Vierhuizen – Moddergat (18 km)

vorigevolgende

Maandag 19 oktober 2020: Vierhuizen – Moddergat (18 km)

Dit was de eerste dag van een vijfdaagse wandeltrip om het laatste deel van het Kustpad in Friesland en Groningen te lopen. We wilden eerst al op zaterdag vertrekken, maar op het laatste moment moesten we het vertrek een paar dagen uitstellen omdat Anja’s moeder in huis gevallen was. Gelukkig konden we voor een aantal dagen hulp regelen van Anja’s broer en schoonzus, zodat we deze trip toch nog konden maken. Ook ons eerste B&B adres heeft heel goed meegewerkt om ons verblijf op het laatste moment nog aan te passen.

Vroeg in de ochtend al voor acht uur vertrokken we van huis. Na een vlotte reis van een kleine twee uur waren we voor tien uur bij onze verblijfplaats in Moddergat. We hebben daar onze koffer en onze fietsen achtergelaten. Daarna zijn we meteen doorgereden naar het beginpunt van deze etappe, een paar kilometer buiten Vierhuizen. We konden de auto daar prima parkeren langs de kant van de weg.

We liepen meteen naar een betonnen fietspad, dat richting het Lauwersmeergebied ging. Na een stukje gelopen te hebben kwamen op militair oefenterrein. Er werd aangegeven dat zo lang je maar op het fietspad liep dat dit veilig was. We kwamen langs een echt spookdorp, Marnehuizen. Alle ramen waren geblindeerd. Hier worden door militairen oefeningen gehouden voor stadsoorlogen. Maar op het tijdstip dat wij hier langs kwamen was het gelukkig stil.

Nadat we dit spookdorp gepasseerd waren kwamen we in een natuurgebied, alhoewel het hier ook nog militair oefenterrein was. Het was hier heel mooi om te lopen vooral nu de bossen steeds meer de herfstkleuren begonnen te vertonen. Nadat we de N361 overgestoken waren liepen we even langs het Nieuwe Robben Gat. Hier hebben we even gepauzeerd op een bankje langs de oever van het meer om wat te eten. Daarna ging het Kuspad weer het bos in en wat verder langs de bosrand op richting Lauwersoog.

In Lauwersoog liepen we langs de haven met een heel aantal visrestaurants, waar je vanwege de corona maatregelen nu alleen een maaltijd kon afhalen. We besloten dat Gijs dat later in de middag zou doen nadat hij de fietsen vanaf het beginpunt opgehaald zou hebben. Na Lauwersoog konden we helaas niet de dijk op vanwege werkzaamheden aan de dijk. Helaas moesten we over de parallelweg van de N361 lopen, zodat we geen zicht op de Waddenzee hadden.

Aan het einde van het Lauwersmeer zagen we een heel aantal werkers. Alhoewel er officieel een wegomlegging was tot Moddergat vroegen we of we tocht de dijk op konden. We hadden geluk vanaf dit punt waren er geen werkzaamheden meer en mochten we onze tocht via de officiële Kustpad route vervolgen. We hebben vanaf dit punt bijna steeds boven op de dijk gelopen met uitzicht op de Waddenzee.

Even voor Moddergat gingen we weer van de dijk af en niet veel later bereikten we onze bestemming in Moddergat. Het was best een leuk plaatsje om door heen te lopen. Gijs is na aankomst met de fiets de auto gaan halen die bij het beginpunt van de etappe stond, even buiten Vierhuizen. Op de terugweg heeft hij twee porties kibbeling met patat gehaald bij een van de restaurants in Lauwersoog. Die hebben we in onze B&B kamer opgegeten.

vorigevolgende