Wijk aan Zee – Egmond aan Zee (19,5 km)

vorigevolgende

Donderdag 25 juni 2019: Wijk aan Zee – Egmond aan Zee (19,5 km)

Op deze ochtend is Gijs vroeg opgestaan met het motto dat de ochtendstond goud in de mond heeft. Al voor zeven uur was hij weggegaan om de auto weg te brengen naar een parkeerplaats in Egmond aan Zee. Daarna had hij een heel mooie fietstocht terug door de duinen naar Wijk aan Zee. Het was op deze dag opnieuw zonnig en al vroeg warm. Het werd opnieuw bijna dertig graden.

Na ons ontbijt vertrokken we voor onze etappe vanaf Wijk aan Zee. Dit beloofde een heel mooie etappe te worden door de duinen. Nadat we Wijk aan Zee verlieten waren we al snel in het Noord Hollands duinreservaat. Het was een afwisseling van open gebieden en stukjes bos. Via voornamelijk bochtige paadjes ging het door de duinen. Soms was het even mul zand, maar over het algemeen viel het wel mee.

Na een aantal kilometers werd het even voor Castricum wat zwaarder toen we een stukje in meer open veld en meer door het zand liepen. We passeerden hier enkele mooie plassen. We kregen even verlichting op een klinkerpad met wel heel veel fietsen, waarna het opnieuw een stuk zandhappen werd. Net voordat we weer de bossen ingingen zagen we onder een paar bomen een mooi bankje in de schaduw staan. Daar hebben we geluncht. Er kwamen nog een paar andere wandelaars langs die het waarschijnlijk toch wel jammer vonden dat wij het bankje ingepikt hadden.

Na onze lunch gingen we weer de bossen. Daar kwamen we op de bospaden menige jongere op de fiets tegen, alhoewel dit toch niet de bedoeling bleek te zijn. Bij Johanna’s Hof was het erg druk. Daar stonden BOA’s om de fietsers tegen te houden omdat het waarschijnlijk op het strand al erg druk was en topdrukte is met de corona crisis niet de bedoeling. Sommige fietsers probeerden ondanks de aanwijzingen van de BOA’s om hier hun fietsen te parkeren toch door te willen rijden ondanks het feit dat de wegen afgesloten waren. Sommige jongeren vluchten met hun fiets hier inderdaad het bos in om zo om de wegafsluiting heen te komen.

Maar gelukkig als wandelaar hadden we van dit alles geen last. Nadat we weer een paar honderd meter verder waren gelopen was de rust weergekeerd. Opnieuw volgde er stukken bos afgewisseld met wat meer open stukken. Soms kwamen we langs hele mooie plekjes.

Een kilometer of vijf voor het einde van de etappe kwamen we weer dichter bij het strand en waren er nauwelijks bomen meer. Het was hier af en toe even behoorlijk heuvelachtig. Dat was best pittig met de warmte erbij. Gelukkig was het pad over het algemeen goed te lopen en was dit een heel mooi afwisselend stuk.

We waren al heel dicht bij het einde van de etappe voordat we Egmond aan Zee zagen liggen. Toen we bij de auto waren zijn we weer teruggereden naar ons appartement in Wijk aan Zee. Het was weer warm binnen. We hebben eerst gedoucht en zelf gekookt en daarna nog een hele tijd buiten gezeten. We waren deze avond zo slaperig, zodat we deze nacht toch wat beter sliepen ondanks het verkeerslawaai.

vorigevolgende