Driehuis – Wijk aan Zee (14,5 km)

vorigevolgende

Woensdag 24 juni 2019: Driehuis – Wijk aan Zee (14,5 km)

We stonden weer redelijk op tijd op zodat we om acht uur konden ontbijten. Na ons ontbijt hebben we de spullen verder ingepakt en zijn we vertrokken van ons hotel. We hebben bij de Jumbo in Schoorl eerst nog wat inkopen gedaan voor onze lunch. Daarna zijn we naar onze volgende verblijfplaats in Wijk aan Zee gereden. Toen we daar even na tien uur aankwamen bleek het appartement al beschikbaar te zijn. Dat was handig voor ons, zodat we onze spullen al vast binnen konden achterlaten. En het was handig voor de gastvrouw, want daardoor hoefde ze ’s middags niet meer beschikbaar te zijn om ons binnen te laten.

We hebben de fiets van Gijs ook achtergelaten bij het appartement en zijn daarna doorgereden naar Driehuis. We hebben de auto geparkeerd op de parkeerplaats van het duinreservaat even buiten Driehuis. De etappe van deze dag was de kortste van de wandelweek en duidelijk ook de minst mooie. Er waren wel enkele aantrekkelijke stukken, maar het grootste deel van de etappe was niet al te mooi. Het was deze dag zonnig en erg warm, zo’n dertig graden.

Vanaf de parkeerplaats liepen we het duinreservaat uit naar Driehuis. Dit dorp was niet al te groot en we waren er al snel door heen. We liepen het landgoed Beeckestein in. Dit was in vroegere tijden een verblijfplaats voor gegoede Amsterdammers. Tegenwoordig staan er veel oude hoge bomen en dat was heel prettig vanwege de hete zon. We liepen door mooie lanen. Bij een vijver met een grote fontein was een bankje heerlijk in de schaduw, kortom de perfect plaats voor onze lunchpauze.

Na onze lunch gingen we nog even door de fraai aangelegde tuin met bijzondere planten. We vervolgden onze weg richting Velsen Zuid. Daar kwamen we door een paar heel mooie oude straatjes met prachtige oude gevels. Een lokale bewoner vertelde ons iets over de geschiedenis van deze plek. Via een smal straatje bereikten we het Noordzee kanaal. We moesten ongeveer een kilometer langs dit kanaal lopen totdat we de pont bereikten.

We waren precies op tijd voor de pont, want achter ons gingen de hekken meteen dicht en begon de pont meteen met de overtocht. Op de pont deden we nog snel onze mondkapjes op, want dit was verplicht in verband met de corona crisis, alhoewel in dit geval het geen enkele probleem was om anderhalve meter afstand te houden.

De eerste kilometers na de pont overtocht ging door industrieterrein en een wijk van Velsen Noord. Daarna ging het een paar kilometer door een bosrijk park aan de zuidkant van Beverwijk. Hierop volgde een voetpad dicht in de buurt van een drukke weg. We liepen hier wel tussen de bomen. Regelmatig hadden we even een uitkijkje over de industriegebieden aan de beide zijden van ons pad.

Aan het begin van Wijk aan Zee maakten we nog even een ommetje door de duinen. De duinen waren mooi, maar het vlak hierachter liggende industriegebied met de gebouwen van de Hoogovens maakten het een stuk minder aantrekkelijk. Het was hier soms even de juiste weg zoeken. Net voordat we Wijk aan Zee ingingen hadden we nog een mooi uitzichtspunt over de duinen en de zee.

Bij het eindpunt van onze etappe in Wijk aan Zee hebben we eerst nog inkopen gedaan voor het avondeten, waarna we nog een paar honderd meter moesten lopen naar ons appartement. We hebben deze dag zelf onze maaltijd bereid. Het was helaas nogal warm in het appartement. We moesten de ramen wel openzetten en we hadden daarom veel last van verkeersgeluid. Daardoor hebben we helaas ook minder goed kunnen slapen.

vorigevolgende