een wierd (of terp) Weiwerd, die in zijn oorspronkelijke hersteld werd met mooi aangelegde hagen. Er woonde hier niemand.

In Farmsum, net voor Delfzijl, ging het kustpad nog weer even de dijk op. Op een gegeven moment liepen we tegen een afsluiting aan vanwege werkzaamheden. We zijn toen de dijk afgelopen en onderlangs aan de kant van de Dollard door het lange gras gelopen. Enkele honderden meters verder konden we de dijk weer op. Gelukkig hoefden we dus niet terug.

In het centrum van Delfzijl zijn we even van de route afgeweken om alvast een restaurant voor de avond te reserveren. Daarna liepen we door naar ons hotel. Gijs moest met de fiets nog even de auto ophalen, want die stond bij het beginpunt. Dat was nog een behoorlijke inspanning vanwege de sterke tegenwind. In de avond hebben we pizza gegeten. Die bleek toch wel erg zout te zijn omdat we de hele nacht dorst hadden.

vorigevolgende