‘t Zandt – Rottum (18,5 km)

vorigevolgende

Vrijdag 23 oktober 2020: ‘t Zandt – Rottum (18,5 km)

Na een goede nachtrust, een goed ontbijt en opnieuw een heel gesprek met onze gastvrouw waren we klaar om te vertrekken voor de laatste etappe van onze vijfdaagse wandeltrip. Dit bleek niet één van de meest opwindende etappes te zijn. Het weer was deze ochtend heel anders, mist en weinig wind.

We zijn eerst met de auto naar Rottum gereden. De auto parkeerden we op dezelfde plaats als twee dagen eerder. Daarna zijn we samen met de fiets verder gegaan naar het beginpunt van de etappe in ’t Zandt. Tijdens onze fietstocht was het eerst behoorlijk mistig, maar op een gegeven moment begon het op te klaren. We hebben de fietsen in het centrum vastgemaakt aan een paal.

We vertrokken voor onze etappe vanaf de kerk. Het ging eerst even over een vrij smal fietspaadje. Daarna liepen we een lange tijd door de polder over rustige asfalt en betonwegen. Op een gegeven moment moesten we een heel tijdje over een zeer modderige betonweg lopen. Gelukkig werd het wat later weer beter. De eerste kilometers was het heerlijk zonnig, maar al snel kwam de laaghangende bewolking toch weer opzetten en werd het behoorlijk kil.

Bij het gehucht Oldenzijl zagen we eindelijk een bankje om even te rusten en wat te eten. We hebben deze rustpauze maar kort gehouden om niet helemaal te verkleumen. Even later gingen we een klein schelpenpaadje op en daarna een oud brugje over. De laatste paar kilometers naar Uithuizen gingen over een rustige verharde weg.

In Uithuizen passeerden we eerst het kasteel Menkemaborg met hoge bomen rondom het park. Deze bomen toonden hun prachtige herfsttooi. Verder was er in Uithuizen niet veel te zien. Langs een sportpark op verlieten we Uithuizen weer over een onverhard pad en later verhard fietspad naar het gehucht Doodstil. Het Kustpad liet Doodstil links liggen. Inmiddels was het helemaal opgeklaard en zonnig en heerlijk weer om te wandelen

Een paar kilometer voorbij Doodstil ging de route langs een boerderij en daarna een graspad richting het Boterdiep. Hier wachtte ons een verrassing! Er stond een klein tuinhuisje met voorzieningen voor passerende wandelaars. Er waren twee tuinstoelen die we buiten in de zon gezet hebben om zo even heerlijk te rusten en nog wat te eten.

Niet veel verder kwamen we bij het Boterdiep. Deze volgden we voor ruim twee kilometer over een fietspad langs het Boterdiep. Daarna was het niet ver meer naar Rottum. De laatste 500 meter gingen over een smal tegelpad door een weiland en op het laatst langs een bosje op. Dit pad kwam precies uit bij onze auto.

Vanaf Rottum zijn we met de auto weer teruggereden naar het ’t Zandt, het beginpunt van onze etappe. We hebben daar onze fietsen weer op de auto gezet en we zijn vanaf ’t Zandt naar huis gereden. Dit was onze laatste wandeling langs het Kustpad in Noord Nederland. De volgende keer dat we weer langs het Kustpad lopen zullen we onze weg vervolgen vanaf Goedereede in Goeree Overflakkee.

vorigevolgende