Harlingen – Wijnaldum + Dagwandeling B (24,5 km)

vorigevolgende

Woensdag 27 mei 2019: Harlingen – Wijnaldum + Dagwandeling B (24,5 km)

Na een goede nachtrust heeft Gijs eerst de auto naar Wijnaldum gebracht, zodat deze voor 9:00 uur weg was uit Harlingen en we geen parkeerkosten hoefden te betalen. Nadat Gijs weer terug was met de fiets bij het huisje in Harlingen hebben we ontbeten. Daarna zijn we vertrokken voor de wandeling, een combinatie van het Kustpad en dagwandeling B. Eerst ging het door het oude centrum van Harlingen. Daarna kwamen we langs de havens en het industriegebied bij de havens, niet bepaald een mooi gedeelte van deze etappe.

Aan het einde van de haven bereikten we de dijk langs de Waddenzee. We liepen over een afstand van ruim een kilometer over de dijk. Dat was leuk om zo over het water uit te kijken en heel in de verte de contouren van het eiland Terschelling te zien. Het zicht was goed, want het was opnieuw een vrij zonnige maar ook frisse dag.

Nadat we de dijk weer verlieten, liepen we eerst over stille asfalt weggetjes en daarna even over een fietspad langs een drukke weg. Op het laatste stuk naar Wijnaldum liepen we over een smal betonnen fietspaadje. Aan het begin van Wijnaldum zagen we een bankje, een mooi plekje om even te rusten voor onze lunch.

Gesterkt vervolgden we onze etappe en begonnen we aan Rondwandeling B. Deze ging eerst over rustige asfaltweggetjes en daarna een fietspad langs een brede sloot. Nadat we over een landweggetje het dorpje Herbaljum bereikten kwamen we bij een veel drukkere weg. Deze moesten we over een afstand van enkele kilometers volgen totdat we Franeker bereikten. Dit was bepaald niet aantrekkelijk om te lopen.

In Franeker verlieten we even de drukke wegen en liepen we via een wandelpad achter de plaatselijk kaatsbaan langs. Daar was een stenen bankje, een goed plekje voor onze tweede lunchpauze. Bijgekomen vervolgden we onze weg, maar helaas moesten we weer een stuk langs een drukkere weg lopen. We vonden het centrum van Franeker weinig aantrekkelijk.

Op een rustigere weggetje langs de nieuwbouwwijken verlieten we Franeker weer. We gingen onder autoweg door en een stukje verder kwamen we bij een monument, een voormalige stukje sluis. Dat was mooi, want daar was een kleine parkeerplaats waar we de volgende dag de auto neer konden zetten voor het vervolg van het kustpad.

Het laatste gedeelte van de rondwandeling valt samen met het kustpad. We moesten hier langs een akker lopen naar de Sexbierumer vaart. Daar zouden we enkele kilometers over een graspad langs moeten lopen. Helaas stond hier bij de vaart een bordje dat het pad afgesloten was voor wandelaars. Dus gingen we maar weer terug en liepen we als alternatief langs een asfaltweggetje terug naar Wijnaldum naar de auto.

We vonden over het geheel deze rondwandeling niet aantrekkelijk en ook de wandeling van de vorige dag viel ons niet mee. Daarom besloten we om verder af te zien van de verdere extra rondwandelingen in Friesland en Groningen. Met het Kustpad zelf zouden we al een heel goede indruk krijgen van het landschap in het noorden van Friesland en Groningen.

vorigevolgende