Nieuweschans – Woldendorp (21 km)

volgende

Maandag 21 september 2020: Nieuweschans – Woldendorp (21 km)

Opnieuw een rustige nacht gehad. Deze ochtend stonden we wat vroeger op omdat we een lange dag voor de boeg hadden als afsluiting van ons driedaagse uitje. Het was nog mooier weer dan de dagen ervoor, zonnig met maximum van 23 graden en bijna geen wind. Kortom het weer verdiende op deze dag een dikke tien. Na het ontbijt zijn we met de auto naar het eindpunt van de etappe gereden, aan de dijk buiten Woldendorp. We hebben de auto daar achtergelaten. Met onze fietsen reden we verder naar Nieuweschans, het beginpunt van onze etappe. Dat was zo’n 15 km fietsen. De fietsen hebben we daar vastgezet aan een boom bij het sportpark.

Vanaf dit sportpark moesten we eerst nog een paar honderd meter lopen naar het beginpunt van het Kustpad in Nederland, de Noaberbrug. Op de oude voetgangers en fietsersbrug hebben we een paar foto’s genomen om het beginpunt van het Kustpad voor ons te markeren. Op het paneel bij de brug hebben we nog even het een en ander over het Kustpad gelezen. Daarna begonnen we aan onze etappe naar Woldendorp.

De eerste paar kilometers gingen door Nieuweschans, nu ook wel Bad Nieuweschans genoemd. We zijn echter niet langs het kuuroord van Nieuweschans gekomen. Aan de zuidkant van Nieuweschans waren nog een paar mooie oude schilderachtige straatjes. Daarna verlieten we Nieuweschans al snel. Het pad liep hier een paar kilometer over een graspad langs een brede sloot. Dat pad was nog kletsnat van de dauw. Wat verder gingen we over een betonweg door de landerijen richting Nieuw-Beerta.

Aan het begin van Nieuw-Beerta kwamen we bij een begraafplaats langs een bankje met een mooi uitzicht over de velden. Dat was een perfect plekje voor onze lunch. Na onze lunch liepen we verder door Nieuw-Beerta. Wat ons hier opviel was dat een heel aantal huizen vervallen en niet meer bewoond waren. We verlieten Nieuw-Beerta langs een graspad. Het gedeelte tot Kostverloren ging voornamelijk over graspaden, die soms heel goed beloopbaar waren en soms wat lastiger vanwege de ruwe ondergrond of het lange gras.

In het gehucht Kostverloren gingen we weer de verharde weg op. Er volgde enkele kilometers door de polder richting de zeedijk langs de Dollard. We liepen door velden met een sterke uiengeur. De uien waren net gerooid en lagen in lange rijen te drogen op het land. Bij de dijk kwamen we langs het kunstobject met de tien palen. Op de dijk hebben we op een bankje weer een rustpauze ingelast voor onze tweede lunch. We hadden hier een prachtig uitzicht over de Dollard, waarvan de eerste paar kilometers nog begroeid waren met grazend vee.

Vanaf dit punt was het nog zo’n acht kilometer lopen naar het eindpunt. De officiële route loopt over het gras op de kruin van de dijk. Soms was het daar even wat ruwer en het gras was op enkele plaatsen behoorlijk lang. Daarom hebben we ook een tijdje over het verharde pad langs de dijk gelopen, zowel een stukje buitendijks en een stukje binnendijks. Ruim vijf kilometer voor het einde van de etappe passeerden we het monument dat ons liet stilstaan bij het op deltahoogte brengen van de dijken langs de Dollard.

Bij het eindpunt aangekomen, zijn we met de auto weer teruggereden naar het beginpunt van de etappe in Nieuweschans om daar de fietsen weer op te pikken. Daarna was het nog een kleine twee uur reizen voordat we weer thuis waren.

volgende